
Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, zwykła i głęboka patelnia, kilka misek, deska do krojenia, nóż, szpatułka.
Składniki
Składnik | Ilość |
Gryka | 500 gramów |
Mięso do wyboru | 800 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 2 szt. |
Grzyby suszone lub świeże | smak |
Liść laurowy | 1 szt. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Bulion, alternatywa dla wody | 1 l |
Masło | 50-100g |
Olej roślinny | do pieczenia |
Gotowanie krok po kroku
Na wstępnym etapie, pod warunkiem wykorzystania suszonych grzybów, należy je namoczyć, aby przed gotowaniem miały czas na spęcznienie i zmiękczenie. Ponadto konieczne jest przygotowanie 1 litra bulionu, który pod koniec procesu wlewa się do gryki. Jeśli nie, możesz sobie poradzić z wodą. W przyszłości warto przestrzegać następującego planu działania krok po kroku:
Pokroić na małe kawałki, np. gulasz, 800 gramów mięsa. 
Pobieramy 500 gramów kaszy gryczanej i dokładnie spłukujemy wodą. Umytą kaszę gryczaną rozprowadzamy na patelni nad ogniem, suszymy i smażymy. Owsiankę cały czas mieszaj szpatułką, aby się nie przypaliła. Kasza gryczana jest prażona, aż wyschnie i ma charakterystyczny smak gryczany, po czym należy ją zdjąć z ognia. 
Weź cebulę i pokrój ją nożem. Jeśli jest mały, możesz go przeciąć na pół i pokroić na półpierścienie. Jeśli cebula jest duża, warto jeszcze raz przeciąć połowę na pół, a każdą część pokroić w ćwiartki. 
Weź 2 marchewki i pokrój w kółko. 
Na rozgrzanej głębokiej patelni, zalanej olejem roślinnym, rozłóż posiekaną cebulę. Musi być smażony, aż będzie przezroczysty. 
Gdy cebula będzie gotowa, dodaj posiekaną marchewkę, wymieszaj składniki łopatką i smaż do uzyskania złotego odcienia. 
Gdy cebula zmieni kolor na żółty, dodaj posiekane mięso. 
Gdy mięso usmaży się ze wszystkich stron, dodaj do niego szklankę wody i lepiej wziąć tę, w której moczone były grzyby. Sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. 
Po mięsie ułóż namoczone grzyby. Składniki mieszamy na patelni łopatką, zmniejszamy ogień, a następnie gotujemy przez 20-25 minut pod przykryciem. 
Po wyznaczonym czasie dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie gotuj mięso przez kolejne 2-3 minuty. Po kilku minutach wlej umytą kaszę gryczaną na patelnię. Należy to zrobić szpachelką, aby była równomiernie rozłożona na całej powierzchni. Zaraz po kaszy gryczanej zalać 1 litrem przygotowanego bulionu. W razie potrzeby możesz później dodać trochę więcej wody. 
Jeszcze raz dodaj sól do zawartości rondla, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje. Do czasu jest to około 20-25 minut. 
Gdy gryka jest gotowa, za pomocą szpatułki grabimy ją od brzegów do środka za pomocą zjeżdżalni. Pośrodku uformowanego wzniesienia robimy niewielkie zagłębienie. Wkładamy do niego duży kawałek masła. 
Wyłącz piec, przykryj patelnię pokrywką i pozwól kaszy gryczanej parzyć przez 15-20 minut. Po wyznaczonym czasie grykę i mięso wymieszać szpatułką. To kończy proces gotowania, smacznego. 
Przepis
od autora przepisu wyraźnie pokaże, jak gotuje się kaszę gryczaną z mięsem na patelni. Zawsze możesz zwrócić się do niego o pomoc, jeśli pojawią się jakiekolwiek trudności z instrukcjami krok po kroku. Ponadto przydatne będzie obejrzenie filmu jeszcze przed gotowaniem, aby ocenić kolejność czynności, możliwość użycia lub nieużywania grzybów, a także alternatywę między bulionem a wodą.
Kasza gryczana z mięsem na patelni to proste i satysfakcjonujące danie na każdy dzień. Przepis wykorzystuje zwykłe, ale zawierające wiele przydatnych substancji produkty: cebulę, marchew i kaszę gryczaną, a także wysokokaloryczne mięso. Za dobry smak odpowiadają grzyby i przyprawy. Opcjonalnie można użyć dodatkowych przypraw, takich jak seler, pasternak, czosnek, oregano, koperek, pietruszka czy kolendra.
Co sądzisz o tym przepisie na kaszę gryczaną z mięsem? Napisz swoją recenzję w komentarzach.