
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, lodówka, blacha do pieczenia, słoik trzylitrowy, folia, nóż, długie szaszłyki, waga kuchenna, miska głęboka z pokrywką.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mięso | 500 gramów |
Cebula | 200 gramów |
Pieprz | 1 łyżeczka |
Sól | 1 łyżeczka |
Sok cytrynowy | 1 ul. l. |
Musztarda | 1 ul. l. |
Liść laurowy | ½ liścia |
Ryż | 120 gramów |
Smalec wędzony | 100 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Mięso dokładnie opłucz i osusz. Usuń z niego wszystko, co niepotrzebne – małe kości, ścięgna, folie itp. Obecność tłuszczu jest dozwolona, ale nie należy zostawiać za dużo. Pokrój mięso na duże kawałki. Pamiętaj, że w słoiku możesz zmieścić trzy lub cztery szaszłyki. Każdy szpikulec zmieści 4 sztuki. Stąd oblicz, jak pokroisz mięso na identyczne porcje i tak, aby było 12 lub 16 kawałków. 
Cebulę obrać i umyć. 200 g cebuli to około (w zależności od wielkości cebuli) 2-3 szt. W każdym razie cebula nie będzie zbyteczna, więc jeśli nie masz łusek, możesz obrać 3 cebule. Cebula pokroić w półpierścienie. Posiekaną cebulę włożyć do głębokiej miski i dobrze zagnieść rękami. 
Wlej 1 łyżeczkę. sól, 1 łyżeczka. mielony czarny pieprz, 1 łyżka. l. sok z cytryny i 1 łyżka. l. musztarda. Wszystko wymieszaj z cebulą i dobrze wymieszaj. 
Włóż mięso do cebuli i ponownie dobrze wymieszaj. 
Przykryj miskę pokrywką i marynuj w lodówce przez 2 godziny. 
Po dwóch godzinach zacznij przygotowywać się do pieczenia. Przygotuj długie szaszłyki, trzylitrowy słoik. Nie włączaj piekarnika (w przeciwieństwie do każdego pieczenia, tutaj najpierw wkładasz słoiki do piekarnika, a dopiero potem go włączasz). Na dno słoiczka wsyp 120 g surowego ryżu – ochroni słoiczek przed pęknięciem, dodatkowo jest doskonałym dodatkiem do grilla. 
100 g wędzonego smalcu pokroić na cienkie kawałki – nada to mięsu wędzonego smaku. Teraz możesz nawlec mięso na szpikulec, na przemian z posiekanym wędzonym smalcem. 
Cebulę, która pozostała, również połóż na dnie słoika (na ryżu). 
Zanurz szaszłyki w słoiku, odłam wystające krawędzie. 
Przykryj szyjkę słoika folią, zawiń bardzo mocno. 
Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 220°C. Piecz kebaba przez 1 godzinę 15 minut. Po określonym czasie wyłącz piekarnik i otwórz go na kolejne 15 minut, temperatura spadnie, a mięso się ugotuje. 
Wyjmij szaszłyki (ostrożnie, bo słoiki mają bardzo gorącą parę). 
Udekoruj grilla ziołami i warzywami (świeżymi lub marynowanymi). Ryż można podawać jako dodatek z dna słoika. 
Opcja marynaty do grilla na śmietanie
Możesz ugotować inną wersję marynaty na śmietanie. Zmienia tylko to, co dodajesz do cebuli i mięsa, wszystkie inne zasady gotowania pozostają takie same.
Składniki:
- łyżeczka czarnego mielonego pieprzu;
- łyżeczka soli kuchennej;
- 200 ml 15% kwaśnej śmietany;
- 20 ml wódki;
- ½ liścia laurowego.
Przepis
Obejrzyj na filmie przepis na gotowanie grilla na szaszłykach w piekarniku i upewnij się, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Udział człowieka w procesie jest minimalny. Po obejrzeniu nie pozostaną żadne tajemnice – wszystko będzie proste i jasne.
Podobał Ci się ten niesamowity przepis na grilla? Czy powtórzysz to w domu? Pamiętaj, aby zrezygnować z subskrypcji, jeśli podoba Ci się wynik! Jakie opcje marynaty możesz zaoferować?