
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- rondel (rondel ze stali nierdzewnej z grubym dnem);
- nóż;
- deska do krojenia;
- łyżka;
- drewniana (silikonowa) szpatułka;
- szkło (zwykłe, fasetowane).
Składniki
Produkt | Ilość |
Gryka | ½ stosu |
kiełbaski | 2 szt. |
Zielona cebula | smak |
Czosnek | 1 goździk |
Sól | smak |
Masło | 1 ul. l. (30g) |
Keczup | 2 łyżki stołowe. l. |
Woda | 1,5 stosu. |
Gotowanie krok po kroku
Umieść na kuchence rondel lub rondel z grubym dnem (wykonanym ze stali nierdzewnej lub żeliwa, ponieważ nie zaleca się gotowania owsianki w naczyniach emaliowanych). Na spód wyłóż 1 łyżkę masła (to około 30 g) i włącz ogień do poziomu poniżej średniego. 
Gdy masło się nagrzewa i topi, obierz kiełbaski i pokrój je w kółka. Przepis wymaga zwykłych kiełbasek mlecznych, ale możesz użyć dowolnych. Jeśli naprawdę chcesz, możesz wziąć kiełbaski, dopiero potem pokrój je najpierw w kółka, a następnie pokrój koło na cztery części. Do rondla wsypać posiekane kiełbaski. Trochę mieszając, smaż je przez pół minuty. 
Umyj zieloną cebulę, usuń wysuszone brzegi i drobno posiekaj. Wlać do rondla. 
Obierz 1 ząbek czosnku i opłucz pod wodą. Czosnek przycisnąć nożem i ręką do deski do krojenia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełóż również do rondla. 
Do rondla wrzuć dwie łyżki ketchupu. Dodać kiełbaski, zieloną cebulkę, czosnek i ketchup. Smaż to wszystko przez kilka minut na małym ogniu. 
Gdy wszystko jest usmażone, przygotuj kaszę gryczaną. Odmierz pół szklanki i wypłucz pod bieżącą wodą dwa do trzech razy. Jeśli kasza gryczana jest „brudna” (jest w niej dużo nieobranych ziaren lub plew), musisz o to wcześniej zadbać – posortuj śmieci. Wsyp kaszę gryczaną do rondla, trochę wymieszaj. 
Wlej 1,5 szklanki wody pitnej, wszystko wymieszaj. Jeśli wlejesz wrzącą wodę, lekko zmniejsz ilość wody. 
Posolić owsiankę do smaku. 
Gotuj owsiankę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Pokrywka musi być zamknięta. Okresowo sprawdzaj gotowość owsianki. Kiedy woda całkowicie zniknie, a ziarna puchną i stają się miękkie – to wszystko, owsianka jest gotowa! 
Posiekaj jeszcze trochę zielonej cebuli i posyp owsiankę (cebula, którą dodałeś wcześniej, straciła już swój jasnozielony kolor i nadała owsiance swój smak). Pozostaje tylko włożyć do porcjowanych talerzy i cieszyć się pysznym daniem! 
Przepis
Koniecznie sprawdź ten jasny i piękny przepis na kaszę gryczaną z kiełbaskami. Zobaczysz, jak łatwe jest przygotowanie tego dania i jak pięknie prezentuje się na końcu. Miłego oglądania!
Sama kasza gryczana z kiełbaskami jest bardzo apetyczna. To danie, które mamy przygotowują na śniadanie dla swoich dzieci, gdy nie ma czasu na usmażenie kotletów lub duszenie mięsa. Bardzo szybko: dosłownie pięć minut przy kuchence i kolejne 15-20 minut samodzielnego gotowania – i masz wspaniałe śniadanie (lub lunch lub kolację) na swoim stole. Najlepiej podawać kaszę gryczaną ze świeżymi warzywami lub „letnimi” sałatkami. To prawda, a z piklami „brzmi” dobrze. Nawiasem mówiąc, możesz zastąpić zwykłe kiełbaski mleczne w przepisie dowolnymi innymi, nawet wędzonymi lub z serem. Więc koniecznie ugotuj tak wspaniałe danie dla swojej rodziny! Powiedz nam w komentarzach, z czym lubisz kaszę gryczaną i czy podobała Ci się ta opcja?