Kebab wołowy – przepis na marynatę

Opcje marynaty dla najlepszych szaszłyków wołowych

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, tarka lub maszynka do mięsa, kilka pojemników na mięso.

Składniki

mięso wołowe (polędwica) 6 kg
ocet 100 ml
cebula 2-3 szt.
Sól 1-2 łyżki. l.
zmielony czarny pieprz 4 łyżki. l.
Jogurt 100-120 ml
czerwone wino 80-100 ml
świeże pomidory 1-2 szt.
kiwi 1-2 szt.
cytrynowy 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Mięso wołowe oczyszczamy z szorstkiej folii, żył, nadmiaru tłuszczu. Potrzebujemy 6 kg mięsa wołowego, najlepiej polędwicy wołowej.

    Gotowanie marynaty z szaszłyków wołowych

  • Na desce do krojenia pokrój mięso na małe kostki o grubości około trzech do czterech centymetrów. Posiekane kawałki dzielimy na kilka pojemników w mniej więcej równych ilościach. Potrzebujemy ośmiu oddzielnych pojemników.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Posolimy, posolimy mięso w każdym pojemniku około jedną łyżeczką soli i pieprzem z taką samą ilością czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj mięso, aby było nasycone przyprawami. Sól i mielony czarny pieprz to niezbędne składniki każdej marynaty do grilla. Bierzemy świeżą cytrynę, kroimy ją wzdłuż na pół, wyciskamy sok z cytryny do jednego z pojemników z kawałkami wołowiny, mieszamy.

    Opcje marynaty dla najlepszych szaszłyków wołowych

  • Jeden średniej wielkości pomidor myjemy pod kranem, kroimy, wyciskamy z niego sok do kolejnego pojemnika z mięsem, mieszamy mięso z pozostałą miazgą pomidorową. Dwa małe kiwi obieramy, kroimy w plastry, mieszamy z kawałkami wołowiny w kolejnym pojemniku. Do następnego pojemnika z kawałkami wołowiny wrzuć trzy do czterech łyżek świeżego jogurtu, wymieszaj składniki, odstaw do zaparzenia. Do szóstej miski wołowiny dodajemy około 100 ml octu stołowego, w zależności od upodobań. Możesz dodać mniej octu lub odwrotnie, więcej.

    Kebab wołowy - przepis na marynatę

  • Kolejną porcję wołowiny nasycamy czerwonym winem. Wino musi być wysokiej jakości, ponieważ smak kebaba będzie zależał od smaku i jakości wina. Mieszamy składniki. Potrzebowaliśmy 100 ml czerwonego wina. Dwie lub trzy małe główki cebuli są obierane, myte pod bieżącą wodą, przepuszczane przez maszynkę do mięsa lub wcierane w grubą tarkę. Powstała mieszanina jest wysyłana do przedostatniej porcji kebabów, mieszamy składniki. Ostatni pojemnik pozostawiamy bez żadnych dodatków. Mięso pozostaje tylko z przyprawami: solą i mielonym czarnym pieprzem.

    marynata z szaszłyków wołowych

  • Następnie naciągamy mięso na szaszłyki, każdy rodzaj osobno i wysyłamy na grilla.

    Pomocna informacja

  • Na podstawie wyników degustacji pierwsze miejsca zajęły szaszłyki, których marynaty były wykonane odpowiednio z jogurtu, soli i czarnego pieprzu oraz cebuli.
  • Na ostatnim miejscu były kebaby, których marynata składała się z soku z cytryny, octu.
  • Przepis

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych marynatach grillowych, uzyskać ciekawe informacje od słynnego specjalisty kulinarnego Stalika, musisz obejrzeć ten materiał.

    Grill, jak od dawna wiadomo, jest kochany przez wszystkich. A możliwości przygotowania marynat do produktu jest wiele. Każdy naród ma swoje przepisy: oryginalne, specyficzne, proste. Jakiej marynaty używasz podczas gotowania grilla? Która marynata opisana w tych materiałach najbardziej Ci się podobała?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author