Kasza jaglana w mleku przepis jak ugotować kaszę jaglaną w mleku, jak ugotować pyszną kruszonkę w wodzie, proporcje kaszy jaglanej i wody

Jak ugotować kaszę jaglaną z mlekiem ile ugotować kaszę jaglaną

Ma wiele tajemnic, nawet w nazwie. Kultura zwana prosem nie rośnie na polach naszej ojczyzny. Ziarna pozyskiwane są z rośliny zwanej prosem. Był uprawiany przez człowieka w trzecim tysiącleciu pne, chociaż nadal występuje na wolności (jest używany jako baza paszowa dla zwierząt gospodarskich).

Chiny są uważane za kolebkę prosa. Stamtąd kultura dotarła do Mongolii, a następnie do Europy. W Rosji zboża stanowiły podstawę diety chłopów. Wiadomo, że owsianka z prosa, obrana z kwiatostanów, była masowo spożywana w południowych regionach Rosji, przygotowywano z niej gulasze i galaretki. Główną wartością produktu była jego wartość odżywcza, której wybaczono pewną goryczkę. I umieścić na czele rosyjskiej kuchni wraz z pszenicą.

Subtelności gotowania

Pytanie, jak szybko ugotować kaszę jaglaną, ma znaczenie dla nowoczesnej kuchni. To zboże to kolejny paradoksalny produkt, który praktycznie wypadł z „klipa” obecnych gospodyń domowych. Powodem tego jest gorycz, która gromadzi się w ziarnach, gdy są one niewłaściwie przygotowane. Nie zawsze można uzyskać pożądaną konsystencję potrawy, wtedy ziarna są całkowicie ugotowane, a następnie przeciwnie, okazują się trudne …

Znany rosyjski teoretyk kulinarny William Pokhlebkin próbował zrozumieć niuanse przygotowania tego zboża. Zaproponował kilka tez, które pozwalają gospodyniom domowym zrozumieć, jak gotuje się kaszę jaglaną w wodzie i mleku. Oto najważniejsze.

  • Posortuj kaszę. Podczas procesu czyszczenia ziarna prosa są polerowane, usuwając ich zewnętrzne łuski. W gotowym zbożu można je zachować, a także kamyki, ciasto. Owsianka bez śmieci smakuje lepiej.
  • Opłucz pszenicę. I zrób to bardzo dobrze, na siedmiu wodach. Ostatnie płukanie powinno być w gorącej wodzie. Więc gorycz opuści ziarna.
  • Zagotuj płatki zbożowe w dużej ilości wody. Jakie są proporcje? Niech będzie dużo płynu. Według Williama Pokhlebkina początkowa objętość wody nie odgrywa żadnej roli. Kiedy ziarno osiągnie połowę gotowości, należy je osuszyć.
  • Dodaj gorące mleko. Jego objętość powinna być dwukrotnie większa niż zbóż. W takim przypadku uzyskasz umiarkowanie lepką konsystencję potrawy. W mleku kasza jaglana odparowuje, co powoduje, że ziarna otwierają się i stają się miękkie. Kasza jaglana z mlekiem jest uważana za klasykę kuchni rosyjskiej. W tej formie był używany przez wieki w Rosji.
  • Jak długo gotować pyszną kaszę jaglaną, zdecyduj zgodnie z pożądaną konsystencją. Gotowanie owsianki na czas zależy od konsystencji tego dania. Potrzebujesz kruchej owsianki, dodaj płyn w stosunku 1: 2 i gotuj na wolnym ogniu do odparowania. Potrzebujesz płynu, „rozmazu”, wlej więcej mleka i zagotuj do wymaganej gęstości. Kasza jaglana jest tak prosta i wszechstronna, że ​​z łatwością znosi takie „eksperymenty”. I nie wpływa to na smak.
  • Możesz ugotować pyszną owsiankę na kuchence iw piekarniku. W pierwszym przypadku ziarno gotuje się na małym ogniu do miękkości. W drugim gotuje się je w wodzie, a po dodaniu mleka wysyła się, by marnowały w piekarniku. Czas gotowania to 1 godzina. Nie możesz ugotować dobrej kaszy jaglanej w kuchence mikrofalowej! Kasze uwielbiają długotrwałą ospałość i nie gotują się w kuchence mikrofalowej do pożądanej konsystencji.

Co zrobić, jeśli kasza jaglana została umyta w gorącej wodzie, ale nadal jest gorzka? Ziarna sparzyć wrzątkiem przed gotowaniem. Wygodnie jest to zrobić na sicie, aby utrzymać ziarna razem. Goryczka zniknie wraz z olejkami pokrywającymi ziarna.

