Kasza gryczana z mięsem w garnku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Gryka „Luksus” z mięsem w garnku – niesamowicie apetyczna, pachnąca, sycąca i bardzo smaczna

Sprzęt AGD i naczynia kuchenne:  garnek ceramiczny 1,3 l, patelnia – 2 sztuki, czajnik, nóż, deska do krojenia, miska, kuchenka, piekarnik.

Składniki

Gryka 200 gramów
Mięso wieprzowe 450 gramów
Marchewka 1 szt.
Cebula 2 szt.
Mieszanka pieprzowa 1/3 łyżeczki
Przyprawa chmielowa-suneli 0,5 łyżeczki
Kurkuma 0,5 łyżeczki
Liść laurowy 2 szt.
Sól smak
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Woda 0,5 litra

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie warzyw

  • Czyścimy cebulę i marchew. Pokrój w paski 1 marchewkę.

    Jak gotować kaszę gryczaną z mięsem w garnku

  • Pokrój 2 cebule w drobną kostkę.

    Aby przygotować danie, posiekaj cebulę

  • Stawiamy patelnię na ogniu, podgrzewamy. Wlej 2 łyżki. l. olej roślinny. Rozłóż posiekaną cebulę. Smaż na złoty kolor 2-3 minuty. Do cebuli dodać marchewki, smażyć 2-3 minuty. Zdejmujemy to z ognia.

    Pieczone warzywa do gotowania

  • gotowanie mięsa

  • Pokroić na małe kawałki 450 g mięsa (mamy wieprzowinę), np. gulasz.

    Aby przygotować danie, pokrój mięso

  • Stawiamy patelnię na ogniu, podgrzewamy. Połóż kawałki mięsa na rozgrzanej patelni. Nie wlewaj oleju na patelnię. Gdy mięso się zrumieni, dodać przyprawy: 1/3 łyżeczki. mieszanka papryki, 0,5 łyżeczki. przyprawy chmielowo-suneli, 0,5 łyżeczki Kurkuma. Sól dla smaku. Mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Zdejmujemy to z ognia.

    Upiec mięso do ugotowania

  • Gotowanie gryki w garnku

  • Usmażone mięso połóż na dnie garnka. Umieść 2 liście laurowe na wierzchu

    Przygotuj potrawy do gotowania
    .

  • Cebulę rozprowadzamy marchewką.

    Ułóż składniki, aby przygotować danie.

  • Na wierzch wsyp 200 g kaszy gryczanej. Kasza gryczana musi być najpierw dobrze umyta i posortowana.

    Aby przygotować danie, przygotuj płatki

  • Sól gryczana na wierzchu do smaku. W czajniku zagotować 0,5 litra wody. Napełnij kaszę gryczaną gorącą wodą. W doniczce powinna być o 2-3 cm wyższa od gryki.

    Dodaj wodę do ugotowania

  • Zamknij pokrywkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut.

    Rozgrzej piekarnik do gotowania

  • Minęło 50 minut, nasze danie gotowe. Kasza gryczana okazała się bardzo delikatna i krucha.

    kasza gryczana z mięsem w garnku gotowa

  • opcje gotowania

    • Możesz wybrać dowolne mięso do tego dania według własnego gustu, tylko czas gotowania będzie wtedy inny.
    • Marchewki, cebulę i mięso nie muszą być smażone na patelni. Możesz natychmiast włożyć surowe posiekane potrawy do garnka i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
    • Aby kasza gryczana była bogatsza, możesz ją napełnić nie wodą, ale bulionem.
    • Możesz gotować nie w jednym garnku, ale w kilku. Wystarczy równomiernie rozprowadzić składniki na wszystkich doniczkach.
    • Do dania można dodać sezonowe warzywa: cukinię, bakłażan, paprykę itp.
    • Jeśli chcesz chude, lekkie, dietetyczne danie, możesz gotować kaszę gryczaną tylko z warzywami, bez mięsa.
    • Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami.

    Przepis

    W tym artykule dowiesz się, jak gotować kaszę gryczaną z mięsem w garnku. Zobaczysz w jakiej kolejności przygotować produkty, jak je usmażyć, jaki poziom wody powinien znajdować się w garnku, jak wygląda gotowe danie po upieczeniu w piekarniku.

    Kasza gryczana z mięsem gotowana w garnku okazała się niesamowicie apetyczna, pachnąca, satysfakcjonująca i bardzo smaczna. A jeśli nie wiesz, co szybko ugotować ze zwykłych produktów, ale jednocześnie chcesz czegoś niezwykłego, skorzystaj z tego przepisu.

    Pamiętaj, wszystko genialne jest proste. A u nas to „proste” – jest też pyszne. Gotuj z przyjemnością. Podaruj swoim bliskim i przyjaciołom proste, niezwykłe dania. Podziel się z nami przyjemnymi wrażeniami z gotowanego dania, a ze znajomymi – przepisem. Bon Appetit wszyscy.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author