Kasza gryczana w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Luźna kasza gryczana w piekarniku - prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • trzy garnki ceramiczne lub żaroodporne;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • patelnia z wysokimi bokami;
  • deska do krojenia;
  • kilka misek o różnych pojemnościach;
  • durszlak.

Składniki

składniki Proporcje
gryka 200 gramów
cebula średniej wielkości 1 szt.
średniej wielkości marchewka 1 szt.
mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak) 300-400g
koncentrat pomidorowy 20 gramów
olej roślinny 30-40 ml
sól morska lub kuchenna opcjonalny
zmielone ziele angielskie opcjonalny
mielona papryka opcjonalny
suszony czosnek opcjonalny
woda butelkowana 400 ml

Gotowanie krok po kroku

Trening

  • Odmierzamy 200 g kaszy gryczanej, następnie dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Czyste płatki zalać czystą wodą i pozostawić do spęcznienia w ciepłym miejscu. Kasza gryczana powinna stać w wodzie przez co najmniej 10 minut, ale lepiej dłużej.

    Kasza gryczana myjemy i zostawiamy w wodzie, żeby trochę napuchła.

  • Z łuski oczyszczamy jedną średnią cebulę, następnie myjemy i kroimy w najcieńsze ćwiartki. Marchewki średniej wielkości obiera się, myje, a następnie dzieli na pół i kroi na cienkie półpierścienie.

    Kroimy cebulę i marchew.

  • Oddzielnie przygotowujemy mięso o wadze 300-400 g. Dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki o pożądanej wielkości.

    pokroić na kawałki dowolne mięso do smaku.

  • Prażenie

  • Wlej 20-30 ml oleju roślinnego na dobrze rozgrzaną patelnię. Jeśli użyjesz masła, aromat potrawy będzie znacznie ciekawszy. Na rozgrzany olej nakładamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie przezroczysta.

    Cebulę podsmażyć na oleju roślinnym.

  • Wkładamy tam marchewki, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Mięso pokrojone na kawałki wysyłamy do mieszanki warzywnej, po czym gotujemy masę, aż mięso będzie gotowe.

    Dodaj mięso do warzyw i usmaż.

  • Dodaj 20 g koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, a także mieloną paprykę, suszony czosnek i inne pożądane przyprawy.

    Dodaj przyprawy, sól, koncentrat pomidorowy.

  • Wszystko dobrze wymieszaj iw ciągu minuty zdejmij masę z ognia.

    Wymieszaj składniki i zdejmij z ognia.

  • montaż

  • Lekko posmaruj trzy ceramiczne garnki warzywem lub masłem. Spuchniętą kaszę gryczaną wrzucamy do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru płynu, a następnie wizualnie dzielimy go na trzy części i wysyłamy do doniczek.

    Grykę rozprowadzamy w doniczkach olejowanych.

  • Lekko posolić owsiankę, po czym nakładamy na nią smażone warzywa i mięso, jednocześnie dzieląc całą masę na trzy równe porcje.

    Połóż mięso i warzywa na kaszy gryczanej.

  • Odmierzamy 400 ml wody butelkowanej i wlewamy do wszystkich doniczek w równej dawce. W przybliżeniu płyn powinien zakryć wszystkie składniki na około 1-1,5 cm.Garnki z zawartością wysyłamy do zimnego piekarnika. Jeśli masz garnki żaroodporne, garnki można wysłać do gorącego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 180-190°C i gotujemy produkt przez 50-60 minut.

    Dodaj wodę, przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika.

  • Gotowe danie wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Kasę gryczaną podawać z mięsem w garnkach lub zawartość garnków przełożyć na talerz.

    Pachnąca kasza gryczana w piekarniku jest gotowa.

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego filmu możesz łatwo wymyślić prostą metodę gotowania kruchej kaszy gryczanej z mięsem i warzywami w garnkach w piekarniku.

    Tak łatwo jest ugotować obfite, smaczne i bardzo pachnące danie w garnkach, których głównymi składnikami są kasza gryczana i mięso. Opisany przepis pozwala dodatkowo na użycie innych warzyw, mieszanki różnych rodzajów mięsa, a także różnych przypraw. Niektórzy kucharze dodają niewielką ilość owoców, ale to nie jest dla wszystkich. Nie zapomnij zostawić w komentarzach swojej opinii na temat kaszy gryczanej ugotowanej w piekarniku zgodnie z powyższym przepisem. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author