Kefirowe ciasto do pizzy bez drożdży 🍕 według przepisu krok po kroku

Kefirowe ciasto do pizzy bez drożdży to najlepszy przepis 🍕

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, płyta na składniki, trzepaczka, łyżka do mieszania, wałek do ciasta, blacha do pieczenia

Składniki

Nazwa Ilość
Kefir 5% 200 ml
Masło 100 gramów
jajko 1 szt.
Sól 0,25 łyżeczki
Soda 0,5 łyżeczki
Cukier 1 ul. l.
Mąka 400 gramów
Nadzienie do pizzy smak

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce wymieszaj 200 ml kefiru, 100 g oleju, 0,25 łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru i 0,5 łyżeczki sody.

    Gotowanie ciasta na pizzę na kefirze bez drożdży

  • Dodaj 1 jajko i ponownie wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Przygotuj składniki na ciasto

  • Wsyp 400 gram mąki i delikatnie wymieszaj ciasto, najpierw łyżką, a potem rękami, w razie potrzeby posyp mąką.

    Przesiej mąkę na ciasto

  • Nie trzeba długo wyrabiać ciasta, zwykle trwa to około 5 minut. Następnie gotowe ciasto odstawiamy na około 5-10 minut. Gdy nasze ciasto odpocznie, możesz zacząć gotować pizzę.

    Aby przygotować ciasto, wymieszaj składniki

  • Ciasto kroimy na 2 równe części i rozwałkowujemy wałkiem w okrąg o średnicy około 28-30 centymetrów.

    Aby przygotować ciasto, podziel ciasto

  • Przełożyć na blachę do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym do smaku. Rozłóż ser równomiernie na wierzchu. Następnie ułóż na wierzchu dowolne dodatki. Rozłożyliśmy świeże pomidory i posypaliśmy ziołami.

    Aby przygotować pizzę, połóż nadzienie na cieście

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego blachę do pieczenia z pizzą na 10 minut. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przełóż pizzę na talerz i pokrój na porcje. Smacznego!

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić pizzę

  • Rada

    • Nadzieniem do pizzy może być absolutnie wszystko: mięso, wędliny, sery, warzywa i zioła. Bądź kreatywny.
    • W przypadku ciasta na pizzę kefir będzie pasował nawet z przeterminowaną datą ważności.
    • W piekarniku fermentowane produkty mleczne biorą udział w fermentacji, co pozwala zastąpić drożdże.
    • Kefir można zastąpić podobnymi produktami: niesłodzonym jogurtem, kwaśną śmietaną lub jogurtem.
    • Aby kefir „działał”, potrzebna jest soda, najlepiej szybka, więc nie należy bez niej wyrabiać ciasta.
    • Ciasto potrzebuje również węglowodanów, które oferuje nam cukier.
    • Jeśli wolisz chrupiące i cienkie ciasto, piecz je w podwyższonej temperaturze 230-250 stopni.
    • Zioła sprawią, że ciasto będzie bardziej pachnące: bazylia, oregano i inne zioła. Dodaj je do samego ciasta podczas procesu gotowania.
    • Wybierz mąkę najwyższej jakości, jeśli weźmiesz na przykład mąkę pierwszego gatunku, ciasto stanie się szare i będzie miało nieprzyjemny posmak.

    Przepis

    Zwracamy uwagę na szczegółowy przepis. W nim można zobaczyć szczegółowe przygotowanie krok po kroku i komentarze autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić swoich bliskich naszym prostym i nietypowym przepisem na domową pizzę z kefirem? Może znasz własne przepisy na to danie? Podziel się z nami swoimi kulinarnymi arcydziełami, twórzmy razem!

    Inne przepisy na ciasto do pizzy

    Kefirowe ciasto do pizzy

    ciasto na pizzę

    Ciasto twarogowe na pizzę?

    ciasto na pizzę

    Ciasto drożdżowe na pizzę

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author