Kasza kukurydziana w wolnowarze Redmond jak gotować pyszne z mlekiem, przepis

Kasza kukurydziana w powolnej kuchence, proporcje jak gotować płatki z mięsem

Była przez krótki czas „Królową Pól” w epoce Chruszczowa. Ale królowa stołów może być dzisiaj! Trudno znaleźć bardziej przydatne i mniej kaloryczne płatki niż kukurydza. Zawiera tylko 98 kalorii, czyli wielokrotnie mniej niż soczewica, groszek, płatki owsiane. Jest pożywny i bogaty w długotrwale węglowodany. Nasyca niewielką objętością i zapewnia uczucie sytości na długi czas. I wreszcie doskonale oczyszcza jelita, co jest niezbędne w zdrowej diecie.

Funkcje i proporcje gotowania

Technika gotowania owsianki kukurydzianej w powolnym naczyniu różni się od gotowania w rondlu. Główną zasadą procesu jest prostota. Nie musisz mieszać i martwić się, że owsianka się spali. W inteligentnym „szybkocie” Panasonic lub Philips tak się nie stanie! Nie trzeba go długo dusić przed odparowaniem ani drobno zgniatać, aby szybciej się zagotowała. Inteligentne tryby narzędzi wykonują za Ciebie ciężką pracę.

Oto niektóre z subtelności gotowania.

  • Użyj trybu „Owsianka”. Ile iw jakim trybie gotuje się owsiankę lub hominy w powolnej kuchence? Każda jednostka ma swój własny. Na przykład multicooker Vitek gotuje zboża w 50 minut, a Redmond w godzinę. Istnieją modele o czasie gotowania do 2 godzin. Zalecamy trzymanie się tego czasu. Faktem jest, że okres gotowania w nich owsianki jest wyraźnie uregulowany. Początkowo urządzenie podgrzewa zawartość do 100 stopni, następnie obniża temperaturę i gotuje owsiankę w temperaturze 90 stopni. Pod koniec gotowania może całkowicie wyłączyć grzałkę (tak np. robi multicooker Polaris), odczekać chwilę, aż zawartość wyparuje i dopiero wtedy dać sygnał. W przemyślanym przez producenta czasie płatki przechodzą kilka etapów przetwarzania, a owsianka okazuje się idealna.
  • „Multipovar” pozwoli skrócić czas. Gotowanie owsianki nie będzie trudne, jeśli urządzenie ma taką funkcję, możesz skrócić czas gotowania. Kasza kukurydziana w wolnej kuchence będzie krucha, jeśli początkowo gotujesz ją na parze w trybie „Kasza” przez 25 minut. A następnie w trybie „Multi-cook” gotuj w wysokiej temperaturze 150 ° przez 10 minut. Ta technika zapewni zbożom miękkość, a owsiance luźną konsystencję.
  • Dodaj płyn zgodnie z pożądaną konsystencją. Do przystawki potrzebna jest luźna, krucha owsianka. Aby go zdobyć, musisz użyć 3 szklanek wody. W przypadku mlecznego dania śniadaniowego, szczególnie dla dziecka, potrzebna jest bardziej płynna konsystencja, gęsta owsianka. Pozwala to na uzyskanie 4 filiżanek płynu.
  • Nie zostawiaj jedzenia na kuchence. Jeśli producent nie wskazuje tego dla konkretnego modelu multicookera, nie należy zostawiać gotowej owsianki po sygnale. Osobliwością kaszy kukurydzianej jest to, że szybko gęstnieje. Nawet jeśli dodasz wystarczającą ilość płynu, po odstawieniu przez zaledwie godzinę owsianka może zamienić się w grubą grudkę. Dlatego połóż go na talerzach, gdy tylko będzie gotowy.

W wielu modelach multicookerów oferowany jest tryb „Owsianka mleczna”. Danie gotuje szybko – w 30 minut. W podwójnym kotle ten czas wystarczy na przeciętne gotowanie kaszy kukurydzianej, czyli ziarna pozostaną twarde. Ta konsystencja nie jest odpowiednia dla niemowląt, dlatego dla nich wskazane jest wstępne zmielenie płatków w młynku do kawy do stanu mąki. Możesz również wytrzymać owsiankę mleczną w powolnej kuchence przez 15 minut, aby się rozgrzać.

Przepis z mlekiem

Najdelikatniejszy smak uzyskuje się przez kaszę kukurydzianą z mlekiem. Jest tak wyrafinowany, że profesjonalni kucharze przygotowując na przykład polentę, dodają śmietanę do płatków podczas gotowania, chociaż klasyczny przepis tego nie przewiduje.

Owsianka jest idealna na śniadanie. Kukurydza bogata w błonnik uruchomi przewód pokarmowy. A długie węglowodany zapewnią Ci uczucie sytości przez długi czas. Mleko jako dostawca wapnia będzie wspomagać rozwój układu kostnego u dzieci. Dlatego ugotuj taką owsiankę na śniadanie dla całej rodziny. Zapewniamy wigor i zdrowie!

