Kasza pszenna z recepturą mleka jak gotować płatki zbożowe w wodzie, ile gotować, jak gotować owsiankę połtawską, proporcje

Jak gotować kaszę pszenną w mleku ile gotuje się pszenicę, gotowanie

A znajomość będzie ciekawa! W końcu kasza pszenna jest produktem wielowiekowej selekcji, a nie naukowej, ale związanej z „szczęśliwymi przypadkami”, sztucznej selekcji, produkowanej przez człowieka od prawie 10 tysięcy lat! Co zaskakujące, zakład, który początkowo z powodzeniem rósł samodzielnie i obejmował pola południowo-wschodniej Turcji i współczesnej Armenii, do tej pory zapomniał, jak się obejść bez pomocy ludzi.

Pszenica dzika miała więcej niż tylko drobne ziarna. Jej „owoce” odpadły zaraz po dojrzeniu i nie dało się ich zebrać z ziemi. Po raz pierwszy osoby, które się z nim zapoznały, zaczęły używać zielonych kłosów do pożywienia, szacując wartość odżywczą ziarna. W przyszłości ktoś wybrał te kłosy, w których ziarno nie kruszyło się przez długi czas. Z biegiem wieków na polach uprawnych zaczęła rosnąć pszenica, z której ziarno można było uzyskać jedynie przez młócenie. Tacy ze środkowych regionów Eurazji udali się najpierw do Indii, potem „zdobyli” Afrykę, po czym podbili Rosję i Europę. Później do Ameryki trafiła tylko kasza z kaszy pszennej. Pojawił się w Nowym Świecie dopiero w XIX wieku.

Korzyści i szkody produktu

Od czasów starożytnych ludzie tak wysoko cenili ziarno pszenicy, że Biblia wspomina o nim nawet. To właśnie kasza pszenna była podstawą chleba komunijnego. A wśród Słowian uważano go za jedyny symbol władzy, bogactwa. Współczesna Rosja jest liderem pod względem eksportu produktów do innych krajów, ale sama nie jest jej największym konsumentem.

Paradoksalnie, pierwotnie rosyjski produkt, na którym od wieków budowana była słowiańska kuchnia, nagle stał się nie do przyjęcia dla współczesnej kuchni. Niewiele osób wie, jak prawidłowo ugotować owsiankę pszenną. Co więcej, danie jest uważane za państwowe, budżetowe, wygodne do użytku tylko w stołówkach i przedszkolach. Fakt, że jest wygodny, naprawdę jest. Ale jego budżet można argumentować. W końcu zawiera wiele przydatnych substancji, dlatego dietetycy zalecają regularne spożywanie owsianki pszennej, a nawet wymyślili na jej podstawie kilka diet.

Jaki jest pożytek z produktu?

  • Owsianka jest pożywna. Spożywanie go na śniadanie wywołuje uczucie sytości na pół dnia.
  • Lekkostrawna. Wiąże się z tym powszechne przekonanie, że owsianka pszenna tuczy. Rzeczywiście przyswaja się go po prostu, ale bynajmniej nie szybko. Indeks glikemiczny produktu nie jest wysoki, jest źródłem długich, regularnych węglowodanów. Każdy organizm dobrze radzi sobie z produktem, bez względu na to, czy jest to dziecko, czy osłabiony chorobą. Powinien znaleźć się w diecie osób wykonujących aktywną pracę fizyczną. Owsianka pszenna szybko przywraca siły.
  • Jest bogaty w witaminy z grupy B, E. Produkt zawiera dużo kwasu foliowego, dlatego nazywany jest idealną owsianką dla przyszłych mam. Obecność witaminy E – źródła młodości, odnawia skórę, stymuluje regenerację tkanek, zwalcza wolne rodniki. Dietetycy twierdzą, że skład witamin owsianki z ziarna pszenicy ma ogólny wpływ wzmacniający na układ odpornościowy, dlatego szczególnie ważne jest, aby stosować go w zimnych porach roku.
  • Oczyszcza jelita. Kasza pszenna na wodzie jest uważana za regulator metabolizmu tłuszczów i usuwa toksyny z przełyku. Poprawia trawienie, a utrzymując przez długi czas uczucie sytości, pozwala mniej jeść i pozbyć się nadwagi.

Szkoda produktu jest czysto indywidualna. Tylko osoby z nietolerancją glutenu powinny wykluczyć z diety kaszę pszenną. Stosowanie zbóż zawierających gluten jest dla nich niebezpieczne ze względu na rozwój celiakii (zapalenie błony śluzowej jelit).

Pokruszone płatki zbożowe w misce otoczonej kłoskami

Cechy selekcji i przygotowania

Kasza pszenna jest niezwykle łatwa w obsłudze, bezpretensjonalna w gotowaniu. Dobrze komponuje się z mięsem i wątróbką, z którymi można ją podawać do stołu. Dobrze komponuje się z warzywami, które poprawiają jego pozytywny wpływ na pracę jelit.

Znajomość zasad doboru i przygotowania zbóż pozwoli Ci docenić wszystkie jego zalety.

