Kasza manna z przepisem na mleko jak gotować kaszę mannę na 1 i 2 porcje

Jak gotować owsiankę z kaszy manny o proporcjach mleka jak ugotować pyszną owsiankę, zdjęcie

Za tą owsianką mocno zakorzenił się tytuł demokraty. Wydaje się niemożliwe, aby to zepsuć! Aby była płynna, wystarczy dodać więcej wody lub mleka i pod sam koniec gotowania, jeśli nagle zgęstnieje. Aby uzyskać większą gęstość, możesz gotować trochę dłużej i otrzymujesz to, czego potrzebujesz! Kasza manna na wodzie i mleku jest tak bezpretensjonalna, że ​​większość z nas nawet nie wie, jak ją prawidłowo ugotować. Ale w starożytnej Rosji uważano to za całą sztukę! I nie przez przypadek.

Manna z nieba czyli jedzenie na uczty

Być może wyrażenie „manna z nieba” przyszło do nas z Biblii. Ale w kulturze rosyjskiej ustalono to właśnie w odniesieniu do kaszy manny. Przed okresem sowieckim uważano go nie tylko za „przysmak”, ale i pokarm na święta i uczty. W XII wieku słowo owsianka, które odnosiło się konkretnie do kaszy manny, kojarzyło się wyłącznie z uroczystymi ucztami. Kasze nie były dostępne dla zwykłych ludzi, więc tylko nieliczni wiedzieli, jak zrobić semolinę.

Powodem tak wąskiego rozmieszczenia była technika produkcji zbóż. A raczej mąka, bo kasza manna jest produktem przetwórstwa pszenicy. To jest drobno zmielone i przesiane przez sito. Najmniejsze ziarna są przesiewane i pakowane jak mąka. I trochę większe, które nie przechodzą przez sita, są wybierane i nazywane kaszą manną.

Tak więc w XII wieku, do którego należą pierwsze wzmianki o produkcie w rosyjskich kronikach, technologia mielenia była bardzo droga. Tak było bardzo długo, aż do okresu sowieckiego, kiedy było wiele młynów, a chleb stał się „własnością ludu”. Od tego czasu kasza manna stała się popularna, ale tradycje jej przygotowania nie zostały zachowane. Dlatego gotują tak, jak należy. Według teoretyków kulinarnych, na przykład słynnego rosyjskiego historyka i specjalisty kulinarnego Williama Pokhlebkina, całkowicie tracąc zarówno smak, jak i zalety produktu.

Kasza manna jest dobra zarówno w kuchni rustykalnej, jak i na królewskim stole.

Subtelności gotowania

Jak gotuje się kaszę z kaszy manny? Nie trzeba myśleć, że pytanie, jak ugotować pysznie płynną kaszę mannę, jest niezwykle proste lub zbliżone do sztuki. Ma kilka subtelności, które należy wziąć pod uwagę. Dzięki ich przestrzeganiu danie wyjdzie bez grudek i bez tej znienawidzonej „pianki”, którą wszyscy pamiętają z dzieciństwa.

  • Proporcje kaszy manny w mleku i wodzie to podstawa dobrego dania. Aby była umiarkowanie płynna, należy użyć 100 gramów zbóż na 500 ml wody (mleka).
  • Przesyp płatki przez sito. Zapobiegnie to pojawianiu się grudek w naczyniu. Semolinę należy rozpuścić nad wrzącą cieczą i energicznie wymieszać.
  • Mieszaj bez zatrzymywania. Jest to ważne, aby ziarna nie sklejały się w grudki, a owsianka nie przyklejała się do dna patelni.
  • Gotuj szybko. Na pytanie, ile czasu zajmuje ugotowanie kaszy manny, profesjonalni kucharze odpowiadają: nie więcej niż dwie minuty! Wsyp płatki na patelnię, energicznie wymieszaj i po 2 minutach wyłącz. Następnie przykryj pokrywką i zawiń ręcznikiem. To właśnie pod wpływem pary owsianka powinna osiągnąć gotowość. Nawiasem mówiąc, jego temperatura jest wyższa niż samej cieczy podczas gotowania, dzięki czemu ziarna pęcznieją szybciej. Możesz podawać owsiankę 10 minut po „kąpieli parowej”.
  • Dodaj dodatkowe składniki, gdy owsianka będzie gotowa. Dobrym wyborem na śniadanie jest ugotowanie kaszy manny w mleku i dodanie do niej masła, miodu, owoców lub bananów. Każdy składnik doskonale łączy się z delikatnym smakiem głównego produktu. Ale być może, po prawidłowym przygotowaniu owsianki, nie będziesz chciał doprawiać jej niczym innym niż masłem!

Ta sama znienawidzona piana na powierzchni owsianki pojawia się z powodu długiego gotowania. Gdy zboże się gotuje, skrobia i białko ulegają w nim zniszczeniu, które następnie wypływają na powierzchnię. Taki produkt nie zawiera już przydatnych witamin i cennego białka, jego konsystencja jest zbyt gęsta, a smak traci. Dlatego nie przekraczaj czasu utrzymywania zbóż w ogniu!

