Kasza jęczmienna w wolnowarze Redmond jak gotować na wodzie, przepisy

Kasza jęczmienna z mlekiem w wolnym naczyniu jak ugotować komórkę

Kasza jęczmienna to pod wieloma względami „najbardziej”. Ma prawo do bycia pierwszą owsianką w historii ludzkości. Jest zrobiony z jęczmienia i to właśnie to zboże było uprawiane przez pierwsze cywilizacje tysiące lat temu.

Jest to najbardziej przydatne zboże i nie jest to przesada. W kaszy jęczmiennej ilość włókien gruboziarnistych jest większa niż w płatkach owsianych i gryce. I wreszcie jest najtańszy. nieatrakcyjnie wyglądające szare ziarna są minimalne, za co gospodynie domowe zwykle nie traktują go poważnie. Ale na próżno, ponieważ nauka prawidłowego gotowania nie jest wcale sztuką. A multicooker nam w tym pomoże.

Subtelności gotowania. Jak gotować płatki zbożowe w szybkowarze

Podstawą luksusowego smaku kaszy jęczmiennej nie jest gotowanie, ale marność. Podczas tego procesu masa jest poddawana działaniu pary. Temperatura pary jest wyższa niż wrzącej wody, co pozwala zbożom całkowicie zmiękczyć, zmiękczyć i uwolnić aromat.

W Rosji komórkę rozdrobnionego jęczmienia przygotowywano w ten sposób: umieszczano je w glinianym kotle, wkładano do piekarnika i szczelnie zamykano pokrywką. Grys ​​marnował długo, nawet do 2 godzin, pomimo drobnego zmielenia. Podawano go do stołu z masłem, często z dodatkiem prażonej cebuli, mięsa. Korzystanie z klasycznych przepisów, ale ze skróceniem czasu gotowania, pozwala na nowoczesny multicooker.

Kasza jęczmienna w wolnym naczyniu jest gotowana zgodnie z klasyczną technologią: podczas gotowania masa wydziela parę, po czym temperatura elementu grzejnego spada. Masa już się nie gotuje, marnieje, a ograniczona przestrzeń miski zwiększa tempo wstępnego przygotowania zbóż. W ciągu godziny może osiągnąć gotowość w szafce kuchennej.

Owsianka jęczmienna. Inne subtelności gotowania.

  • Użyj suchych płatków zbożowych. Kupując, zwróć uwagę na to, jak jest nalewany w paczce. Jeśli masa jest mokra, odmów zakupu. Często rozprzestrzeniają się w nim bakterie i niebezpieczne pleśnie.
  • Spłucz przed gotowaniem. Mimo drobnego zmielenia jest to konieczne, ponieważ ziarna przed kruszeniem były pokryte pyłem. Ziarna wygodnie wypłukać na sicie: w ten sposób zmyjesz brud i pozwolisz spłynąć nadmiarowi wody.
  • W razie potrzeby namocz. Konieczność namaczania zależy od trybu gotowania i jest praktykowana tylko w kuchni dziecięcej. Gotowanie w trybie „Owsianka” trwa dłużej. Jeśli gotujesz komórkę dłużej niż 50 minut, nie musisz jej moczyć, płatki osiągną idealną miękkość w wolnym naczyniu. Tryb „Owsianka mleczna” jest krótszy. W nim kasza jest gotowa w 25 minut, ale to za mało dla delikatnej konsystencji jęczmienia. Pozostaw na noc w wodzie, a rano gotuj w trybie szybkim.
  • Obserwuj proporcje. Różnią się przygotowaniem kruchej przystawki i dania mlecznego. Tak więc na kruchą owsiankę dodaj 2,5 szklanki wody. W tej samej objętości zboża gotuje się po ugotowaniu na kuchence, zapewnia to luźną strukturę dania, z oddzielnymi chrupiącymi ziarnami. Jeśli potrzebujesz lepkiego, ustal proporcje według potrzeb. Umiarkowanie gęsta owsianka wyjdzie, jeśli napełnisz szklankę płatków z czterema szklankami płynu. Prawdziwie dziecinny bałagan robi się z sześciu szklanek wody i mleka.
  • Użyj masła. Przygotowując kruchą dekorację, po sygnale multicooker nakładamy olej na powierzchnię masy. Namoczy owsiankę w trybie ogrzewania, a komórka nabierze bogatego smaku. W przypadku dań mlecznych wszystko jest prostsze – połóż kawałek masła ze wszystkimi składnikami.

W przypadku dania o najbardziej kruchej konsystencji zaleca się smażenie kaszy jęczmiennej przed gotowaniem. Wygodne jest korzystanie z trybu „Multi-cook” w urządzeniach Panasonic, Polaris. Smaż w 160° na złoty kolor, a następnie gotuj kaszę w 90° przez 50 minut.

