Kasza pszenna w wolnym naczyniu z mlekiem, wodą i mięsem

Gotowanie kaszy pszennej w powolnej kuchence: na wodzie, mleku i mięsie

Kasza pszenna od dawna jest obecna w kuchni rosyjskiej. Dokładnie odkąd zaczęto masowo uprawiać pszenicę w Rosji, co miało miejsce ponad 10 wieków temu. Kultura zastąpiła dotychczas stosowany jęczmień, ponieważ umożliwiła uzyskanie nie tylko zbóż na zboża, zup, ale także mąki do wypieku chleba.

Oryginalna rosyjska technika robienia kaszy pszennej jest prosta. Kasze polano wodą lub mlekiem i długo leżały w piekarniku. Pomimo tego, że produktu nie trzeba długo gotować, czas przebywania w piecu wynosił do 2 godzin. W tym czasie ziarna były całkowicie ugotowane, zamieniając się w galaretowatą masę. Jeśli to z chlebem, cebulą, mięsem. Pożywność dania zapewniła mu szerokie uznanie w starej kuchni rosyjskiej.

Nie wiem jak wy, ale uwielbiam gotować owsiankę w powolnej kuchence! Nie ma znaczenia, jakie zboże wziąłeś, czy to Arnautka, czy Poltavka – kaszki okazują się bardzo smaczne, jakby duszone w rosyjskim piecu. Nawet na zdjęciu widać, jakie są miękkie i puszyste. Musisz tylko wiedzieć, ile je ugotować i jaka jest odpowiednia proporcja płatków zbożowych i wody lub mleka.

Subtelności gotowania

We współczesnej kuchni nie ma możliwości długiego gotowania owsianki na wolnym ogniu, aby uzyskać gotowaną masę. Co więcej, nie musisz tego robić, jeśli używasz multicookera Redmond, Polaris. Każdy asystent kuchenny, niezależnie od modelu, skraca czas gotowania produktu. A jego konsystencja tworzy się taka, jaka jest potrzebna do dania na śniadanie, na obiad.

Zaletą multicookera jest to, że umożliwia gotowanie zbóż nie przez gotowanie, ale przez gotowanie pod działaniem pary w kompaktowej przestrzeni. Ta technika przypomina marnowanie kotła ze zbożami w starym piekarniku. Masa nie skleja się, nie trzeba jej mieszać, osiąga gotowość na czas. A przy spełnieniu kilku wymagań staje się naprawdę smaczny.

  • Wybór zbóż. Kupię kaszę pszenną w workach foliowych. Może być w nich przechowywany do 10 miesięcy. Jeśli opakowanie jest kartonowe, ziarna mogły wchłonąć wilgoć podczas przechowywania. To im szkodzi: „pszenica”, bogata w polisacharydy i węglowodany, jełcze.
  • Idealny kolor i wyrazistość. Niska jakość jest uważana za produkt o ciemnym kolorze. Wysokiej jakości kasze pszenne mają kolor jasnobrązowy. Nie powinien zawierać kamieni, ciasta i innych zanieczyszczeń.
  • Wielkość ziarna. Na półkach znajdują się dwa rodzaje „pszenicy”. Pierwszy to płatki Artek, znamy je od dzieciństwa! Ta sama „kłująca owsianka”, którą niewiele osób kochało w przedszkolu. Idealnie nadaje się również do jedzenia dla niemowląt. Jest trawiony lepiej niż inne zboża, zawiera magazyn przydatnych substancji. Dodatkowo, jeśli zachowane są proporcje, zamienia się w delikatną „gnojowicę”, którą można jeść bez żucia. W postaci całych ziaren sprzedawana jest kasza pszenna Połtawskaja. Różni się rozmiarem. Średnie jądra polecane są do stosowania w zbożach, duże – jako dressing do zup.
  • Przygotowanie zbóż. Nie ma potrzeby moczyć, ale należy go wyprać. Pył gromadzi się na powierzchni jąderek podczas wytwarzania produktu.
  • Zgodność z proporcjami. Gotowanie kaszy pszennej w powolnej kuchence odbędzie się bez niespodzianek, jeśli zostaną zachowane następujące proporcje:
      • gnojowica owsianka wyjdzie, gdy użyjesz 1 szklanki płatków na 6 szklanek płynu. Możesz wziąć wodę, mleko lub użyć ich w równych proporcjach;
      • krucha owsianka – szybkowar przygotuje idealny dodatek z jednej szklanki płatków zbożowych i trzech – wody.

Według gospodyń domowych model asystenta kuchennego i cechy reżimów wpływają na jakość owsianki. Dokładne proporcje multicookerów Panasonic, Mulineks i inne można zrozumieć z własnego doświadczenia. W wielu jednostkach krusząca się przystawka jest idealna, gdy używasz 2,5 szklanki płynu, a umiarkowanie płynną owsiankę można przygotować z czterema szklankami mleka.

Przepis na wodę

Pomimo maksymalnej prostoty przepisu na owsiankę pszenną w powolnej kuchence na wodzie ma ona kilka niuansów. W pierwszej kolejności zaleca się monitorowanie czasu gotowania masy. Stanie się to około 15 minut po rozpoczęciu gotowania. Gdy masa zacznie bulgotać wewnątrz urządzenia, otwórz pokrywę i wyjmij piankę. Dzięki temu nie będzie się „wspinać” i nie będziesz musiał myć pokrywy i górnego grilla.

