Kasza gryczana z wołowiną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Tradycyjny przepis na Twoją ulubioną kaszę gryczaną z wołowiną

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • forma do gotowania;
  • folia;
  • talerz;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso wołowe 1,1 kg
Gryka 300g
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Czosnek 1 głowa
Masło 1 ul. l.
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Liść laurowy 3 szt.
Piment 1 szczypta
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • Myjemy 1,1 kg wołowiny, usuwamy z mięsa kości, chrząstki, żyły i inne pozbawione smaku części. Kawałek kroimy w drobną kostkę, lekko posypujemy solą i mielonym pieprzem, wlewamy trochę oleju roślinnego i wszystko mieszamy. Każdy miąższ nadaje się do przepisu, ale część szyi, która jest specjalnie pakowana do duszenia, jest uważana za najsmaczniejszą.

    Mięso pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem.

  • Myjemy 300 g kaszy gryczanej, aż woda będzie czysta. Po drodze usuwamy wszystkie zanieczyszczenia, które dostały się do ziaren. Spuszczamy nadmiar wody i pozwalamy, aby obrana już kasza gryczana ponownie wyschła.

    Kasza gryczana myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.

  • Oczyszczamy z łuski 1 dużą cebulę i 1 główkę czosnku. Cebulę kroimy w dość duże półpierścienie o grubości 5-7 mm. Czosnek pokroić w cienkie paski. Myjemy i czyścimy 1 dużą marchewkę z niejadalnych elementów. Kroimy ją w plastry mniej więcej tej samej wielkości i grubości co cebulę, czyli w półkola. 30 g masła pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie, ale nie stopiło się do stanu płynnego.

    Pokrój cebulę, marchew, czosnek.

  • Tworzenie dania

  • Ustaw patelnię na kuchence, włącz średnie ciepło i zalej 2 łyżki. l. olej roślinny (słonecznikowy, oliwkowy lub inny).

    Rozgrzej olej roślinny na patelni.

  • Gdy olej będzie gorący, na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i marchew. Gotuj je przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby były równomiernie usmażone i nie przypalały się. Po około 3 minutach gotowania dodać miękkie masło, czosnek, sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Podsmażyć cebulę z marchewką.

  • Gdy warzywa są ugotowane, włóż je do naczynia do pieczenia lub żaroodpornego rondla, a kawałki mięsa włóż na patelnię bez wymiany oleju.

    Przełóż cebulę i marchewkę do naczynia do pieczenia.

  • Wołowinę gotujemy na średnim ogniu zgodnie z tą zasadą: aby mięso pozostało pachnące i soczyste, musi „zamknąć się”, czyli pokryte skórką ze wszystkich stron. Aby to zrobić, smaż kawałki przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć, posol, pieprz i smaż przez kolejne 7 minut z drugiej strony.

    Smaż mięso na patelni.

  • W rezultacie mięso powinno tylko nieznacznie zmniejszyć rozmiar, a także uzyskać apetyczną rumianą skórkę. Mięso przekładamy do naczynia do pieczenia z warzywami, dodajemy sól, mielone i ziele angielskie, kilka całych ząbków czosnku i 3 liście laurowe, do połowy wlewamy gorącą wodę.

    Do warzyw dodać smażone mięso, dodać czosnek, liść laurowy, przyprawy.

  • Naczynie do pieczenia szczelnie zamykamy folią, dobrze dociskając brzegi i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200ºС na 1 godzinę.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika.

  • Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i zdejmujemy folię. Na mięso kładziemy kaszę gryczaną, która do tego czasu powinna wyschnąć. Wypełnij formularz wrzątkiem, aby całkowicie przykrył kaszę gryczaną.

    Dodaj kaszę gryczaną i wodę, włóż naczynie do piekarnika.

  • Ponownie przykrywamy naczynie do pieczenia folią i wysyłamy do piekarnika w tej samej temperaturze przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmujemy danie, dobrze mieszamy wszystkie jego składniki łyżką i podajemy. Poza tym nie musisz niczym ozdabiać takiej gryki – i tak będzie bardzo dobrze. Opcjonalnie serwujemy według Państwa gustu świeże pomidory, ogórki oraz inne warzywa i zioła, plastry sera i różne sosy.

    Taka kasza gryczana z wołowiną to doskonałe pełnowartościowe danie.

  • Przepis

    Kto wie wszystko o przepisach kulinarnych? Oczywiście profesjonalny kucharz. To on spisał przepis na to danie, dlatego bardzo przydatne będzie jego obejrzenie w celu zapoznania się z różnymi technikami kulinarnymi, które pomogą przygotować to danie na profesjonalnym poziomie.

    Dowiedziałeś się więc, jak przygotowuje się tę bardzo niezwykłą kaszę gryczaną z wołowiną i warzywami. Niezwykłe jest to, że gotuje się go w piekarniku i trwa znacznie dłużej niż jego klasyczna wersja. Ale uwierz, że ten przepis otworzy wszystkie znane Ci produkty w zupełnie nowy sposób, ponieważ technologia tworzenia dania jest niestandardowa i będzie w stanie nasycić grykę nowymi smakami i aromatami. Dodaj aromatyczny bulion zamiast wody i zobacz, co się stanie. Lub poeksperymentuj z zestawem przypraw. Ogólnie ugotuj to danie, a następnie napisz w komentarzach, co masz, a jeśli chcesz uzupełnić przepis, zrób to w tej samej sekcji. Dobry apetyt!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author