Sprzęt i przybory kuchenne:
- wagi kuchenne;
- kij pomiarowy;
- nóż;
- łyżka;
- deska do krojenia;
- tarka;
- kołek;
- patelnia;
- ognioodporny garnek.
Składniki
gryka | 500 gramów |
Pieczarki | 400 gramów |
cebula | 1 szt. |
marchewka | 1 szt. |
czosnek | 4 goździki |
olej roślinny | 50 ml |
Sól | smak |
pieprz mielony | smak |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Udowodniono naukowo, że kasza gryczana stabilizuje stan emocjonalny człowieka i poprawia jego nastrój, dzięki czemu otrzymujemy pyszną i satysfakcjonującą kaszę gryczaną z pieczarkami. Może być stosowany jako dodatek lub jako samodzielne danie dietetyczne. Również ten przepis idealnie wpasuje się w wegetariańskie menu.
Jak ugotować kaszę gryczaną
Aby kasza gryczana była smaczna i krucha, ważne jest przestrzeganie kilku warunków w procesie jej przygotowania:
- Posortuj płatki i usuń z nich wszystkie obce elementy.
- Kilka razy wypłucz kaszę gryczaną, aż woda będzie czysta.
- Aby płatki były bardziej kruche, lepiej przekłuć je na patelni. Należy to zrobić nie dłużej niż 4 minuty.
- Na patelni powinno być 2 razy więcej wody niż kaszy gryczanej. Wybierz również dania z grubym dnem do gotowania płatków zbożowych.
- Gdy tylko płyn zacznie się gotować, dodaj około 0,5 łyżki. l. Sól.
- Po zagotowaniu gryki usuń z niej piankę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj owsiankę przez 15-20 minut bez mieszania.
- Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy w garnku pozostała woda. Jeśli go tam nie ma, możesz wyłączyć ogień.
Przepis
Kasza gryczana z pieczarkami jest uważana za tradycyjny dodatek kuchni rosyjskiej. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na to pyszne i zdrowe danie.
Lubisz używać kaszy gryczanej w swoich przepisach? Czy podobała Ci się ta opcja gotowania? Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzach.