Kebaby w słoiku na szaszłykach w piekarniku 🍢 według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne i pachnące kebaby w słoiku na szaszłykach w piekarniku 🍢

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, lodówka, blacha do pieczenia, słoik trzylitrowy, folia, nóż, długie szaszłyki, waga kuchenna, miska głęboka z pokrywką.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso 500 gramów
Cebula 200 gramów
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Musztarda 1 ul. l.
Liść laurowy ½ liścia
Ryż 120 gramów
Smalec wędzony 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Mięso dokładnie opłucz i osusz. Usuń z niego wszystko, co niepotrzebne – małe kości, ścięgna, folie itp. Obecność tłuszczu jest dozwolona, ​​ale nie należy zostawiać za dużo. Pokrój mięso na duże kawałki. Pamiętaj, że w słoiku możesz zmieścić trzy lub cztery szaszłyki. Każdy szpikulec zmieści 4 sztuki. Stąd oblicz, jak pokroisz mięso na identyczne porcje i tak, aby było 12 lub 16 kawałków.

    pokrój mięso na kawałki.

  • Cebulę obrać i umyć. 200 g cebuli to około (w zależności od wielkości cebuli) 2-3 szt. W każdym razie cebula nie będzie zbyteczna, więc jeśli nie masz łusek, możesz obrać 3 cebule. Cebula pokroić w półpierścienie. Posiekaną cebulę włożyć do głębokiej miski i dobrze zagnieść rękami.

    Cebulę pokroić w półpierścienie i zagnieść rękami.

  • Wlej 1 łyżeczkę. sól, 1 łyżeczka. mielony czarny pieprz, 1 łyżka. l. sok z cytryny i 1 łyżka. l. musztarda. Wszystko wymieszaj z cebulą i dobrze wymieszaj.

    Do cebuli dodaj sól, pieprz, musztardę, wymieszaj.

  • Włóż mięso do cebuli i ponownie dobrze wymieszaj.

    Dodaj mięso do cebuli i dokładnie wymieszaj.

  • Przykryj miskę pokrywką i marynuj w lodówce przez 2 godziny.

    Pozostaw mięso w marynacie przez 2 godziny.

  • Po dwóch godzinach zacznij przygotowywać się do pieczenia. Przygotuj długie szaszłyki, trzylitrowy słoik. Nie włączaj piekarnika (w przeciwieństwie do każdego pieczenia, tutaj najpierw wkładasz słoiki do piekarnika, a dopiero potem go włączasz). Na dno słoiczka wsyp 120 g surowego ryżu – ochroni słoiczek przed pęknięciem, dodatkowo jest doskonałym dodatkiem do grilla.

    Wlej ryż na dno trzylitrowego słoika.

  • 100 g wędzonego smalcu pokroić na cienkie kawałki – nada to mięsu wędzonego smaku. Teraz możesz nawlec mięso na szpikulec, na przemian z posiekanym wędzonym smalcem.

    Mięso nakładamy na szaszłyki, na przemian z kawałkami wędzonego smalcu.

  • Cebulę, która pozostała, również połóż na dnie słoika (na ryżu).

    pozostałą cebulę w marynacie umieścić w słoikach na wierzchu ryżu.

  • Zanurz szaszłyki w słoiku, odłam wystające krawędzie.

    Ostrożnie włóż szaszłyki z szaszłykiem do słoików.

  • Przykryj szyjkę słoika folią, zawiń bardzo mocno.

    Słoiki szczelnie zamknąć folią.

  • Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 220°C. Piecz kebaba przez 1 godzinę 15 minut. Po określonym czasie wyłącz piekarnik i otwórz go na kolejne 15 minut, temperatura spadnie, a mięso się ugotuje.

    Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy.

  • Wyjmij szaszłyki (ostrożnie, bo słoiki mają bardzo gorącą parę).

    Ostrożnie wyjmij ugotowane szaszłyki ze słoika.

  • Udekoruj grilla ziołami i warzywami (świeżymi lub marynowanymi). Ryż można podawać jako dodatek z dna słoika.

    Te pyszne kebaby można gotować w słoiku na szaszłykach w piekarniku.

  • Opcja marynaty do grilla na śmietanie

    Możesz ugotować inną wersję marynaty na śmietanie. Zmienia tylko to, co dodajesz do cebuli i mięsa, wszystkie inne zasady gotowania pozostają takie same.

    Składniki:

    • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu;
    • łyżeczka soli kuchennej;
    • 200 ml 15% kwaśnej śmietany;
    • 20 ml wódki;
    • ½ liścia laurowego.

    Przepis

    Obejrzyj na filmie przepis na gotowanie grilla na szaszłykach w piekarniku i upewnij się, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Udział człowieka w procesie jest minimalny. Po obejrzeniu nie pozostaną żadne tajemnice – wszystko będzie proste i jasne.

    Podobał Ci się ten niesamowity przepis na grilla? Czy powtórzysz to w domu? Pamiętaj, aby zrezygnować z subskrypcji, jeśli podoba Ci się wynik! Jakie opcje marynaty możesz zaoferować?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author