Pyszny przepis na przystawkę

Do robienia owsianki używamy wody. Okazuje się więc, że jest najmniej wysokokaloryczny, o neutralnym smaku. Każdy multicooker doskonale poradzi sobie z zadaniem – Redmond, Philips i jednostki innych marek. Wystarczy obserwować proporcje i odpowiedni tryb.

Gotowaną komórkę rozprowadzamy z miski multicooker
Będziesz potrzebować:

  • cięcie – 1 multikieliszek;
  • woda – 2,5 szklanki;
  • sól – szczypta;
  • masło – 30 g.

Gotowanie

  • Włóż przygotowane płatki do miski.
  • Wlej wodę, dodaj sól.
  • Ustaw tryb „Grup” na 50 minut.
  • Dodaj masło po sygnale dźwiękowym. Pozostaw na 10 minut.
  • Oprócz pysznej kaszy jęczmiennej można użyć dań mięsnych, gotowanej i pieczonej ryby oraz dowolnych sosów. Okazuje się, że bardzo smaczna owsianka z gulaszem. Ale nawet bez nich owsianka o smaku masła zachwyci Cię bogatym smakiem.

    Przyprawy pomogą nasycić smak przystawki. Należy je dodawać podczas wstępnego smażenia zbóż w oleju roślinnym. Do celi wlać mieszankę przypraw z kurkumy, papryki, curry. Zdziwisz się, jak oryginalny będzie po ugotowaniu!

    Dania na śniadanie i kolację

    Na śniadanie idealna jest owsianka z mleka jęczmiennego w powolnej kuchence. Idealny wybór na dziecięcy stół, obfite i pożywne śniadanie dla osoby dorosłej. Dzięki powolnym węglowodanom zapewni uczucie sytości na długi czas. A na obiad, zgodnie z tradycją, ugotujemy płatki śniadaniowe z dodatkiem mięsnym. Wspieraj warzywa mięsne i przyprawy.

    Z mlekiem

    W przypadku dania dla dzieci zalecamy wstępne namoczenie kaszy. Zamieni się więc w jednorodną delikatną masę. I nawet kapryśne dziecko z przyjemnością je pożre. Używamy mleka o niskiej zawartości tłuszczu, do smaku dodajemy miód.

    Delikatna owsianka z komórki z mlekiem jest gotowa
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jęczmienna – 1 szklanka;
    • mleko – 3 szklanki;
    • woda – 3 szklanki;
    • masło – 20 g;
    • miód – 1 łyżka. łyżka.

    Gotowanie

  • Wsyp przygotowane płatki do miski.
  • Wlej mleko, wodę.
  • Ustaw tryb „Owsianka” na 50 minut.
  • Dodaj olej po sygnale. Pozostawić do wstępnego zagotowania w trybie grzania na 10 minut.
  • Podczas podawania skrop miodem.
  • Jeśli Twoje dziecko ma alergię na miód, używaj zwykłego cukru. Mogą go zastąpić świeże jagody lub owoce, które należy dodać bezpośrednio na talerz.

    Z mięsem

    To cudowne danie składa się z warzyw i ziół. Razem z mięsem i kaszą jęczmienną okazuje się niezwykle sycące, a smaki w nim naprawdę wyraziste.

    Jasne danie z pomarańczową dynią i zielonymi liśćmi
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jęczmienna – 1 szklanka;
    • pulpa mięsna – 400 g;
    • marchew, cebula – po 1 roślinie okopowej;
    • dynia – 200 g;
    • woda – 2 szklanki;
    • koperek – 1 pęczek;
    • sól, przyprawy.

    Gotowanie

  • Obierz, drobno posiekaj cebulę, marchew.
  • Smażyć w trybie „Pieczenie”.
  • Miąższ zmielić w kostkę, dodać do warzyw.
  • Zamknij pokrywkę, gotuj przez 10 minut.
  • Wlej przygotowane płatki zbożowe, sól i przyprawy.
  • Dynię pokroić w kostkę, dodać do miski.
  • Ustaw tryb na „Kasza” (zostanie zastąpiony przez „Kasza gryczana”). Gotuj 40 minut.
  • Po 30 minutach dodaj posiekany koperek.
  • Podawać po sygnale.
  • Danie okazuje się jasne, spektakularne zarówno zewnętrznie, jak i do smaku. Idealnie nadaje się na zimowy stół, w czasie dyni. A latem cukinia, dynia z łatwością zastąpi dynię, pomidory nasycą smak zbóż, opcji jest wiele!

    Wybierz swój przepis na owsiankę jęczmienną w wolnym naczyniu z naszej kulinarnej skarbonki. I rozpieszczaj swoich bliskich wyjątkowo smacznymi i nie mniej zdrowymi daniami!

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza dyniowa w powolnym naczyniu Kasza
    dyniowa Kasza jaglana
    Kasza
    jaglana w powolnym
    naczyniu Kasza pszenna

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author