Kasza jęczmienna z przepisem na mleko przepisy, jak gotować kaszę jęczmienną w wodzie, tajemnice i sztuczki kulinarne, jak gotować oryginalne dodatki z kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna z czego ile czasu zajmuje gotowanie pysznej piwnicy, jak gotować kaszę jęczmienną

Stosunek do tego zboża w rosyjskiej kuchni rozwinął się nieco lekceważąco. Ogniwa i cięte – to prawie jęczmień perłowy, tylko mały. Jaki jest z tego pożytek? Jednocześnie produkt charakteryzuje się znacznie większą wartością odżywczą niż jęczmień perłowy, z którym jest często porównywany.

Kasza jęczmienna jest produkowana z jęczmienia. W przeciwieństwie do jęczmienia perłowego, który jest całym ziarnem jęczmienia, jest on kruszony, w wyniku czego powstają drobne ziarna. Ta struktura ma kilka zalet:

  • szybkość gotowania jest wysoka – płatki zbożowe gotują się szybciej;
  • korzyści z ziarna są maksymalne – to jęczmień, a nie jęczmień, zachowuje wszystkie korzystne właściwości jęczmienia, pierwszego zboża uprawianego przez człowieka w czasach prehistorycznych. Podczas produkcji łupiny owoców nie są usuwane, dzięki czemu w pestkach pozostaje maksymalny udział cennego błonnika.

Subtelności gotowania

Te cechy zapewniają łatwy sposób przygotowania kaszy jęczmiennej. Nie trzeba go długo moczyć, jak jęczmień. Nie trzeba długo dusić, aż zmięknie. Jest prosty i bezpretensjonalny, doskonale sprawdza się w rondlu, garnku w piekarniku i powolnej kuchence. Oto główne cechy przygotowania produktu.

  • Kasze należy posortować. Podczas produkcji zawiera ciasto, kamyczki, które można pakować w paczki.
  • Wygodne jest przepłukanie celi przed gotowaniem na sicie. Mycie jest koniecznością. Dzięki temu szybko zmywasz kurz i nie wsypujesz drobnych ziaren do zlewu. Sito pozwala na lepszą kontrolę objętości cieczy. Od tego zależy konsystencja owsianki.
  • Umieść zboże w zimnej wodzie. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Kontroluj proporcje. Są ważne w kwestii tego, jak smacznie gotować owsiankę jęczmienną. W przypadku kruchego przystawki stosunek zbóż do wody wynosi 1: 2,5. Aby uzyskać lepką owsiankę preferowaną w diecie dzieci, użyj większej ilości płynów, do 4 filiżanek.
  • Niech masy przejmą kontrolę. To najważniejszy niuans technologii przygotowania zbóż. Powinna skarcić pod parą, w tym samym czasie, gdy gotowała się na kuchence. Owiń ją kocem i zostaw przykrytą. Po 20 minutach można podać owsiankę. Jeszcze lepiej smakuje w piekarniku. W takim przypadku patelnię należy zdjąć z ognia i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  • Nie oszczędzaj oleju. W Rosji zboża podawano wyłącznie z masłem, sporadycznie z mięsem, smażeniem cebuli. Oleju powinno być dużo, dodaje się go przed podaniem, na talerzach. W żywieniu dietetycznym olej roślinny zastąpi masło. Na jednym talerzu będzie wymagać łyżki stołowej.

Owsianka jęczmienna jest bogata w kalorie, podobnie jak większość zbóż. Zawiera jednak prawidłowe, długie węglowodany. Są długo wchłaniane przez organizm, utrzymując długotrwałe uczucie sytości. Dlatego komórka jest zalecana w żywieniu dietetycznym i znajduje się na liście zbóż preferowanych do diety na zboża. W takich przypadkach taką owsiankę robi się na wodzie.

Klasyczny przepis

Kasza jęczmienna jest pożywna i satysfakcjonująca. W Rosji były używane jako żywność dla prostej, pracującej ludności. Dlatego gotowano je w mleku, aby zwiększyć wartość odżywczą. Proponujemy przepis na kaszkę jęczmienną z mlekiem (jak na zdjęciu), która idealnie nadaje się na obfite śniadanie.

Owsianka mleczna na białym talerzu i na obrusie w kratkę
Będziesz potrzebować:

  • kasza jęczmienna – 1 szklanka;
  • masło – 30 g;
  • mleko – 2 szklanki;
  • cukier – 1 łyżka. łyżka;
  • woda – 2 szklanki;
  • Sól.

