
Sprzęt i przybory kuchenne: miska, miska, nóż, deska do krojenia, drewniane szpikulce, folia, ruszt do piekarnika, piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Filet z czerwonej ryby | 900 gramów |
zielone koperki | 1 pęczek |
Sok cytrynowy | 30 ml |
Olej roślinny | 1 ul. l. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Do smaku dobieramy 900 g filetów z czerwonej ryby: może to być łosoś, pstrąg, różowy łosoś itp. Rybę myjemy, suszymy i w razie potrzeby usuwamy z niej skórę. 
Filet pokroić w średnią kostkę o szerokości 3-4 cm i włożyć do miski. 
Myjemy 1 pęczek koperku i siekamy nożem. Wkładamy do miski, dodajemy sok z połowy cytryny (lub trochę więcej), 1 łyżkę. l. olej roślinny, najlepiej oliwa z oliwek, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. 
Wszystkie składniki mieszamy w misce i otrzymujemy szybką marynatę, którą pokrywamy kawałki ryby. Robimy to rękami, aby nie uszkodzić delikatnych kostek filetowych. Marynować przez 10-15 minut. 
Drewniane szaszłyki namoczyć przez krótki czas w wodzie, aby pęcznieły i nie paliły się w piekarniku. Aby zrobić zaimprowizowany kociołek, owinąć ruszt piekarnika folią, robić częste dziury w folii szpikulcem. 
Kiedy kawałki ryby są marynowane, nawlecz je na szaszłyki. Połóż na folii w odpowiedniej odległości od siebie. 
Rozgrzewamy piekarnik do 230-250ºС. Piecz szaszłyki rybne po 15 minut z każdej strony, po czym wyjmujemy i podajemy. Dzięki marynacie smak kebaba rybnego będzie samowystarczalny, a same kawałki będą soczyste i delikatne. Dodatkowo do dania można podawać świeże warzywa i zioła, a także dowolny sos (tatar będzie szczególnie smaczny dla ryb). 
Przepis
Ryba to smaczny, ale jednocześnie delikatny składnik, który musi być odpowiednio i starannie ugotowany. Aby uniknąć błędów i zrobić świetny kebab z czerwonej ryby, zapoznaj się ze szczegółowym przepisem.
Teraz już wiesz, jak ugotować bardzo smaczny, soczysty i pachnący kebab z czerwonej ryby. Ten przysmak pomoże urozmaicić dietę i zaskoczyć gości przyzwyczajonych już do klasycznych dań rybnych. Ponadto czerwona ryba jest bardzo zdrowa ze względu na zawartość aminokwasów, a tak szybka obróbka pozostawi w produkcie większość cennych pierwiastków. Eksperymentuj, próbuj i pisz o swoich kulinarnych sukcesach w komentarzach. Jeśli chcesz wyrazić swoją opinię na temat przepisu lub go uzupełnić, nie odmawiaj sobie tej przyjemności. Bądź szczęśliwy, zdrowy i jedz tylko pyszne posiłki!