Kasza manna według przepisu krok po kroku 🍮 ze zdjęciem

Pudding z kaszy manny to delikatny i pyszny deser 🍮

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, rondel z grubym dnem, trzepaczka, łopatka, naczynie do pieczenia, szczotka, mała patelnia, łyżka, widelec, filiżanka, lodówka.

Składniki

Mleko 2,5% 500 ml
Kasza manna 120 gramów
Cukier 40 gramów
Masło 30 gramów
Jajka 2 szt.
Skrobia kukurydziana 1 ul. l. (20g)
cukier waniliowy 1 łyżeczka (5g)
Sól szczypać

Gotowanie krok po kroku

  • Zaczynamy od zrobienia kaszy manny. Zaleca się stosowanie mleka jako płynnej bazy, ponieważ budyń ugotowany na wodzie gorzej nadaje się do pieczenia. Bierzemy patelnię najlepiej z grubym dnem. Wlej do niego 500 ml mleka i postaw na średnim ogniu. Gdy mleko się zagotuje, dodaj 40 g cukru pudru, szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści.

    Gotowanie budyniu z mango

  • Po zmniejszeniu ciepła wlej semolinę cienkim strumieniem, mieszając trzepaczką. Możesz to zrobić szpatułką, ale trzepaczka jest bardzo wygodna w użyciu do gotowania kaszy manny, ponieważ dobrze rozbija małe grudki.

    Przygotuj składniki na pudding

  • Gdy nasza owsianka się ugotuje i zgęstnieje (po około 3 minutach), odstawiamy ją na bok i trochę ostudzimy, aby jajko się nie zsiadło. Po schłodzeniu owsianki dodaj do niej 1 łyżkę mąki kukurydzianej, jedno jajko i 20 g masła.

    Zagotuj kaszę mannę, aby zrobić budyń

  • Aby budyń był bardziej przewiewny, zaleca się ubijanie białka oddzielnie od żółtka. W tym celu przede wszystkim oddzielamy białko od żółtka w dowolny znany Ci sposób. Wystarczy ubić żółtko w misce widelcem i dodać do budyniu. Białko ubić osobno mikserem. Zaleca się dodanie ubitego białka na sam koniec, gdy reszta masy została już ubita mikserem, a budyń delikatnie wymieszamy szpatułką.

    Ubij składniki na budyń.

  • Dobrze wymieszaj najpierw szpatułką, a następnie podłącz ręczny mikser i powoli ubij owsiankę. Masa powinna być bujna i jednorodna, bez grudek. Roztop masło (10 g) na małej patelni i posmaruj nim naczynie do pieczenia pędzelkiem. Aby budyń nie przyklejał się do kształtu boku i dna, posypujemy również kaszą manną.

    Przygotuj formę na budyń

  • Budyń rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia i dobrze wyrównujemy łyżką stołową lub specjalną szpatułką.

    Aby przygotować budyń, ułóż kaszę mannę w formie

  • Aby dobrze upiec budyń, lepiej upiec go w formie z otworem pośrodku. Ponadto można go piec partiami w foremkach do muffinek. Weź 1 jajko i oddziel żółtko od białka. Umieścić żółtko w misce i lekko ubić widelcem.

    Aby przygotować budyń, posmaruj kaszę manną żółtkiem

  • Następnie za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię budyniu żółtkiem, aby podczas pieczenia miał złotą skórkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć do niego blachę do budyniu i piec około 40 minut. Lepiej jednak włożyć go do piekarnika rozgrzanego do 110-120 stopni i stopniowo podgrzewać wraz z budyniem. W przeciwnym razie bardzo często budyń umieszczony w bardzo gorącym piekarniku będzie się upiec tylko na wierzchu na złoty kolor i na dole, a w środku pozostanie surowy.

    Budyń z kaszy manny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Gotowy budyń można schłodzić w temperaturze pokojowej. Lepiej jednak pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby nie stracił swojej świetności. Aby budyń z kaszy manny był łatwiejszy do krojenia na porcje, po całkowitym ostygnięciu zaleca się włożenie go do lodówki na 5-6 godzin, a dopiero potem podanie.

    pudding z kaszy manny jest gotowy

  • Przepis

    To pokazuje w trybie przyspieszonym proces tworzenia budyniu z kaszy manny.

    W tym artykule dowiedziałeś się, jak zrobić pyszny budyń z kaszy manny z małego zestawu składników, tak jak w przedszkolu. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. To delikatny i pyszny deser.

    Próbowałeś już zrobić budyń? Jaki budyń zrobiłeś? Może masz przepis na oryginalny i nietuzinkowy budyń. Pamiętaj, aby pisać w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author