Kasza gryczana z kiełbaskami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kasza gryczana z kiełbaskami – tę owsiankę można podawać na obiad, kolację, a nawet śniadanie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • rondel (rondel ze stali nierdzewnej z grubym dnem);
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • drewniana (silikonowa) szpatułka;
  • szkło (zwykłe, fasetowane).

Składniki

Produkt Ilość
Gryka ½ stosu
kiełbaski 2 szt.
Zielona cebula smak
Czosnek 1 goździk
Sól smak
Masło 1 ul. l. (30g)
Keczup 2 łyżki stołowe. l.
Woda 1,5 stosu.

Gotowanie krok po kroku

  • Umieść na kuchence rondel lub rondel z grubym dnem (wykonanym ze stali nierdzewnej lub żeliwa, ponieważ nie zaleca się gotowania owsianki w naczyniach emaliowanych). Na spód wyłóż 1 łyżkę masła (to około 30 g) i włącz ogień do poziomu poniżej średniego.

    Do rondla włożyć kawałek masła.

  • Gdy masło się nagrzewa i topi, obierz kiełbaski i pokrój je w kółka. Przepis wymaga zwykłych kiełbasek mlecznych, ale możesz użyć dowolnych. Jeśli naprawdę chcesz, możesz wziąć kiełbaski, dopiero potem pokrój je najpierw w kółka, a następnie pokrój koło na cztery części. Do rondla wsypać posiekane kiełbaski. Trochę mieszając, smaż je przez pół minuty.

    Kiełbasy pokroić w plasterki i włożyć do rondla.

  • Umyj zieloną cebulę, usuń wysuszone brzegi i drobno posiekaj. Wlać do rondla.

    Dodaj posiekaną zieloną cebulę.

  • Obierz 1 ząbek czosnku i opłucz pod wodą. Czosnek przycisnąć nożem i ręką do deski do krojenia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełóż również do rondla.

    Dodaj zmielony czosnek.

  • Do rondla wrzuć dwie łyżki ketchupu. Dodać kiełbaski, zieloną cebulkę, czosnek i ketchup. Smaż to wszystko przez kilka minut na małym ogniu.

    Dodaj ketchup i wymieszaj.

  • Gdy wszystko jest usmażone, przygotuj kaszę gryczaną. Odmierz pół szklanki i wypłucz pod bieżącą wodą dwa do trzech razy. Jeśli kasza gryczana jest „brudna” (jest w niej dużo nieobranych ziaren lub plew), musisz o to wcześniej zadbać – posortuj śmieci. Wsyp kaszę gryczaną do rondla, trochę wymieszaj.

    Do kiełbasek w keczupie dodać kaszę gryczaną.

  • Wlej 1,5 szklanki wody pitnej, wszystko wymieszaj. Jeśli wlejesz wrzącą wodę, lekko zmniejsz ilość wody.

    Dodajemy wodę.

  • Posolić owsiankę do smaku.

    Posolić kaszę gryczaną i zagotować.

  • Gotuj owsiankę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Pokrywka musi być zamknięta. Okresowo sprawdzaj gotowość owsianki. Kiedy woda całkowicie zniknie, a ziarna puchną i stają się miękkie – to wszystko, owsianka jest gotowa!

    Danie gotowe.

  • Posiekaj jeszcze trochę zielonej cebuli i posyp owsiankę (cebula, którą dodałeś wcześniej, straciła już swój jasnozielony kolor i nadała owsiance swój smak). Pozostaje tylko włożyć do porcjowanych talerzy i cieszyć się pysznym daniem!

    Kasza gryczana z kiełbaskami będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podczas serwowania posypie się ją ziołami.

  • Przepis

    Koniecznie sprawdź ten jasny i piękny przepis na kaszę gryczaną z kiełbaskami. Zobaczysz, jak łatwe jest przygotowanie tego dania i jak pięknie prezentuje się na końcu. Miłego oglądania!

    Sama kasza gryczana z kiełbaskami jest bardzo apetyczna. To danie, które mamy przygotowują na śniadanie dla swoich dzieci, gdy nie ma czasu na usmażenie kotletów lub duszenie mięsa. Bardzo szybko: dosłownie pięć minut przy kuchence i kolejne 15-20 minut samodzielnego gotowania – i masz wspaniałe śniadanie (lub lunch lub kolację) na swoim stole. Najlepiej podawać kaszę gryczaną ze świeżymi warzywami lub „letnimi” sałatkami. To prawda, a z piklami „brzmi” dobrze. Nawiasem mówiąc, możesz zastąpić zwykłe kiełbaski mleczne w przepisie dowolnymi innymi, nawet wędzonymi lub z serem. Więc koniecznie ugotuj tak wspaniałe danie dla swojej rodziny! Powiedz nam w komentarzach, z czym lubisz kaszę gryczaną i czy podobała Ci się ta opcja?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author