Kebab z suma: krok po kroku 🍢 przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny kebab z suma 🍢

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • ostry nóż kuchenny;
  • siekierka kuchenna;
  • taca lub szerokie naczynie;
  • film spożywczy.

Składniki

Nazwa  Ilość
Sum, tusza 5 kg
Cytrynowy 1 szt.
suszony czosnek 1 łyżeczka
Kolendra, zmielone nasiona 0,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 2 szczypty
tarty kardamon 1 szczypta
Sól 1 ul. l. bez zjeżdżalni
Cukier granulowany 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Oczyść suma nożem od małych, ściśle przylegających łusek do skóry. Jeśli ryba jest pokryta szlamem, natrzyj ją solą lub popiołem i zeskrob miksturę nożem. Rybę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój tuszę wzdłuż brzucha, usuń wnętrze, dobrze wypłucz ściany otrzewnej. Całkowicie usuń skrzela. Ponownie umyj wszystkie ryby.

    Oczyszczamy tuszę suma z łusek, patroszymy.

  • Odetnij głowę, zacznij ciąć pod przednimi bocznymi płetwami w kółko wzdłuż głowy. Aby przeciąć gruby kręgosłup, użyj siekiery kuchennej (alternatywą jest uderzenie noża młotkiem do siekania). Odetnij górną płetwę.

    Odetnij głowę ryby.

  • Przednia część tuszy sumowej trafia na steki na grilla. Pokrój na kawałki ryby o grubości 4-5 cm, najpierw pokrój mięso w kółko, a następnie kręgosłup. Złam kość kręgosłupa w taki sam sposób jak przy odcinaniu głowy za pomocą siekiery kuchennej.

    Kroimy suma na steki.

  • Pokrój steki z suma na kawałki. Podziel każdą część na 4 części: dwie części to mięso na żebrach, dwie to mięso po obu stronach kalenicy. Podczas cięcia wyjmij kości żeber. Otrzymuje się około 16-20 kawałków ryb (4-5 kebabów). Użyj głowy, kręgosłupa i płetw suma do gotowania zupy rybnej lub zupy rybnej.

    Każdy stek pokroić na 4 kawałki.

  • Kawałki suma do grillowania ułożyć w jednej warstwie na tacy lub szerokim płaskim naczyniu skórą do dołu. Posyp mięso 1 czubatą łyżką soli, 1 czubatą łyżeczką cukru, 2 szczyptami mielonego czarnego pieprzu, 1 szczyptą kardamonu, 1 łyżeczką suszonego mielonego czosnku i 0,5 łyżki mielonych nasion kolendry.

    Kawałki ryb posyp przyprawami i solą.

  • Mięso polać sokiem z 1 cytryny, wymieszać rękoma tak, aby przyprawy dostały się na drugą stronę. Dokręć folią spożywczą. Pozostaw do marynowania na 15-20 minut.

    Wymieszaj kawałki, aby przeszły przez przyprawy.

  • Nałóż kawałki suma na szaszłyki wzdłuż kawałków. Ułóż długie kawałki (od żeber) na jeden szaszłyk, kwadratowe (od kalenicy) na inne. Ważne jest, aby na jednym szpikulcu znajdowały się kawałki mięsa w przybliżeniu tej samej wielkości i wagi. W takim przypadku smażenie kebaba będzie lepszej jakości (aby małe kawałki nie gotowały się szybciej niż duże na jednym szpikulcu). Na jeden szpikulec przypada 4-5 sztuk suma. Zostaw trochę miejsca między kawałkami, aby mięso dobrze się usmażyło. Umieść szaszłyki luźno na węglach, aby zapewnić dobrą cyrkulację ciepła wokół kebabów.

    Na szaszłyki naciągamy kawałki suma.

  • Szaszłyki rybne przygotowywane są na dobrze spalonych („siwowłosych”) węglach, nie potrzebują mocnego ciepła. Smażenie trwa 20-25 minut (na umiarkowanym ogniu). Od czasu do czasu obracaj szaszłyki, upewnij się, że ryba się nie pali.

    Gotowanie szaszłyków z suma na grillu.

  • Smaż szaszłyki z suma na złoty kolor i w pełni ugotowane. Szaszłyk z suma jest bardzo smaczny, miękki i pachnący.

    Grill jest gotowy.

  • Przepis

    Szaszłyki z mięsa suma – na fabule pokazano gotowanie od ryby do gotowego dania. Przeglądając materiał, opanujesz sztukę smażenia pysznych rybnych szaszłyków.

    Teraz wiesz również, jak gotować pachnące szaszłyki rybne nad otwartym ogniem. Jakie znasz ciekawe przepisy na marynaty rybne?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author