Kasza gryczana z kurczakiem według przepisu krok po kroku 🍗 ze zdjęciem

Pyszna kasza gryczana z kurczakiem - jak pilaw 🍗

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • talerz;
  • kociołek z pokrywką;
  • patelnia;
  • szpatułka do mieszania;
  • tarka;
  • zlewka;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • naczynia na składniki;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • ręcznik kuchenny;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Gryka 1 stos
Udka kurczaka 2 szt.
Cebula 1 głowa
mała marchewka 1-2 szt.
Gotująca się woda 2 stosy
Przygotowana woda 0,5 stosu.
Olej z oliwek lub słonecznika 3-4 ul. l.
Masło 30 gramów
Sól 1 łyżeczka
tymianek 1 szczypta

Gotowanie krok po kroku

  • Przed gotowaniem należy przygotować składniki: cebulę (1 głowa), obrać, opłukać w wodzie i pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Drobno posiekaj cebulę.
  • Marchewki (1-2 szt.) Również obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.

    Marchewkę pokroić w drobną kostkę.

  • Wcześniej rozmrozić udka z kurczaka (2 szt.), pokroić na 2-3 części i opłukać w wodzie. Aby chronić siebie i swoją rodzinę, zaleca się wstępne ugotowanie mięsa, spuszczenie wody, a dopiero potem kontynuowanie gotowania dania głównego. Kasza gryczana (1 stos.) Przełóż do głębokiej miski lub patelni i 2-3 razy opłucz w wodzie.

    Myjemy kaszę gryczaną.

  • Postaw kociołek lub mały rondel na ogniu, wlej oliwę lub dowolny olej roślinny (4 łyżki stołowe), dodaj masło (10 g), a gdy się rozpuści, włóż cebulę i gotuj przez kilka minut.

    Cebulę podsmażyć na oleju roślinnym.

  • Następnie do cebuli dodajemy marchewki i smażymy warzywa przez około 3 minuty.

    Do cebuli dodać marchewki i razem podsmażyć warzywa.

  • Przygotowane kawałki mięsa wkładamy do kociołka i smażymy przez 2-3 minuty.

    Dodaj kawałki kurczaka na patelnię.

  • Następnie wlej wodę (0,5 szklanki), dodaj sól (1 łyżeczka), tymianek (1 szczypta), dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

    Dodaj wodę, przyprawy.

  • Włóż patelnię do ognia, włóż masło (20 g), umytą kaszę gryczaną i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

    Smażyć kaszę gryczaną na osobnej patelni z masłem.

  • Kasza gryczana przesyłamy do mięsa w kociołku, wszystkie produkty mieszamy, zalewamy wrzątkiem (2 szklanki) tak, aby woda zakryła owsiankę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy sól.

    Dodaj wodę i gotuj naczynie pod pokrywką.

  • Pozostaw kociołek odkryty na 5 minut, aby nadmiar płynu wyparował. Na tym etapie ważne jest, aby dobrze wymieszać, aby produkty się nie paliły.

    Wymieszaj składniki, aby gryka się nie przypaliła.

  • Przykryj górę pokrywką, rozpal minimalny ogień i gotuj na wolnym ogniu kaszę gryczaną z mięsem przez kolejne 20-25 minut. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać trochę podczas procesu gotowania.

    Dusić naczynie pod pokrywką.

  • Gotowe naczynie mieszamy, wyłączamy, owijamy kociołek ciepłym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut.

    Kasza gryczana owijamy ręcznikiem, aby była jeszcze zaparzona.

  • Ułożyć kaszę gryczaną z mięsem na talerzach i podawać do stołu.

    Apetyczna kasza gryczana z kurczakiem to wspaniałe pełnowartościowe danie.

  • Przepis

    Zalecamy również zapoznanie się z instrukcją krok po kroku dotyczącą przygotowania bardzo smacznej, pachnącej i soczystej kaszy gryczanej z szynkami.

    Kasza gryczana jest nie tylko bardzo zdrową, ale również bardzo smaczną potrawą, zwłaszcza jeśli gotuje się ją z warzywami i mięsem. Zalecamy wypróbowanie tego przepisu. Stworzenie kompletnego i wysoce odżywczego produktu zajmie Ci trochę czasu. Spróbuj więc gotować i podziel się wrażeniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author