Pyszne przepisy

Bezpretensjonalność produktu przejawia się w możliwości jego przygotowania zarówno na kuchence gazowej, jak iw kuchence mikrofalowej, w absolutnie każdym naczyniu owsiankę przygotowuje się z dowolnymi dodatkami. Ale dopiero w rondelku i pod wpływem własnej pary kasza idealnie dociera, nabiera optymalnej konsystencji. Ziarna w nim są zachowane w całości, wyróżniające się, a smak jest bogaty i bogaty.

Ale jeśli nie ma czasu ani ochoty na podgrzanie mleka na kuchence lub wymieszanie owsianki, możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Najprostszym przepisem na płynną kaszę manną jest wymieszanie szklanki zimnego mleka z dwiema łyżeczkami cukru i szczyptą soli, dodanie 2 łyżek płatków zbożowych i mikrofali na 1,5 minuty. Po sygnale dodaj kawałek masła i pozostaw na kolejne 1,5 minuty. Szybki posiłek jest gotowy.

Spróbujemy, jak prawidłowo ugotować kaszę manną, korzystając z porad profesjonalnych kucharzy. Dowiemy się więc, jaki jest prawdziwy smak zbóż, które w Rosji uważano za pokarm bogatych i „mannę z nieba”.

Na mleku

Świetne danie na śniadanie dla dzieci, którego przygotowanie zajmie minimum czasu.

Owsianka została doprawiona masłem i podawana na białym talerzu
Będziesz potrzebować:

  • mleko – 500 ml;
  • kasza manna – 100 g;
  • masło – 20 g;
  • cukier – 2 łyżki. łyżki.

Gotowanie

  • Zagotuj mleko.
  • Wsypać kaszę na sitko, stopniowo „przelatywać” nad patelnią, cały czas mieszając.
  • Gotuj przez 2 minuty bez przerywania mieszania.
  • Wyłącz gaz, przykryj patelnię ręcznikiem.
  • Po 10 minutach dodaj kawałek masła i cukru, wymieszaj i podawaj.
  • W podobny sposób przygotowuje się owsiankę na wodzie, po ugotowaniu można ją doprawić nie cukrem, ale solą i smażeniem cebuli. Takie śniadanie może wydawać się niezwykłe, ale właśnie w tej formie płatki zbożowe były często podawane w starej rosyjskiej kuchni.

    z bananem

    Ta wersja kaszy manny z bananem urozmaici menu dla dzieci. A może pogodzi z nią dorosłych, w których pamięci kasza manna pozostała niekochaną owsianką z przedszkolnej stołówki.

    Kasza manna z kawałkami banana w białej misce
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 1 l;
    • kasza manna – 200 g;
    • masło – 50 g;
    • banany – 2 owoce średniej wielkości;
    • cukier – 3 łyżki. łyżki.

    Gotowanie

  • Wyjmij masło i pozwól mu zmięknąć w temperaturze pokojowej.
  • Zagotuj mleko, zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj płatki. Mieszaj przez 2 minuty.
  • Dodać cukier, wymieszać, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem.
  • Ubij banany z masłem.
  • Wlej mieszankę bananową do owsianki, wymieszaj.
  • Ten przepis jest pyszny i zdrowy. Banan nasyci śniadanie cennymi pierwiastkami, ponieważ jest bogaty w potas i witaminy. Owoce są dobrze trawione i długo utrzymują uczucie sytości.

    Z truskawkami

    Latem możesz spróbować ugotować kaszę mannę z owocami lub jagodami. Truskawki to doskonały wybór na owsiankę. Potrzebujesz dużo jagód, aby danie nabrało bogatego smaku. A także zwiększymy ilość cukru, bo truskawki mogą nadać kaszom nieprzyjemną kwaskowatość.

    Różowa owsianka z owocami w szklanej misce
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 1 l;
    • kasza manna – 200 g;
    • truskawki – 500 g;
    • cukier – 200 g.

    Gotowanie

  • Wsyp płatki do gotującego się mleka. Pozostaw na małym ogniu na kilka minut, stale mieszając. Wyłącz gaz, przykryj owsiankę pokrywką.
  • Natrzyj cukier truskawkami. Wygodnie jest ubić masę w blenderze.
  • Wlać masę truskawkową na owsiankę, ułożoną w porcjowane talerze. Podawaj na ciepło.
  • Takie danie może stać się nieoczekiwanym smacznym deserem na dziecięcym stole. Możesz udekorować go podając całymi jagodami.

    Teraz już wiesz, z czego składa się kasza manna i jakie są zasady jej przygotowania. Mamy nadzieję, że smaczny i zdrowy produkt będzie coraz częściej trafiał na Twój stół!

    Inne przepisy zbożowe

    Zalety kaszy z kaszy manny
    Kasza z kaszy manny w wolnym
    naczyniu
    Owsianka orkiszowa Owsianka ryżowa w powolnym
    naczyniu Owsianka z mleka ryżowego

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author