Kasza kukurydziana z dynią krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna owsianka kukurydziana z dynią

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek nieprzywierający, kuchenka, deska do krojenia, nóż, miarka, sitko, łyżka stołowa, naczynie do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Dynia 150 gramów
Kasza kukurydziana 200 gramów
Cukier trzcinowy 50g
Sól 0,5 łyżeczki
mleko 300 ml
Woda 400 ml
Masło 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz wybrać odpowiednie płatki do robienia owsianki. Wysokiej jakości zboża nie zawierają zbędnych zanieczyszczeń, a wszystkie ziarna są tej samej wielkości. Warto również zwrócić uwagę na kolor. Świeża kasza kukurydziana jest jasnożółta. Jeśli cień jest bliższy brązowi, najprawdopodobniej takie zboże jest już zepsute. Średnie mielenie jest idealne do tego przepisu. Jeśli chcesz przyspieszyć proces gotowania, preferuj drobne mielenie. 200 gramów płatków zbożowych wypłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aż woda stanie się czysta. Odsącz nadmiar wody za pomocą sitka.

    Najpierw dokładnie umyj kaszę kukurydzianą.

  • Kasza kukurydziana jest dość kapryśna w gotowaniu, dlatego należy ją gotować na patelni z nieprzywierającą powłoką i grubym dnem. Po wsypaniu płatków do rondla dodaj do niego 400 mililitrów wody i zagotuj na średnim ogniu. Kasza kukurydziana najlepiej jeść na świeżo, ponieważ po dłuższej przerwie nabiera gorzkiego smaku. Jeśli używasz mniej płatków, pamiętaj o zachowaniu proporcji: płyn powinien być trzykrotnie większy niż płatki. Nie musisz wylewać wszystkiego na raz. Pomoże to uniknąć tworzenia się grudek.

    napełnij płatki wodą i zagotuj.

  • Gdy owsianka się gotuje, zajmij się dynią. Weź mały kawałek, około 150 gramów i obierz. Pokrój dynię w drobną kostkę, ponieważ zbyt duże kawałki nie zdążą ugotować w tym samym czasie co owsianka.

    Dynię obrać i pokroić na kawałki.

  • Nie zapomnij zamieszać płatków: gdy woda się nagrzeje, owsianka znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się gęsta. Aby uniknąć tworzenia się grudek, owsiankę należy stale mieszać. Jeśli zaczną się pojawiać, możesz po prostu zmiażdżyć grudki łyżką. Dodaj pół łyżeczki soli na patelnię i kontynuuj mieszanie. Gdy owsianka się zagotuje, zrób minimalny ogień. Dodaj posiekaną dynię, 300 mililitrów mleka i 50 gramów cukru trzcinowego na patelnię.

    Do owsianki dodaj dynię, mleko, cukier.

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj owsiankę pod zamkniętą pokrywką przez około pół godziny. Pamiętaj jednak, że w przeciwieństwie do przygotowywania innych zbóż, kaszę kukurydzianą należy mieszać co 2-3 minuty. W przeciwnym razie spali się na dno i nada potrawie nieprzyjemny gorzki posmak, którego trudno będzie się pozbyć. Zamiast cukru trzcinowego możesz użyć zwykłego białego cukru lub dodać miód tuż przed podaniem.

    Podczas gotowania ważne jest, aby wymieszać owsiankę, aby się nie przypaliła.

  • Do gotowej owsianki dodaj 30 gramów masła i ponownie wymieszaj.

    Dodaj masło do gotowej owsianki.

  • Podawać na gorąco z owocami, ciastkami lub dżemem.

    Dostaliśmy bardzo smaczną owsiankę kukurydzianą z dynią.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu zobaczysz powyższy proces w dynamice i zobaczysz, jak łatwo jest ugotować owsiankę kukurydzianą z dynią.

    Kasza kukurydziana z dynią to świetna alternatywa dla płatków owsianych na śniadanie. Danie to jest nie tylko bardzo zdrowe i pożywne, ale również zawiera minimum kalorii, co jest ważne dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Zdrowe i smaczne śniadanie to klucz do udanego dnia, dlatego każda gospodyni domowa powinna mieć sprawdzony przepis na ulubioną kukurydzianą owsiankę. Nie zwlekaj z gotowaniem i zacznij teraz. Podziel się w komentarzach, jakie inne składniki lubisz dodawać do owsianki kukurydzianej.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author