Kasza jaglana w wolnowarze Redmond prosty przepis na ugotowanie kaszy jaglanej w wodzie

Kasza jaglana w wolnym naczyniu w mleku, jak ugotować kruchą kaszę jaglaną

Dietetycy uważają, że kaszę jaglaną może jeść każdy, bez wyjątku. Jest hipoalergiczny, odpowiedni do jedzenia dla niemowląt i może być stosowany w niewielkich ilościach w diecie bezglutenowej. Produkt jest łatwo przyswajalny przez organizm i bardzo łatwo go przygotować. Prawidłowa technika to najpierw ugotować płatki w wodzie, a następnie ugotować je w piekarniku z mlekiem. Ale korzystanie z tej techniki nie zawsze jest wygodne. Na ratunek przychodzi multicooker. Każdy model, Panasonic lub Philips, ugotuje tę owsiankę tak doskonale, jak piekarnik lub stary rosyjski piec, najważniejsze jest, aby wiedzieć, jak najlepiej ugotować taką owsiankę.

Subtelności gotowania

Ale naprawdę pyszna owsianka stanie się tylko wtedy, gdy przestrzegane będą podstawowe zasady jej wyboru i przygotowania.

  • Płatki muszą być świeże. Nie kupuj produktu, który wkrótce wygaśnie. Pszenica może zjełczeć.
  • Wybierz plastikowe opakowania. Chronią ziarna przed wilgocią, która powoduje ich utlenianie i pogorszenie smaku.
  • Najsmaczniejsza kaszka jaglana z jasnych, żółtych ziaren. Bogata barwa wskazuje na świeżość ziarna, a także jego wysoką jakość przemiału. Jest pozbawiony większości skorupek owoców, dzięki czemu jest lepiej przyswajalny przez organizm.
  • Opłucz płatki. Ziarna są zawsze brudne, więc będziesz musiał zmieniać wodę do 7 razy.
  • Spłucz w trzech krokach. Aby kasza jaglana w powolnej kuchence nie smakowała gorzko, po umyciu w zimnej wodzie zalej płatki gorącą wodą. Jeśli nie masz pewności co do świeżości ziarna, spłucz je wrzątkiem. Wygodnie jest to zrobić na sicie.
  • Użyj odpowiedniego trybu. W multicookerach Polaris i Redmond tryby gotowania kaszek mlecznych i kruchych dodatków są inne. Potrawy mleczne długo marnują w niskiej temperaturze. A dodatki gotuje się pod wpływem obfitej pary. Jeśli potrzebujesz lepkiej konsystencji, gotuj w trybie „Owsianka”. Luźna kasza jaglana okaże się po ustawieniu trybów „Grup”, „Pilaf”.
  • Wybierz proporcje. Kasza jaglana jest bezpretensjonalna i szybko się gotuje. Jednocześnie objętość płynu ma kluczowe znaczenie dla konsystencji potrawy. Wlej mniej, ziarna pozostaną gęste, będą chrupać. Więcej – uzyskaj delikatny „smar”, idealny dla dziecka. Proporcje dań są następujące:
      • posypka z kaszy jaglanej – dodaj dwie szklanki płynu na każdą szklankę płatków zbożowych;
      • lepka owsianka – wystarczą 4 szklanki płynu na szklankę produktu;
      • płyn, płatki dla niemowląt – na każdą filiżankę płatków zużyj 6 filiżanek płynu.

Przestrzegaj czasu wyznaczonego przez reżim! Nawet jeśli jest to 1 godzina, poczekaj, aż sygnał zakończy tryb. Dzięki temu otrzymujesz produkt o pożądanej konsystencji, a ziarna są idealnie ugotowane na parze.

Delikatna owsianka mleczna

Kaszki mleczne są szczególnie dobre dla każdego szybkowaru. W jedzeniu dla niemowląt zalecamy stosowanie większej ilości płynu. Dzięki temu płatki gotuje się jak najwięcej, a konsystencja dania jest taka sama, jaką dzieci przyjmują ze szczególną przyjemnością. Ile gotować owsiankę w konkretnym modelu multicookera jest zwykle napisane w instrukcjach. Na przykład w przypadku multicookerów Scarlet i Mulinex czas gotowania będzie inny.

Złota owsianka w misce multicooker
Będziesz potrzebować:

  • kasza jaglana – 1 szklanka;
  • mleko – 6 szklanek (można rozcieńczyć wodą w równych proporcjach);
  • cukier – 2 łyżki. łyżki;
  • masło – 20 g;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Do miski wrzuć sparzoną kaszę.
  • Wlej mleko, wodę.
  • Dodaj olej, sól, cukier.
  • Wymieszaj składniki.
  • Ustaw tryb na „Owsianka”.
  • Podczas serwowania możesz udekorować danie rodzynkami lub suszonymi morelami i całkowicie wykluczyć cukier z przepisu. Można go zastąpić domowym dżemem lub miodem, który po prostu dodaje się do talerzy.

    Kasza mleczna może „uciec” z powolnej kuchenki. Aby urządzenie nie musiało być myte, użyj masła. Wystarczy posmarować w misce mały kawałek obręczy powyżej poziomu masy mlecznej. Wrzący, nie wzniesie się ponad tę krawędź.

    oryginalne przepisy

    Zapraszamy do nauki gotowania kruchych dodatków z kaszy jaglanej, obfitego i kompletnego dania z mięsem, z gulaszem. Do przygotowania każdego dania używamy wody, a dla dodania smaku łączymy płatki zbożowe z przyprawami i warzywami.