Klasyczna technika. Przepis krok po kroku

Przepis na kaszę jaglaną w mleku można uznać za klasykę. Sugerujemy przygotowanie go zgodnie ze wszystkimi zasadami. Takie danie wygodnie jest podawać na śniadanie, nadaje się do jedzenia dla niemowląt. Dzięki długotrwałemu gotowaniu uzyskujemy jego delikatną konsystencję. Owsianka może być sprzedawana w różnych opakowaniach. Dziś często kupują owsiankę w torebkach, ale rozważymy inną opcję.

Będziesz potrzebować:

  • Owsianka mleczna z masłem w glinianym garnku
    pshonka – 1 szklanka;
  • masło – 30 g;
  • mleko – 2 szklanki;
  • cukier – 2 łyżki. łyżki;
  • woda – 2 szklanki;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Przygotowane płatki zalać wodą, podpalić.
  • Doprowadź masę do wrzenia, usuń piankę. Gotuj na średnim ogniu, aż woda wyparuje.
  • Wlej podgrzane mleko, zmniejsz ogień. Dodaj sól, cukier.
  • Gotuj, aż masa zgęstnieje, mieszając.
  • Po 20 minutach wyłącz ogień, przykryj pokrywką.
  • Pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
  • Objętość mleka może być duża, jeśli w diecie dziecka stosuje się owsiankę. Następnie gotowanie płatków zbożowych zajmie więcej czasu, w wyniku czego kasza jaglana nabierze lepkiej, lepkiej konsystencji. Masę regularnie mieszać, ponieważ gęstnieje może przykleić się do dna. Podczas serwowania jest doprawiany masłem.

    Danie okaże się najdelikatniejsze, jeśli w przepisie na kaszę jaglaną w mleku użyjesz żółtych płatków zbożowych. Zapewnia idealną konsystencję i prawie nigdy nie jest gorzki. Lepka masa będzie ugotowana z jasnego ziarna, krucha – z ciemnego.

    proste przepisy

    Proponujemy Ci proste techniki gotowania kruchej kaszy jaglanej i delikatnego naczynia mlecznego z dynią. W pierwszym przypadku dostaniesz wspaniały dodatek na obiad. A owsianka dyniowa jest idealna na śniadanie.

    Na wodzie

    Przepis pozwala ugotować owsiankę zarówno obfitą, jak i całkowicie chudą. Różnica między nimi polega na użyciu masła. Ale kasza jaglana bardzo go kocha. Co więcej, to właśnie dzięki olejkowi staje się naprawdę kruchy.

    Owsianka w białym garnku z dużą ilością masła
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jaglana – 1 szklanka;
    • masło – 50 g;
    • woda – 2 szklanki;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Konieczne jest włożenie sparzonych płatków do rondla, zalanie wodą.
  • Doprowadzić do wrzenia bez przykrycia. Zmniejsz ogień.
  • Pokrój masło na kawałki, wyłóż je na powierzchnię grysu, gdy woda go nie przykryje. Rozprowadź olej równomiernie.
  • Przykryj pokrywką, wyłącz ogień. Pozostaw kaszę jaglaną, aby osiągnęła gotowość pod parą przez 30 minut.
  • Ten przepis to wystawny, kruchy dodatek. W tej formie można go spożywać zgodnie ze staroruską tradycją – ze smażoną cebulą, smalcem. A jeśli podczas gotowania dodasz cukier, kasza jaglana będzie dobra z rodzynkami, innymi bakaliami, orzechami.

    z dynią

    Kolejny przepis z przedrostkiem „klasyczny”. Kasza jaglana z dyni w Rosji przygotowywana jest od czasów starożytnych. Obfita i słodka dekorowała stoły w święta. Dziś możemy go ugotować kiedy tylko chcemy. I uzyskaj ogromne korzyści z obu cennych składników.

    Serce jaglano-dyniowe i szklanka mleka
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jaglana – 1 szklanka;
    • mleko – 3 filiżanki;
    • dynia – 500 g;
    • masło – 30 g;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Dynię oczyścić i drobno posiekać.
  • Podgrzej mleko, włóż do niego dynię, dodaj cukier, sól.
  • Podgrzej do wrzenia, dodaj przygotowane płatki zbożowe.
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Możesz wypełnić taką owsiankę masłem. Poprawi smak wszystkich składników. Suszone morele i rodzynki nie będą zbyteczne w przepisie. Miód może być użyty zamiast cukru, ale dodaj go przed podaniem.

    Jak widać, w przepisach na kaszę jaglaną z wodą i mlekiem są subtelności. A ich przestrzeganie pozwoli Ci uzyskać wspaniałe, delikatne danie. Jednak technika gotowania jest prosta, więc spokojnie możesz włączyć ten produkt do swojej codziennej diety!

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza jaglana w wolnej
    kuchence Owsianka
    pszenna Owsianka pszenna w wolnej kuchence
    Jak gotować owsiankę w wolnej kuchence
    Kasza bulgur

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author