Kasza manna w płynie z mlekiem według przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Kasza manna w płynie z mlekiem - przepis na szybkie śniadanie

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, garnek, łyżka.

Składniki

Nazwa Ilość
mleko 0,5 litra
Kasza manna 4-5 art. l.
Cukier 2 łyżki stołowe. l.
Masło 50g
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Włącz kuchenkę gazową lub elektryczną. Do rondla wlać 0,5 litra mleka i wsypać szczyptę soli, aby mleko się nie przypaliło, gdy się zagotuje. Zagotuj mleko na średnim ogniu.

    wlej mleko do rondla, połóż na kuchence.

  • Do gotującego się mleka stopniowo wlewać 3 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać.

    Do gotującego się mleka wlej 3 łyżki kaszy manny.

  • Gdy pierwsze 3 łyżki stołowe są dobrze wymieszane, możesz dodać kolejną 1 lub 2 łyżki kaszy manny, a także wszystko dobrze wymieszać. Nie należy wlewać kaszy manny do wrzącego mleka, lepiej jest preferować gotowanie.

    Po wymieszaniu owsianki możesz dodać więcej zbóż.

  • Następnie dodaj 2 łyżki cukru do kaszy manny i dalej mieszaj mleko łyżką. Kaszy z kaszy manny nie można pozostawić bez opieki, wymaga stałej uwagi podczas gotowania.

    Dodaj cukier do smaku.

  • Gdy owsianka się zagotuje, włóż 50 gramów masła do rondla, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Nie zapomnij ciągle mieszać łyżką.

    Dodaj masło do prawie gotowej owsianki.

  • Ugotowaną owsiankę wlej do misek i podawaj. Smacznego!

    Jak widać, przygotowanie płynnej kaszy manny w mleku według przepisu z odpowiednimi proporcjami produktów wcale nie jest trudne.

  • Rada

    • Zazwyczaj kasza manna gotowana jest w mleku, które, jak wiemy, ma tendencję do przypalania. Aby tego uniknąć, połóż kostkę lodu na dnie patelni lub wlej trochę wody.
    • Jeśli mleko jest zbyt tłuste, dodaj do niego czystą wodę. Zwykle jest to stosunek 1 do 1, ale zawsze podążaj za własnym gustem.
    • W przygotowaniu zbóż najważniejsze są proporcje i dotyczy to podwójnie kaszy manny. Aby Twoja owsianka przypadła każdemu do gustu, postępuj zgodnie z proporcjami wskazanymi w przepisie. Do owsianki o średniej gęstości wymagany jest 1 litr mleka i 6 łyżek kaszy manny.
    • Aby ugotować kaszę manną, lepiej wziąć patelnię ze stali nierdzewnej lub z powłoką nieprzywierającą. Im grubsze dno i ścianki naczynia, tym lepiej na owsiankę.
    • Aby znienawidzone grudki nie pojawiły się w owsiance, stopniowo dodawaj kaszę mannę do gotującego się mleka, stale mieszając.
    • Nie należy zbyt długo trzymać owsianki na kuchence, średnio kasza manna gotuje się przez 5-7 minut.
    • Niektóre gospodynie po ugotowaniu owsianki ubijają ją trzepaczką z dodatkiem małego kawałka masła. Owsianka okaże się bardzo soczysta i przewiewna, zdecydowanie nie pozostawiając nikogo obojętnym.
    • Dzieci często nie chcą jeść czystej kaszy manny. Dodaj do niego miód, suszone owoce, mrożone lub świeże jagody, dżemy lub owoce kandyzowane.

    Przepis

    Zwracamy uwagę na szczegółowy przepis. W nim można zobaczyć szczegółowe, krok po kroku przygotowanie kaszy manny w mleku.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i dzieci kaszą manną? A może masz własne sekrety kulinarne? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie rozwijajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author