Będziesz potrzebować:

  • kasza kukurydziana – 1 szklanka;
  • mleko – 2 szklanki;
  • woda – 1 szklanka;
  • cukier – 1 łyżka. łyżka;
  • masło – 50 g.

Owsianka dla dzieci przyozdobiona cynamonem
Gotowanie

  • Włóż umyte płatki do miski. Dodaj masło.
  • Dusić w trybie „Pieczenie” przez 10 minut.
  • Wsyp cukier, wlej mleko, wodę.
  • Włącz tryb „Owsianka”.
  • Podawać natychmiast po przygotowaniu.
  • W przepisie wykorzystano wstępnie duszone płatki zbożowe z masłem. Dzięki temu owsianka zyskuje luksusowy kremowy smak, bogatą paletę mlecznych odcieni. W zależności od temperatury dodawanego płynu można uzyskać różną konsystencję potrawy. Owsianka stanie się płynna, jeśli wlejesz ją dobrze podgrzanym mlekiem i wodą. Po dodaniu zimnego płynu naczynie stanie się gęste i lepkie.

    Klasyczne „dodatki śniadaniowe” rozjaśnią najdelikatniejszy smak. W domowej kuchni niezbędny jest dżem, który eliminuje dodawanie cukru na początku gotowania. Wystarczą miód i słodkie świeże jagody. Zimą witaminy można znaleźć w mrożonych jagodach (kasza kukurydziana z czarną porzeczką jest niezwykła i smaczna), bananach i jabłkach. Oczywiście nie zapomnij o rodzynkach i suszonych morelach, które najpierw należy przechowywać w gorącej wodzie.

    oryginalne przepisy

    Proponujemy ugotować owsiankę z kaszy kukurydzianej z dynią i mięsem. Pierwsza to śniadanie. Jest nie tylko satysfakcjonujący, ale także niesamowicie użyteczny. W końcu dynia uzupełni działanie kukurydzy, aby poprawić motorykę jelit, poprawić usuwanie toksyn z organizmu. Danie mięsne dotrze na czas na obiad, ponieważ w asystencie kulinarnym zarówno mięso, jak i płatki zbożowe gotują się bardzo szybko.

    z dynią

    Ta owsianka ma jesienny smak, jasny w smaku i kolorze! Naładuje Cię słonecznym nastrojem w ponury jesienny poranek.

    Pomarańczowy kolor dyni podkreśla błękit
    Będziesz potrzebować:

    • kasza kukurydziana – 1 szklanka;
    • dynia – 300 g;
    • mleko – 2 szklanki;
    • woda – 1 szklanka;
    • masło – 50 g;
    • cukier, sól.

    Gotowanie

  • Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do miski.
  • Opłucz płatki, połóż je na dyni.
  • Wlej mleko, wodę.
  • Dodaj sól, cukier.
  • Włącz tryb „Owsianka mleczna” na 30 minut.
  • Pozostaw naczynie do „chodzenia” po sygnale przez 15 minut.
  • Dzięki dyni owsianka nie gęstnieje tak bardzo, jak zwykłe danie. Dlatego można go przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia. Czas przechowywania nie powinien przekraczać 2 dni.

    Z mięsem

    Obfita kolacja, która pozwala nie martwić się o składniki mięsne czy dodatki. Proces gotowania odbywa się jednocześnie. Nasz przepis sugeruje wieprzowinę, ale w ten sam sposób można gotować kurczaka, jagnięcinę. Wołowina „dochodzi do stanu” dłużej, dlatego przed złożeniem płatków należy ją dusić przez 50 minut.

    Żółta kukurydza jest dobra do picia z cierpkim czerwonym winem.
    Będziesz potrzebować:

    • wieprzowina – 600 g;
    • kasza kukurydziana – 2 szklanki;
    • woda – 4 szklanki;
    • cebula – 1 duża głowa;
    • przyprawy (papryka, majeranek;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Pokrój filet na kawałki.
  • Wlej do gorącego oleju w trybie „Smażenie”. Smażyć na złoty kolor.
  • Oczyść, posiekaj cebulę. Dodaj do mięsa. Smażyć 7 minut.
  • Wlej umyte płatki zbożowe, wlej podgrzaną wodę.
  • Ustaw tryb na „Owsianka”.
  • W modelach z zaworem na początku gotowania ustaw go w pozycji „Zamknięty”. Przy takiej obróbce danie „dotrze” w 12 minut od początku odliczania. W standardowych modelach czas gotowania owsianki wynosi 50-60 minut.

    Zarówno mleczna owsianka kukurydziana w powolnym naczyniu, jak i pełnowartościowe danie mięsne są przygotowywane w bardzo prosty sposób. Wypróbuj nasze przepisy na śniadanie i pyszną kolację na co dzień!

    Inne przepisy zbożowe

    Owsianka z soczewicy Owsianka z
    kaszy
    gryczanej Owsianka z kaszy gryczanej w wolnym naczyniu Owsianka z
    grochu Owsianka
    Hercules

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author