Po drugie, możesz użyć ciepłej wody. Spędzając mniej czasu na podgrzewaniu zawartości, multicooker będzie mógł wydajniej gotować na parze. A intensywność gotowania na parze to podstawa przygotowania pysznej i delikatnej pszenicy. Kierując się tymi zasadami, możesz ugotować wspaniałą kruchą przystawkę.

Klasyczna kasza pszenna w glinianej misce
Będziesz potrzebować:

  • kasza pszenna – 1 szklanka;
  • woda – 3 szklanki;
  • sól – szczypta;
  • masło – 30 g.

Gotowanie

  • Włóż przygotowane płatki do miski.
  • Wlej wodę, dodaj sól.
  • Ustaw tryb na „Owsianka”.
  • Dodaj masło po sygnale dźwiękowym. Pozostaw w trybie rozgrzewania na 10 minut.
  • Możesz podawać owsiankę bez żadnych dodatków, tylko z masłem. I jest to możliwe z mięsem, rybami, wątrobą. Wszechstronny smak pszenicy dobrze się z nimi komponuje, wspierając sosy i sosy. A dodając do tego cukier i suszone owoce, otrzymujesz wspaniałe śniadanie. Przy okazji możesz też bez cukru, jeśli jedzenie jest dietetyczne.

    oryginalne przepisy

    Z kaszą pszenną można ugotować wiele potraw. Stanie się smaczna i pożywna z mlekiem, gotowanym na śniadanie. A pełnowartościowe danie z mięsem, ugotowane w powolnej kuchence, doskonale ozdobi obiad. Proponujemy Wam przepisy na to płatki z mlekiem i jabłkami, z mięsem.

    Z mlekiem i jabłkami

    Owsiankę przygotujemy umiarkowanie kruchą, nie rozmazującą się. A jabłka, aby dobrze zachowały swój kształt i były smaczne, karmelizujemy.

    Pachnące plasterki jabłek wetknięte w owsiankę
    Będziesz potrzebować:

    • kasza pszenna – 1 szklanka;
    • mleko – 3 szklanki;
    • cukier – 1,5 łyżki. łyżki;
    • sól – szczypta;
    • jabłka – 3 małe owoce;
    • masło – 100 g.

    Gotowanie

  • Przygotowane płatki wkładamy do miski, wlewamy mleko. Dodaj łyżkę cukru, sól. Ustaw tryb „Owsianka”, gotuj do sygnału.
  • Obierz jabłka ze skórki, rdzeń. Pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać połowę oleju, posypać pozostałym cukrem i roztopić masę. Włóż do niego jabłka, karmelizuj na małym ogniu.
  • Po sygnale dodaj olej do owsianki, wymieszaj.
  • Podczas podawania udekoruj jabłkami.
  • W tym przepisie rodzynki, orzechy, siemię lniane lub sezam nie będą zbyteczne. Jabłka można stosować niekarmelizowane, więc śniadanie okaże się mniej kaloryczne. Wystarczy je obrać i pokroić w owsiankę.

    Z mięsem

    Przepis jest szybki, prosty, wszechstronny. Równie dobrze pasuje do prawie wszystkich zbóż, ponieważ opiera się na obfitym smażeniu mięsa. Był to rodzaj kaszy pszennej, z której w Rosji korzystali zamożni ludzie. A teraz spróbujemy.

    Gotowa owsianka z mięsem i warzywami w misce multicooker
    Będziesz potrzebować:

    • kasza pszenna – 1 szklanka;
    • pulpa wołowa – 500 g;
    • woda – 2,5 szklanki;
    • sól, ziele angielskie;
    • cebula – 2 głowy;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • olej roślinny.

    Gotowanie

  • Oczyść i pokrój mięso w kostkę lub batoniki.
  • Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Smaż mięso w trybie „Pieczenie” (zostanie zastąpione przez „Pieczenie”) przez 10 minut. Dodaj warzywa, gotuj przez 5 minut.
  • Wlej przygotowane płatki zbożowe, wlej wodę, dodaj sól, przyprawy.
  • Gotuj w trybie „Pilaf” aż do sygnału.
  • Pozostaw naczynie w trybie rozgrzewania na 15 minut.
  • W przypadku wołowiny zawartość kalorii w potrawie nie okaże się bardzo wysoka. Jeszcze mniejsza będzie jego wartość odżywcza w przypadku dietetycznej piersi z kurczaka. Możesz użyć wieprzowiny, indyka, królika według własnego gustu.

    Jak widać, przygotowanie kaszy mlecznej w powolnej kuchence jest proste, podobnie jak przaśne dodatki, pełnowartościowe dania ze zbóż i sos mięsny. Korzystaj z tych prostych przepisów w codziennym gotowaniu!

    Inne przepisy zbożowe

    Jak gotować owsiankę w powolnej kuchence Kasza bulgur
    Owsianka jęczmienna Owsianka jęczmienna w powolnej kuchence Korzyści i szkody związane z płatkami owsianymi

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author