Gotowanie

  • Wlej przygotowane płatki do wody, podpal.
  • Owsianka gotuje się, aż płyn się zagotuje na małym ogniu.
  • Wlej podgrzane mleko, dodaj sól, cukier.
  • Wymieszaj, zmniejsz ogień do maksimum i gotuj płatki na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Zdjąć z ognia, odstawić na koc lub piekarnik.
  • Ziarna zbóż w takim naczyniu będą chrupać. Jest atrakcyjna dla żywienia dorosłych. Ich struktura jest taka, że ​​zapewni wysokiej jakości oczyszczenie jelit. Taka owsianka nie nadaje się do diety dziecka.

    Ugotowanie kaszy jęczmiennej w mleku dla dziecka wymaga wcześniejszego namoczenia. Płatki zalać wodą na noc, a rano gotować. Dojdzie znacznie szybciej, stanie się idealnie miękka, delikatna. Dlatego przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu.

    oryginalne dania

    Wygodnie jest gotować zdrowe płatki zbożowe jako dodatek do mięsa, dań rybnych, podawać z warzywami. I możesz ugotować z nim pełny posiłek na obiad. Technika gotowania kształtuje konsystencję produktu. Jeśli potrzebujesz umiarkowanie lepkiej, po prostu ugotuj ogniwo w wodzie. Jeśli wymagana jest krucha, podsmaż kaszę.

    Kruche ozdoby

    W tym przepisie stosujemy technikę smażenia kaszy, aby uzyskać najbardziej kruchą konsystencję. Jego zaletą jest bogaty kolor potrawy, wyraźny aromat i wspaniały kremowy smak.

    Kruche i gorące ogniwo w talerzu z niebieską obwódką
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jęczmienna – 1 szklanka;
    • woda – 2 szklanki;
    • sól – szczypta;
    • masło – 30 g.

    Gotowanie

  • Przygotowane płatki smażymy na patelni. Powinna się zarumienić.
  • Przenieś do wrzącej wody, natychmiast dodaj sól.
  • Dusić na wolnym ogniu, aż woda się zagotuje.
  • Połóż kawałki masła na wierzchu, przykryj pokrywką.
  • Włóż do piekarnika.
  • Z taką przystawką wszystkie dania mięsne są dobre, zachwyci Cię bogatym smakiem zarówno samodzielnie, jak i pachnącym sosem. Uniwersalny przepis na owsiankę z jajkiem sadzonym nadaje się do jedzenia bez ograniczeń. Jeśli mówimy o diecie, płatki zbożowe należy po prostu ugotować.

    Z mięsem

    Prosty przepis, dzięki któremu otrzymasz obfity posiłek na obiad. Nie ma w nim żadnych dodatków, a jeśli tego potrzebujesz, po prostu zaopatrz go w przyprawy. Gałka muszkatołowa dobrze komponuje się z kremowym smakiem yachki, oregano, rozmarynu i tymianku, wzmocni mięsną nutę. Majeranek i kurkuma w oryginalny sposób uzupełniają połączone dania.

    Kasza jęczmienna z mięsem w drewnianej misce
    Będziesz potrzebować:

    • kasza jęczmienna – 1 szklanka;
    • pulpa mięsna – 400 g;
    • woda – 400 ml;
    • masło – 50 g;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Gotuj mięso do miękkości, rozłóż na włókna, zachowaj bulion.
  • Wlać przygotowane płatki z bulionem, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Gdy ilość bulionu zmniejszy się, wrzuć mięso do kaszy.
  • Rozłóż masło na powierzchni, przykryj pokrywką.
  • Włóż do piekarnika.
  • Dzięki zastosowaniu w recepturze bulionu smak zbóż jest bardziej trwały, wyłącznie mięsny. Krucha konsystencja jest dobra do serwowania z obiadem.

    Jak widać, nie ma trudności w kwestii gotowania kaszy jęczmiennej. Spróbuj ugotować go z mlekiem, kruchy w wodzie lub mocno mięsisty w bulionie!

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza jęczmienna w wolnym naczyniu Kasza
    dyniowa w wolnej kuchence Kasza
    dyniowa Kasza jaglana
    Kasza
    jaglana w wolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author