Kawa po turecku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kawa po turecku - domowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: Turek, moździerz i tłuczek, łyżeczka, filiżanka po turecku.

Składniki

Kawa 1 łyżeczka na kubek turecki
Woda 50-60 ml na kubek turecki
brązowy cukier Od kilku ziaren do 1 łyżeczki. na kubek turecki
Kardamon ½ ziarna na kubek turecki

Gotowanie krok po kroku

Kawa po turecku parzona jest tylko w cezve i niczym innym. Żaden ekspres nie zrobi Ci prawdziwej kawy tego rodzaju. Cezva, czyli Turek, to tradycyjne naczynie, w którym od wieków parzono kawę.

Tradycyjny Turk to miedź, od wewnątrz pokryta cyną lub srebrem. Szeroki dół i wąska szyja to cechy charakterystyczne tego elementu. Dlatego pierwszym krokiem do zrobienia kawy po turecku jest wybór odpowiedniej kawy po turecku. Powinno być dokładnie tak, jak opisano powyżej.

  • Należy pamiętać, że woda wlewa się do Turka ściśle do zwężenia szyi – nie więcej, nie mniej. Dlatego w każdym tureckim domu nie ma jednego, a nawet dwóch Turków, różniących się wielkością – dla różnej liczby gości. Pojemność tradycyjnej tureckiej filiżanki do kawy wynosi 50-60 ml. Dlatego, aby przygotować dwie filiżanki, musisz wziąć Turka o objętości 120-130 ml, trzy – 180-190 ml itd.

    Aby przygotować kawę po turecku według prostego przepisu, przygotuj składniki

    Woda do robienia tradycyjnej kawy jest pobierana tylko czysta, oczyszczona, miękka. Prawie 80% smaku kawy zależy od smaku samej wody. Ta odmiana kawy potrzebuje tylko 100% arabiki, a mielenie powinno być bardzo drobne (jak mąka). Idealnie nadaje się do mielenia kawy tuż przed zaparzeniem.

  • Do tradycyjnej tureckiej kawy dodaje się kardamon. Przed gotowaniem należy go zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu. 1 ziarno na 2 filiżanki.

    Aby przygotować kawę po turecku według prostego przepisu, przygotuj kardamon

  • Używany jest cukier brązowy. Uważa się, że bardziej nadaje się do ujawnienia wszystkich nut smaku i aromatu kawy. Jeśli wszystkie warunki są spełnione, a komponenty są zmontowane, można przystąpić do parzenia kawy. Wlej odmierzoną ilość brązowego cukru do Turka. Jeśli potrzebna jest kawa na słodko, włóż 1 łyżeczkę. cukier na 1 filiżankę kawy; jeśli nie bardzo słodki – to ½ łyżeczki. Ale nawet jeśli jesteś miłośnikiem niesłodzonej kawy, musisz dodać kilka ziaren, aby ujawnił się cały bogaty bukiet aromatów i smaku tureckiej kawy.

    Aby przygotować kawę po turecku według prostego przepisu, włóż składniki do Turk

  • Teraz musisz umieścić nasiona kardamonu, wcześniej zmiażdżone w moździerzu. Wlej wodę do najwęższego miejsca na szyi. Przestrzeń, która pozostaje na górze, jest potrzebna do podniesienia pianki z kawy. Wsyp zmieloną kawę do cezve i wymieszaj.

    Aby przygotować kawę po turecku według prostego przepisu, wymieszaj składniki

    Uwaga! To jedyny raz, kiedy zawartość turka jest mieszana ludzką ręką. Niektórzy eksperci nawet na tym etapie nie mieszają się.

  • Postaw Turka na wolnym ogniu. Tradycyjnie kawę po turecku przygotowywano na piasku w koksowniku. Teraz częściej gotują na konwencjonalnej kuchence gazowej lub elektrycznej. Turku można lekko przesuwać po grzałce, ale bardzo płynnie i ostrożnie. Zapewni to równomierne ogrzewanie i ochroni przed poparzeniem.

    Aby przygotować kawę po turecku według prostego przepisu, podpal Turka

  • Kiedy pianka kawy zaczyna się unosić, kawa jest natychmiast usuwana z ognia. Przez kilka sekund piana opada i ponownie się zapala. Piana zacznie rosnąć prawie natychmiast, ponownie musisz usunąć Turka z miejsca ogrzewania. I tak trzy razy.

    Aby przygotować kawę po turecku według prostego przepisu, zagotuj

  • Po ostatnim wyjęciu Turka z ognia należy odstawić kawę na kilka minut i zaparzyć. I możesz go przelać do kubków! Cieszyć się!

    Kawa po turecku - domowy przepis

  • Ważny! Turku nigdy nie myje się detergentami, ponieważ może pochłaniać zapach i oddawać go podczas przygotowywania kawy. Myć tylko czystą wodą.

    Przepis

    Jeśli jesteś zainteresowany, możesz zobaczyć, gdzie kawa po turecku jest przygotowywana przez profesjonalistę. Zobaczysz, że w procesie gotowania nie ma nic skomplikowanego. To tylko zestaw konkretnych działań, które może powtórzyć każdy.

    Tradycyjna klasyczna turecka kawa to dość mocna wersja kawy. Oni nie tylko to piją, oni to lubią. Ta kawa podawana jest z czystą zimną wodą. Po każdym łyku zmyje smak kawy, a kolejny łyk da nowe doznania. Po ostatnim łyku nie pij wody, aby wspaniały posmak nie zniknął. Do klasycznego przepisu nigdy nie dodaje się mleka ani śmietany.

    Lubisz kawę po turecku? Jak to przygotowujesz? Zostaw swoje w komentarzach.

    Inne przepisy na napoje

    Coffee Glace
    Raf Kawa
    Imbir Lemoniada
    Klasyczna Lemoniada
    Kawa Mrożona

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author