
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- forma do gotowania;
- folia;
- talerz;
- patelnia;
- Łopatka;
- deska do krojenia;
- nóż;
- łyżka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mięso wołowe | 1,1 kg |
Gryka | 300g |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Czosnek | 1 głowa |
Masło | 1 ul. l. |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Liść laurowy | 3 szt. |
Piment | 1 szczypta |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie składników
Myjemy 1,1 kg wołowiny, usuwamy z mięsa kości, chrząstki, żyły i inne pozbawione smaku części. Kawałek kroimy w drobną kostkę, lekko posypujemy solą i mielonym pieprzem, wlewamy trochę oleju roślinnego i wszystko mieszamy. Każdy miąższ nadaje się do przepisu, ale część szyi, która jest specjalnie pakowana do duszenia, jest uważana za najsmaczniejszą. 
Myjemy 300 g kaszy gryczanej, aż woda będzie czysta. Po drodze usuwamy wszystkie zanieczyszczenia, które dostały się do ziaren. Spuszczamy nadmiar wody i pozwalamy, aby obrana już kasza gryczana ponownie wyschła. 
Oczyszczamy z łuski 1 dużą cebulę i 1 główkę czosnku. Cebulę kroimy w dość duże półpierścienie o grubości 5-7 mm. Czosnek pokroić w cienkie paski. Myjemy i czyścimy 1 dużą marchewkę z niejadalnych elementów. Kroimy ją w plastry mniej więcej tej samej wielkości i grubości co cebulę, czyli w półkola. 30 g masła pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie, ale nie stopiło się do stanu płynnego. 
Tworzenie dania
Ustaw patelnię na kuchence, włącz średnie ciepło i zalej 2 łyżki. l. olej roślinny (słonecznikowy, oliwkowy lub inny). 
Gdy olej będzie gorący, na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i marchew. Gotuj je przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby były równomiernie usmażone i nie przypalały się. Po około 3 minutach gotowania dodać miękkie masło, czosnek, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. 
Gdy warzywa są ugotowane, włóż je do naczynia do pieczenia lub żaroodpornego rondla, a kawałki mięsa włóż na patelnię bez wymiany oleju. 
Wołowinę gotujemy na średnim ogniu zgodnie z tą zasadą: aby mięso pozostało pachnące i soczyste, musi „zamknąć się”, czyli pokryte skórką ze wszystkich stron. Aby to zrobić, smaż kawałki przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć, posol, pieprz i smaż przez kolejne 7 minut z drugiej strony. 
W rezultacie mięso powinno tylko nieznacznie zmniejszyć rozmiar, a także uzyskać apetyczną rumianą skórkę. Mięso przekładamy do naczynia do pieczenia z warzywami, dodajemy sól, mielone i ziele angielskie, kilka całych ząbków czosnku i 3 liście laurowe, do połowy wlewamy gorącą wodę. 
Naczynie do pieczenia szczelnie zamykamy folią, dobrze dociskając brzegi i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200ºС na 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i zdejmujemy folię. Na mięso kładziemy kaszę gryczaną, która do tego czasu powinna wyschnąć. Wypełnij formularz wrzątkiem, aby całkowicie przykrył kaszę gryczaną. 
Ponownie przykrywamy naczynie do pieczenia folią i wysyłamy do piekarnika w tej samej temperaturze przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmujemy danie, dobrze mieszamy wszystkie jego składniki łyżką i podajemy. Poza tym nie musisz niczym ozdabiać takiej gryki – i tak będzie bardzo dobrze. Opcjonalnie serwujemy według Państwa gustu świeże pomidory, ogórki oraz inne warzywa i zioła, plastry sera i różne sosy. 
Przepis
Kto wie wszystko o przepisach kulinarnych? Oczywiście profesjonalny kucharz. To on spisał przepis na to danie, dlatego bardzo przydatne będzie jego obejrzenie w celu zapoznania się z różnymi technikami kulinarnymi, które pomogą przygotować to danie na profesjonalnym poziomie.
Dowiedziałeś się więc, jak przygotowuje się tę bardzo niezwykłą kaszę gryczaną z wołowiną i warzywami. Niezwykłe jest to, że gotuje się go w piekarniku i trwa znacznie dłużej niż jego klasyczna wersja. Ale uwierz, że ten przepis otworzy wszystkie znane Ci produkty w zupełnie nowy sposób, ponieważ technologia tworzenia dania jest niestandardowa i będzie w stanie nasycić grykę nowymi smakami i aromatami. Dodaj aromatyczny bulion zamiast wody i zobacz, co się stanie. Lub poeksperymentuj z zestawem przypraw. Ogólnie ugotuj to danie, a następnie napisz w komentarzach, co masz, a jeśli chcesz uzupełnić przepis, zrób to w tej samej sekcji. Dobry apetyt!