    Kruche ozdoby

    Prosta, wszechstronna i bardzo smaczna kasza jaglana, przepis w powolnej kuchence jest znacznie łatwiejszy niż podczas gotowania na kuchence. Wystarczy włożyć produkty do środka, a po sygnale uzyskać idealną przystawkę.

    Z rozsypanych zbóż wyłoniły się chińskie symbole Yin i Yang
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jaglana – 2 filiżanki;
    • masło – 30 g;
    • woda – 4 szklanki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Oparzone płatki wrzuć do miski.
  • Wlej wodę, dodaj sól.
  • Ustaw tryb „Zad”, gotuj do sygnału.
  • Dodaj masło, odstaw na 10 minut do podgrzania.
  • Tak kruchy dodatek z gęstymi jąderkami można podawać z mięsem, wątróbką. Delikatny smak kaszy jaglanej łączy się z rybami i innymi owocami morza. Nie popełnij błędu, jeśli zaoferujesz mu świeże warzywa.

    Z mięsem

    Bardzo kuszące jest gotowanie pełnowartościowego dania w powolnej kuchence. Szczególnie atrakcyjne jest to, że jest szybko przygotowywane, składniki „sięgają” w tym samym czasie, smak powstaje bogaty, jasny.

    Obfita owsianka z kawałkami mięsa
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jaglana – 2 filiżanki;
    • cebula, marchew – 1 duża roślina okopowa;
    • mięso bez kości – 600 g;
    • sól, pieprz – do smaku;
    • zira – 1/3 łyżeczki;
    • koperek – duża wiązka.

    Gotowanie

  • Mięso opłukać, pokroić w kostkę.
  • Przygotuj proso.
  • Włóż mięso do miski. Ustaw tryb „Pieczenie” na 30 minut. Smaż mięso.
  • Obierz, drobno posiekaj cebulę, marchew.
  • Smaż warzywa z mięsem przez 7 minut.
  • Rozłóż kaszę jaglaną, przyprawy.
  • Ustaw tryb „Pilaf”, gotuj przez 60 minut.
  • Dodaj posiekany koperek 10 minut przed sygnałem.
  • Do przygotowania tego dania można użyć dowolnego mięsa. Jagnięcina i wieprzowina dobrze komponują się z zirą. Danie z wołowiną, kurczakiem stanie się bardziej dietetyczne. Aby dodać do niego pikantne nuty, użyj czosnku, bazylii.

    z gulaszem

    Takie danie ozdobi codzienny stół. Najprostsza kasza jaglana, której nikt nie uważa za wykwintny składnik, zyskuje tak luksusowy „krój”, że zaczyna bawić się jasnymi smakami. Obfitość warzyw sprawia, że ​​danie jest bardziej użyteczne, ciekawe. A gra odcieni składników tworzy prawdziwe wakacje na każdym talerzu.

    Posiekaną cebulę i zieloną paprykę na desce do krojenia
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jaglana – 1 szklanka;
    • gulasz (wołowina jest idealna) – 1 puszka;
    • marchewki -1 duże;
    • papryka słodka (czerwona) – 1 duża;
    • cebula fioletowa – 1 duża;
    • fasolka szparagowa – 200 g;
    • tymianek – ½ łyżeczki;
    • sól pieprz;
    • woda – 500 ml;
    • olej roślinny – 40 ml.

    Gotowanie

  • Pokrój cebulę i marchewkę w kostkę. Włóż do miski z olejem roślinnym.
  • Ustaw tryb „Opiekanie”, gotuj przez 3 minuty.
  • Dodaj posiekaną paprykę, smaż razem przez 7 minut.
  • Dodaj gulasz, gotuj przez 7 minut.
  • Tak przygotowaną kaszę jaglaną wkładamy do składników.
  • Dodaj posiekaną zieloną fasolkę.
  • Dopraw przyprawami, solą.
  • Wlej wodę, ustaw tryb „Grupa” na 40 minut.
  • Przyprawy w tym naczyniu mogą być jaśniejsze, ostrzejsze. Kurkuma nada mu jeszcze bardziej złocistego odcienia, a sucha bazylia stworzy nuty kuchni włoskiej. Chmeli-suneli przeciwnie, przypisuje doznania smakowe kuchni orientalnej, ale ta przyprawa jest również atrakcyjna w połączeniu z warzywami, mięsem i kaszą jaglaną.

    Kasza jaglana w wolnym naczyniu jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Przy minimalnym wysiłku wynik cieszy zrównoważoną konsystencją, jasnym smakiem. Pszenica okaże się niesamowicie smaczna. Myślę, że połączenie produktu z mięsem jest wam znajome. Ale połączenia z wieloma warzywami będą wspaniałym odkryciem. Spróbuj!

    Inne przepisy zbożowe

    Owsianka
    pszenna Owsianka pszenna w powolnej kuchence
    Jak gotować owsiankę w powolnej
    kuchence Owsianka bulgur
    Owsianka jęczmienna

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author