Sprzęt AGD i naczynia kuchenne: garnek ceramiczny 1,3 l, patelnia – 2 sztuki, czajnik, nóż, deska do krojenia, miska, kuchenka, piekarnik.
Składniki
Gryka | 200 gramów |
Mięso wieprzowe | 450 gramów |
Marchewka | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Mieszanka pieprzowa | 1/3 łyżeczki |
Przyprawa chmielowa-suneli | 0,5 łyżeczki |
Kurkuma | 0,5 łyżeczki |
Liść laurowy | 2 szt. |
Sól | smak |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Woda | 0,5 litra |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie warzyw
gotowanie mięsa
Gotowanie gryki w garnku
.
opcje gotowania
- Możesz wybrać dowolne mięso do tego dania według własnego gustu, tylko czas gotowania będzie wtedy inny.
- Marchewki, cebulę i mięso nie muszą być smażone na patelni. Możesz natychmiast włożyć surowe posiekane potrawy do garnka i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
- Aby kasza gryczana była bogatsza, możesz ją napełnić nie wodą, ale bulionem.
- Możesz gotować nie w jednym garnku, ale w kilku. Wystarczy równomiernie rozprowadzić składniki na wszystkich doniczkach.
- Do dania można dodać sezonowe warzywa: cukinię, bakłażan, paprykę itp.
- Jeśli chcesz chude, lekkie, dietetyczne danie, możesz gotować kaszę gryczaną tylko z warzywami, bez mięsa.
- Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami.
Przepis
W tym artykule dowiesz się, jak gotować kaszę gryczaną z mięsem w garnku. Zobaczysz w jakiej kolejności przygotować produkty, jak je usmażyć, jaki poziom wody powinien znajdować się w garnku, jak wygląda gotowe danie po upieczeniu w piekarniku.
Kasza gryczana z mięsem gotowana w garnku okazała się niesamowicie apetyczna, pachnąca, satysfakcjonująca i bardzo smaczna. A jeśli nie wiesz, co szybko ugotować ze zwykłych produktów, ale jednocześnie chcesz czegoś niezwykłego, skorzystaj z tego przepisu.
Pamiętaj, wszystko genialne jest proste. A u nas to „proste” – jest też pyszne. Gotuj z przyjemnością. Podaruj swoim bliskim i przyjaciołom proste, niezwykłe dania. Podziel się z nami przyjemnymi wrażeniami z gotowanego dania, a ze znajomymi – przepisem. Bon Appetit wszyscy.