
Sprzęt i przybory kuchenne:
- trzy garnki ceramiczne lub żaroodporne;
- wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
- patelnia z wysokimi bokami;
- deska do krojenia;
- kilka misek o różnych pojemnościach;
- durszlak.
Składniki
składniki | Proporcje |
gryka | 200 gramów |
cebula średniej wielkości | 1 szt. |
średniej wielkości marchewka | 1 szt. |
mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak) | 300-400g |
koncentrat pomidorowy | 20 gramów |
olej roślinny | 30-40 ml |
sól morska lub kuchenna | opcjonalny |
zmielone ziele angielskie | opcjonalny |
mielona papryka | opcjonalny |
suszony czosnek | opcjonalny |
woda butelkowana | 400 ml |
Gotowanie krok po kroku
Trening
Odmierzamy 200 g kaszy gryczanej, następnie dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Czyste płatki zalać czystą wodą i pozostawić do spęcznienia w ciepłym miejscu. Kasza gryczana powinna stać w wodzie przez co najmniej 10 minut, ale lepiej dłużej. 
Z łuski oczyszczamy jedną średnią cebulę, następnie myjemy i kroimy w najcieńsze ćwiartki. Marchewki średniej wielkości obiera się, myje, a następnie dzieli na pół i kroi na cienkie półpierścienie. 
Oddzielnie przygotowujemy mięso o wadze 300-400 g. Dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki o pożądanej wielkości. 
Prażenie
Wlej 20-30 ml oleju roślinnego na dobrze rozgrzaną patelnię. Jeśli użyjesz masła, aromat potrawy będzie znacznie ciekawszy. Na rozgrzany olej nakładamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie przezroczysta. 
Wkładamy tam marchewki, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. 
Mięso pokrojone na kawałki wysyłamy do mieszanki warzywnej, po czym gotujemy masę, aż mięso będzie gotowe. 
Dodaj 20 g koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, a także mieloną paprykę, suszony czosnek i inne pożądane przyprawy. 
Wszystko dobrze wymieszaj iw ciągu minuty zdejmij masę z ognia. 
montaż
Lekko posmaruj trzy ceramiczne garnki warzywem lub masłem. Spuchniętą kaszę gryczaną wrzucamy do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru płynu, a następnie wizualnie dzielimy go na trzy części i wysyłamy do doniczek. 
Lekko posolić owsiankę, po czym nakładamy na nią smażone warzywa i mięso, jednocześnie dzieląc całą masę na trzy równe porcje. 
Odmierzamy 400 ml wody butelkowanej i wlewamy do wszystkich doniczek w równej dawce. W przybliżeniu płyn powinien zakryć wszystkie składniki na około 1-1,5 cm.Garnki z zawartością wysyłamy do zimnego piekarnika. Jeśli masz garnki żaroodporne, garnki można wysłać do gorącego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 180-190°C i gotujemy produkt przez 50-60 minut. 
Gotowe danie wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Kasę gryczaną podawać z mięsem w garnkach lub zawartość garnków przełożyć na talerz. 
Przepis
Po obejrzeniu tego filmu możesz łatwo wymyślić prostą metodę gotowania kruchej kaszy gryczanej z mięsem i warzywami w garnkach w piekarniku.
Tak łatwo jest ugotować obfite, smaczne i bardzo pachnące danie w garnkach, których głównymi składnikami są kasza gryczana i mięso. Opisany przepis pozwala dodatkowo na użycie innych warzyw, mieszanki różnych rodzajów mięsa, a także różnych przypraw. Niektórzy kucharze dodają niewielką ilość owoców, ale to nie jest dla wszystkich. Nie zapomnij zostawić w komentarzach swojej opinii na temat kaszy gryczanej ugotowanej w piekarniku zgodnie z powyższym przepisem. Smacznego!