Kasza gryczana z mlekiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna i zdrowa kasza gryczana z mlekiem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • pojemniki na składniki;
  • talerz;
  • rondel grubościenny;
  • łyżka;
  • patelnia;
  • pokrywka.

Składniki

Produkt Ilość
Gryka 200 gramów
mleko 1 l
Woda 400 ml
Masło 80 gramów
Sól smak
Cukier smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy składniki. Zaczynamy od gryki. Podgrzewamy patelnię, wlewamy kaszę gryczaną na gorącą patelnię i mieszamy kaszę gryczaną przez 5 minut, aby się usmażyła.

    Najpierw usmaż suche płatki na patelni.

  • Smażoną kaszę gryczaną myjemy, dodajemy do rondla z grubym dnem, zalewamy 400 mililitrami wody i stawiamy rondelek na kuchence.

    Rozprowadzamy kaszę gryczaną w rondlu, napełniamy wodą.

  • Zagotuj wodę na dużym ogniu i gotuj przez 10 minut. Nie ingerujemy w owsiankę podczas gotowania.

    Gotuj kaszę gryczaną, aż woda wyparuje.

  • Po 10 minutach, gdy cała woda wyparuje, zalej owsiankę mlekiem.

    Dodaj mleko.

  • Zmień ogień, zrób trochę mniej niż średni, posol owsiankę i wymieszaj składniki. Następnie dodaj cukier do smaku. Tam też dodajemy masło.

    Dodaj sól, cukier i masło.

  • Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20 minut. Okresowo mieszaj owsiankę. Po 20 minutach wyłącz ogrzewanie i pozostaw owsiankę pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

    Pod pokrywką gotujemy kaszę gryczaną z mlekiem.

  • Gotowe! Smacznego!

    Kasza gryczana z mlekiem to świetne danie śniadaniowe.

  • Wariacje kulinarne

    Ktoś pamięta kaszę gryczaną z mlekiem jako ulubioną potrawę z dzieciństwa, a ktoś nigdy jej nie lubił i nie rozumiał tego połączenia produktów. Jednak jako osoba dorosła przeceniasz swoje nawyki żywieniowe i często zmieniasz zdanie. Dlatego nawet ci, którym kiedyś ta owsianka nie smakowała, teraz z radością miażdżą ją na obu policzkach. Co więcej, bardzo łatwo jest ugotować kaszę gryczaną w rondlu, a jeszcze łatwiej zrobić to w powolnym naczyniu!

    Oto krótka instrukcja, jak gotować kaszę gryczaną z mlekiem w powolnej kuchence:

  • Wypłucz kaszę gryczaną i dodaj ją do miski multicooker.
  • Dodaj masło. Wlej mleko i wodę. Sól i dodaj cukier.
  • Zamknij pokrywę multicookera. Włącz tryb „mlecznej owsianki” lub podobny tryb, w zależności od multicookera. Poczekaj, aż multicooker zrobi wszystko za Ciebie. Gotowe!
  • Przepis

    Obejrzyj to, aby dokładnie przestudiować każdy etap gotowania kaszy gryczanej z mlekiem. Ważne jest, aby przestrzegać proporcji i prawidłowo usmażyć owsiankę na patelni, a także bardzo ważne jest dodawanie soli i cukru w ​​odpowiedniej kolejności. Wszystko to i kilka innych wskazówek, jak gotować kaszę gryczaną w mleku, dowiesz się z. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak gotować kaszę gryczaną z mlekiem w rondelku o grubych ściankach. Jeśli masz powolną kuchenkę, spróbuj ugotować w niej taką owsiankę – będzie to znacznie łatwiejsze. Lubisz kaszę gryczaną z mlekiem? Wiele osób pamięta to danie z dzieciństwa, kiedy taką owsiankę podawano w przedszkolach i szkołach. Pamiętasz? Podziel się swoimi wspomnieniami z tej owsianki, niezależnie od tego, czy ją kochałeś, czy nie i czy teraz kochasz tę owsiankę. Napisz poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author