Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, płyta na składniki, trzepaczka, łyżka do mieszania, wałek do ciasta, blacha do pieczenia
Składniki
Nazwa | Ilość |
Kefir 5% | 200 ml |
Masło | 100 gramów |
jajko | 1 szt. |
Sól | 0,25 łyżeczki |
Soda | 0,5 łyżeczki |
Cukier | 1 ul. l. |
Mąka | 400 gramów |
Nadzienie do pizzy | smak |
Gotowanie krok po kroku
Rada
- Nadzieniem do pizzy może być absolutnie wszystko: mięso, wędliny, sery, warzywa i zioła. Bądź kreatywny.
- W przypadku ciasta na pizzę kefir będzie pasował nawet z przeterminowaną datą ważności.
- W piekarniku fermentowane produkty mleczne biorą udział w fermentacji, co pozwala zastąpić drożdże.
- Kefir można zastąpić podobnymi produktami: niesłodzonym jogurtem, kwaśną śmietaną lub jogurtem.
- Aby kefir „działał”, potrzebna jest soda, najlepiej szybka, więc nie należy bez niej wyrabiać ciasta.
- Ciasto potrzebuje również węglowodanów, które oferuje nam cukier.
- Jeśli wolisz chrupiące i cienkie ciasto, piecz je w podwyższonej temperaturze 230-250 stopni.
- Zioła sprawią, że ciasto będzie bardziej pachnące: bazylia, oregano i inne zioła. Dodaj je do samego ciasta podczas procesu gotowania.
- Wybierz mąkę najwyższej jakości, jeśli weźmiesz na przykład mąkę pierwszego gatunku, ciasto stanie się szare i będzie miało nieprzyjemny posmak.
Przepis
Zwracamy uwagę na szczegółowy przepis. W nim można zobaczyć szczegółowe przygotowanie krok po kroku i komentarze autora.
Czy udało Ci się już zadowolić swoich bliskich naszym prostym i nietypowym przepisem na domową pizzę z kefirem? Może znasz własne przepisy na to danie? Podziel się z nami swoimi kulinarnymi arcydziełami, twórzmy razem!
Inne przepisy na ciasto do pizzy
Kefirowe ciasto do pizzy
ciasto na pizzę
Ciasto twarogowe na pizzę?
ciasto na pizzę
Ciasto drożdżowe na pizzę
Miłego czytania!