Kasza gryczana z pieczarkami i cebulą krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak smacznie gotować kaszę gryczaną z grzybami i cebulą

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • wagi kuchenne;
  • kij pomiarowy;
  • nóż;
  • łyżka;
  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • kołek;
  • patelnia;
  • ognioodporny garnek.

Składniki

gryka 500 gramów
Pieczarki 400 gramów
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
czosnek 4 goździki
olej roślinny 50 ml
Sól smak
pieprz mielony smak

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 50 ml oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię.

    Jak gotować kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą

  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.

    Aby przygotować kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą, podsmaż składniki

  • Do wrzącej osolonej wody wlać 500 g umytej kaszy gryczanej i gotować do miękkości.

    Aby przygotować kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą, zagotuj składniki

  • Drobno posiekaj 4 ząbki czosnku i wyślij do cebuli.

    Aby przygotować kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą posiekaj czosnek

  • Przerzucamy tam również 1 startą marchewkę na grubej tarce i smażymy przez około 3 minuty.

    Aby ugotować kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą podsmaż cebulę

  • Włóż 400 g pokrojonych w plasterki pieczarek na patelnię. Sól i pieprz wszystko do smaku, kontynuując smażenie do miękkości.

    Aby ugotować kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą, podsmaż grzyby

  • Ugotowaną kaszę gryczaną wlać do pozostałych składników, wymieszać, przykryć i parzyć przez 15 minut.

    Aby ugotować kaszę gryczaną z grzybami i cebulą, usmaż kaszę gryczaną

  • Gotowe danie układa się na talerzach i podaje na stole.

    Kasza gryczana z pieczarkami i cebulą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Czy wiedziałeś? Udowodniono naukowo, że kasza gryczana stabilizuje stan emocjonalny człowieka i poprawia jego nastrój, dzięki czemu otrzymujemy pyszną i satysfakcjonującą kaszę gryczaną z pieczarkami. Może być stosowany jako dodatek lub jako samodzielne danie dietetyczne. Również ten przepis idealnie wpasuje się w wegetariańskie menu.

    Jak ugotować kaszę gryczaną

    Aby kasza gryczana była smaczna i krucha, ważne jest przestrzeganie kilku warunków w procesie jej przygotowania:

    • Posortuj płatki i usuń z nich wszystkie obce elementy.
    • Kilka razy wypłucz kaszę gryczaną, aż woda będzie czysta.
    • Aby płatki były bardziej kruche, lepiej przekłuć je na patelni. Należy to zrobić nie dłużej niż 4 minuty.
    • Na patelni powinno być 2 razy więcej wody niż kaszy gryczanej. Wybierz również dania z grubym dnem do gotowania płatków zbożowych.
    • Gdy tylko płyn zacznie się gotować, dodaj około 0,5 łyżki. l. Sól.
    • Po zagotowaniu gryki usuń z niej piankę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj owsiankę przez 15-20 minut bez mieszania.
    • Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy w garnku pozostała woda. Jeśli go tam nie ma, możesz wyłączyć ogień.

    Przepis

    Kasza gryczana z pieczarkami jest uważana za tradycyjny dodatek kuchni rosyjskiej. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na to pyszne i zdrowe danie.

    Lubisz używać kaszy gryczanej w swoich przepisach? Czy podobała Ci się ta opcja gotowania? Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author