Kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence - prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, waga kuchenna, nóż, deska do krojenia, tarka gruba, łyżka silikonowa, miarka (multi-szklanka z multicookera).

Składniki

Mięso 450 gramów
Kasza gryczana (kasza) 240 gramów
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Sól 2 łyżeczki
Woda 600 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • Opłucz mięso i pozwól wodzie spłynąć. Możesz wziąć każdy rodzaj mięsa – wołowina, wieprzowina, kurczak. Różnica będzie polegać tylko na tym, jak długo będzie duszona. Następnie pokrój mięso na średniej wielkości kawałki (w razie potrzeby możesz je pokroić dość drobno).
  • Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz je pod bieżącą wodą.
  • Drobno posiekaj cebulę (w kostkę).
  • Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
  • Odmierz za pomocą multikieliszki (tzw. szklanek plastikowych, które sprzedawane są w zestawie z multicooker) lub miarki 40 ml wody.

Gotowanie dania

  • Włóż mięso najpierw do zarośli multicookera, a następnie cebulę i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do pracy w powolnej kuchence używaj tylko silikonowych łyżek lub szpatułek, w przeciwnym razie ryzykujesz zarysowanie powłoki miski, a wtedy naczynia spalą się.

    Jak przygotować kaszę gryczaną z mięsem w powolnej kuchence

  • Mięso ugotuje się we własnych sokach. Oleju i niektórych innych tłuszczów nie trzeba dodawać (na tym polega piękno gotowania w multicookerach). Wlej przygotowaną wodę.

    Aby przygotować danie, przygotuj składniki

  • Zamknij pokrywę multicookera i włącz tryb „Gaszenie”. Ustaw czas na 1 godzinę (jeśli masz wołowinę) lub 30 minut (jeśli masz kurczaka lub wieprzowinę).

    Przygotuj multicooker do przygotowania dania

  • Gdy czas pieczenia mięsa dobiegnie końca, weź 240 g kaszy gryczanej i dobrze wypłucz ją kilka razy pod wodą. Po wyznaczonym czasie otwórz pokrywę multicookera i wlej umyte płatki do miski, w której mięso było już duszone.

    Aby przygotować danie, dodaj płatki zbożowe

  • Odmierz 4 szklanki wody (to około 550 ml, jeśli odmierzysz zwykłą miarką). Wlej wodę do miski multicooker.

    Dodaj wodę do ugotowania

  • Ponieważ mięso nie jest solone, na tym etapie należy dodać sól. Zgodnie z przepisem musisz dodać 2 łyżeczki. sól, ale dostosuj się do swojego gustu. Interweniować.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Zamknij pokrywę multicookera i ustaw go w trybie „Owsianka” (możesz go mieć w trybie „Gkana”, „Ryż”, może to być nazwane inaczej). Czas – 30-35 minut.

    Ustaw żądany tryb gotowania

  • Po pół godzinie otwórz powolną kuchenkę i wyjmij w pełni przygotowane danie! Podziel między miskami i udekoruj według własnych upodobań! Smacznego!

    Kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Zobacz, jak łatwo i prosto zrobić kaszę gryczaną z mięsem w powolnym naczyniu. Zobaczysz każdy etap procesu i upewnij się, że jest to idealne danie dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Miłego oglądania.

    Podczas przygotowywania potrawy w powolnej kuchence możesz robić inne rzeczy. Ponadto będziesz miał tylko miskę multicooker i nóż z brudną tarką. Zaoszczędzi to również czas. A poza tym kasza gryczana to najbardziej ulubiona owsianka w naszych krajach, ale z mięsem przypadnie do gustu każdemu dorosłemu i dziecku! To danie najlepiej podawać ze świeżymi warzywami lub sałatkami warzywnymi. Opowiedz nam o swoich doświadczeniach z multicookerem. Jakie danie najczęściej w nim gotujesz?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author