Kawa zimna według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kawa mrożona to najlepszy przepis na lato

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • kubek lub miska 300 ml;
  • łyżeczka do herbaty;
  • worek lodu;
  • zamrażarka;
  • drewniany wałek do ciasta lub szpikulec do lodu;
  • miska 300 ml;
  • sito o drobnych oczkach;
  • gaza w 2 warstwach w zależności od średnicy sita;
  • blender stacjonarny lub zanurzeniowy z miską;
  • szklanki do serwowania 250-300 ml;
  • tubki koktajlowe.

Składniki

Świeżo mielona kawa 1/2 kubka
Woda pitna 1 szklanka
Mleko 2,5-3,2% 200-250 ml
Cukier smak
Syrop czekoladowy lub karmelowy (opcjonalnie) smak
Bita śmietana smak
lód 400-600g

Wszystkie składniki przepisu podane są w przybliżonych proporcjach, możesz je dowolnie zmieniać – słodsze, grubsze, mocniejsze, mleczne, kremowe itp.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • W filiżance lub misce o pojemności 300 ml wlej 1/2 filiżanki mielonej kawy z 1 filiżanką zimnej wody pitnej, wymieszaj łyżką. Pozostaw do zaparzenia na około 12 godzin (na noc), aby uzyskać koncentrat kawy.

    Przygotowanie koncentratu kawowego.

  • W zamrażarce przygotowujemy około 400-600 g lodu.

    Lód przygotowujemy wcześniej w zamrażarce.

  • Przygotowanie drinka

  • Zaparzony koncentrat kawy filtrujemy do miski o pojemności 300 ml przez drobne sito pokryte dwiema warstwami gazy.

    Przygotowany koncentrat kawy przepuszcza się przez sito pokryte gazą.

  • Połam lód w torebce na małe kawałki szpikulcem do lodu.

    Połam lód na małe kawałki.

  • Aby przygotować jedną porcję napoju, wlej do miski blendera 100-150 ml koncentratu kawowego.

    Wlej kawę do blendera.

  • Dodaj 100-125 g mleka, około 1 łyżeczki. syrop czekoladowy, 200-300 g lodu.

    Dodaj śmietanę, lód, syrop czekoladowy.

  • Ubijaj blenderem do uzyskania gładkości. Degustujemy, dodajemy cukier, syrop, mleko w razie potrzeby i mieszamy blenderem.

    Przygotowane składniki przerywamy blenderem.

  • Otrzymany napój wlać do szklanki do podania, udekorować bitą śmietaną i syropem do smaku na wierzchu, zanurzyć w nim rurkę koktajlową. Smacznego!

    Spróbuj zrobić taką zimną kawę według naszego przepisu.

  • Czy wiedziałeś?  Regularne spożywanie kawy naturalnej zmniejsza ryzyko chorób takich jak nowotwory i marskość wątroby, cukrzyca, choroby Alzheimera i Parkinsona. Wpływa pozytywnie na funkcje trawienne i odpornościowe organizmu, skutecznie chroni jamę ustną przed bakteriami. Kawa pomaga również w utrzymaniu sylwetki ze względu na jej zdolność do zwiększania metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej.

    Przepis

    W uzupełnieniu opisanego przepisu dowiesz się, jak prawidłowo przygotować koncentrat kawowy, jak mieszać składniki i zmieniać ich ilość w zależności od upodobań. Film oferuje również opcje przygotowania tego napoju ze śmietaną i mieszanką śmietany i mleka.

    Drodzy czytelnicy, dzisiaj zapoznaliście się ze wspaniałym przepisem na orzeźwiający, orzeźwiający, orzeźwiający i satysfakcjonujący napój. Ten przepis na zimną kawę daje możliwość pokazania swojej wyobraźni, może być podstawą do eksperymentów ze zmienianiem i dodawaniem różnych składników. Na przykład możesz użyć różnych syropów, nadać smak koniaku, udekorować startą czekoladą, świeżymi wiśniami itp. Zostaw swoje, podziel się pomysłami i rezultatami gotowania w komentarzach. Powodzenia w kulinarnych przedsięwzięciach!

    Inne przepisy na napoje

    Kawa bawarska
    Kawa turecka
    Lemoniada pomarańczowa
    Kawa z pianką
    Kawa z koniakiem i przyprawami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author