Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, garnek, łyżka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
mleko | 0,5 litra |
Kasza manna | 4-5 art. l. |
Cukier | 2 łyżki stołowe. l. |
Masło | 50g |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Rada
- Zazwyczaj kasza manna gotowana jest w mleku, które, jak wiemy, ma tendencję do przypalania. Aby tego uniknąć, połóż kostkę lodu na dnie patelni lub wlej trochę wody.
- Jeśli mleko jest zbyt tłuste, dodaj do niego czystą wodę. Zwykle jest to stosunek 1 do 1, ale zawsze podążaj za własnym gustem.
- W przygotowaniu zbóż najważniejsze są proporcje i dotyczy to podwójnie kaszy manny. Aby Twoja owsianka przypadła każdemu do gustu, postępuj zgodnie z proporcjami wskazanymi w przepisie. Do owsianki o średniej gęstości wymagany jest 1 litr mleka i 6 łyżek kaszy manny.
- Aby ugotować kaszę manną, lepiej wziąć patelnię ze stali nierdzewnej lub z powłoką nieprzywierającą. Im grubsze dno i ścianki naczynia, tym lepiej na owsiankę.
- Aby znienawidzone grudki nie pojawiły się w owsiance, stopniowo dodawaj kaszę mannę do gotującego się mleka, stale mieszając.
- Nie należy zbyt długo trzymać owsianki na kuchence, średnio kasza manna gotuje się przez 5-7 minut.
- Niektóre gospodynie po ugotowaniu owsianki ubijają ją trzepaczką z dodatkiem małego kawałka masła. Owsianka okaże się bardzo soczysta i przewiewna, zdecydowanie nie pozostawiając nikogo obojętnym.
- Dzieci często nie chcą jeść czystej kaszy manny. Dodaj do niego miód, suszone owoce, mrożone lub świeże jagody, dżemy lub owoce kandyzowane.
Przepis
Zwracamy uwagę na szczegółowy przepis. W nim można zobaczyć szczegółowe, krok po kroku przygotowanie kaszy manny w mleku.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i dzieci kaszą manną? A może masz własne sekrety kulinarne? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie rozwijajmy nasze kulinarne umiejętności!