  • Kasze Artek w wygodnym opakowaniu
    Kup produkt w opakowaniu celofanowym. Chroni ziarna przed wilgocią i sprawia, że ​​są wyraźnie widoczne. Płatki pełnoziarniste nie powinny być pomarszczone, ciemne. Idealne ziarna są koloru jasnobrązowego, gładkie.
  • Użyj dwóch rodzajów płatków zbożowych. W Rosji kasza pszenna produkowana jest w postaci pełnych ziaren i kruszona. Ten ostatni znany jest jako „Artek” i jest najwygodniejszy do przygotowania. Przepis na owsiankę pszenną dla dzieci zawsze obejmuje stosowanie płatków zbożowych Artek. Z niego możesz ugotować zarówno gnojowicę, jak i gęstszą owsiankę. Pełnoziarniste zboża dostarczane są na półki pod nazwą „Połtawa”. Może być czterech rodzajów (o numerach 1-4), co wskazuje na wielkość ziarna. Jednocześnie wielkość ziaren nie ma wartości praktycznej, gotowa owsianka różni się tylko wyglądem. Kasza połtawska jest idealna do przygotowania kruchych dodatków.
  • Spłucz przed gotowaniem. Aby ugotować pszenicę mleczną w czystości, należy umyć zarówno drobno pokruszony Artek, jak i pełne ziarna. Dzięki temu będą wolne od kurzu. Wizualnie można określić obecność kamyków, ciasta w kaszy. W takim przypadku produkt musi zostać posortowany.
  • Rozważ proporcje. Luźna owsianka okaże się, gdy użyjesz 2,5 szklanki płynu na szklankę płatków zbożowych. Ziarna w takim naczyniu mogą się chrupać. Przepis na owsiankę pszenną w mleku, szczególnie dla dzieci, powinien zawierać większą ilość płynu. Idealny stosunek to 1:4. Wtedy będzie pysznie.
  • Włóż do zimnej wody. Natychmiast po zagotowaniu wyjmij piankę z wody, przykryj pokrywką. Gotuj płatki na małym ogniu przez 15 minut. Pozostaw patelnię na 30 minut pod ręcznikiem.

Gotowanie kaszy pszennej w kuchence mikrofalowej jest niewygodne. Należy do słabo ugotowanych płatków zbożowych, więc nie można z niego zrobić szybkiego dania. Ale jeśli masz do dyspozycji tylko kuchenkę mikrofalową, zastosuj następującą technikę. Płatki zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny. Odcedź i dodaj wodę w proporcji 1:3. Gotuj na dużej mocy przez 20 minut.

Przepisy

Oferujemy zapoznanie się z metodami gotowania kaszy pszennej na wodzie i mleku. Pierwszy przepis będzie podstawą pysznego, obfitego obiadu. I może być stosowany w żywieniu dietetycznym z wyłączeniem soli. Drugi jest dobry do jedzenia dla niemowląt i jako zdrowe śniadanie.

Na wodzie

Proste danie idealnie łączy się z olejem, który zaleca się przyprawiać owsiankę pszenną zaraz po ugotowaniu. Przystawkę należy podawać na gorąco, ponieważ po ostygnięciu stanie się grubsza (jak na zdjęciu). Całkowicie zamrożoną owsiankę pszenną można nawet pokroić nożem. To odpowiednik włoskiej polenty.

Duży kawałek masła nie zepsuje owsianki
Będziesz potrzebować:

  • kasza pszenna – 1 szklanka;
  • woda – 2,5 szklanki;
  • masło – 30 g;
  • Sól.

Gotowanie

  • Przygotowane płatki zalać wodą.
  • Rozpal duży ogień, niech się zagotuje.
  • Usuń piankę, zmniejsz ogień, sól.
  • Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Sprawdź gotowość płatków: gdy woda się zagotuje i stwardnieje, dodaj trochę wrzącej wody.
  • Zdejmij z ognia, zawiń w koc i pozostaw na 30 minut.
  • Owsiankę z kaszy pszennej można napełnić olejem po prostu na talerzu. Jeśli produkt jest przeznaczony do żywienia dietetycznego, zamiast soli i oleju do obiadu dodaj orzechy, świeże jagody, jabłka, inne owoce i świeże warzywa.

    Na mleku

    Wspaniałe śniadanie, obfite i zdrowe, odpowiednie na rozpoczęcie dnia dziecka i dorosłego. Słodką, delikatną owsiankę można uzupełnić pysznymi dodatkami – suszonymi owocami, świeżymi owocami, jagodami.

    Owsianka na śniadanie w dużej misce
    Będziesz potrzebować:

    • kasza pszenna – 1 szklanka;
    • mleko – 1 l;
    • cukier – 2 łyżki. łyżki;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Zagotuj mleko.
  • Wlej przygotowane płatki zbożowe. Dodaj cukier, sól.
  • Mieszaj, poczekaj, aż masa się zagotuje.
  • Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj masę przez 30 minut.
  • Wyłączyć ogień, dodać masło. Pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem.
  • Podczas gotowania nie musisz mieszać płatków. Ważne jest, aby na patelni było jak najwięcej pary, co pozwoli na dobre zagotowanie masy. Możesz też gotować owsiankę w torebkach, jest bardzo wygodna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić kilka torebek do wrzącej osolonej wody i gotować około 15-20 minut. Okazuje się, że jest to kruche danie.

    Teraz znasz technologię, ile gotować kaszę pszenną, jak gotować z mlekiem, na wodzie. Włącz go do rodzinnej diety jako dodatkowe źródło cennych substancji i po prostu pyszne danie!

    Inne przepisy zbożowe

    Owsianka pszenna w wolnej kuchence
    Jak gotować owsiankę w wolnej kuchence Kasza bulgur
    Owsianka jęczmienna Owsianka jęczmienna w wolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author