Ketchup śliwkowy przepis krok po kroku ze zdjęciem

Aromatyczny ketchup śliwkowy do mięsa

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • drewniana szpatułka;
  • chochla;
  • głęboki pojemnik ogniotrwały;
  • powierzchnia do gotowania.

Składniki

niebieska śliwka 3 kg
przyprawa curry 60 gramów
czosnek 30 goździków
papryka ostra papryka 3 szt.
cukier 18 art. l.
Sól 3 art. l.

Gotowanie krok po kroku

Współczesne gospodynie bardzo rzadko podejmują się przygotowania różnych sosów do dań w domu. Powodem tego jest obfitość różnych stacji benzynowych na półkach sklepów i supermarketów. Jednak zazwyczaj zawierają wiele niezdrowych dodatków i konserwantów. Radzimy zapoznać się z przepisem na bardzo smaczny ketchup śliwkowy i upewnić się, że nie ma nic lepszego niż domowe sosy.

  • Oczyszczamy z ziaren i myjemy 3 gorące papryki.

    Gotowanie ketchupu śliwkowego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Śliwkę o wadze 3 kg pokrój na pół i usuń z niej nasiona. Paprykę, śliwkę i 30 ząbków czosnku przekręcamy przez maszynkę do mięsa.

    posiekaj składniki

  • Dodaj do powstałej masy 60 g przyprawy curry, 18 łyżek. l. cukier i 3 łyżki. l. Sól.

    Aromatyczny ketchup śliwkowy do mięsa

  • Pojemnik ze składnikami stawiamy na średnim ogniu i gotujemy ketchup przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

    ketchup śliwkowy gotowy

  • Czy wiedziałeś? Pieczenie od ostrej papryki ustanie, jeśli posmarujesz miejsce, w które uderzyło świeżym mlekiem.Gotowy sos śliwkowy ma bardzo ostry smak, przyjemny aromat i piękny kolor. Ketchup dobrze komponuje się z mięsem, drobiem, kiełbaskami, ziemniakami czy warzywami. Takie danie można wykorzystać od razu lub zawinąć do wysterylizowanych słoików i przygotować na zimę.

    Przepis

    Aby nie mieć żadnych pytań dotyczących procesu wytwarzania ketchupu śliwkowego, sugerujemy zapoznanie się z jego szczegółową recepturą. Dowiesz się, w jakich proporcjach mieszać składniki i jaką konsystencję powinien mieć gotowy sos.

    Teraz już wiesz, jak ugotować pikantny i oryginalny ketchup śliwkowy, który podkreśli każdy składnik dania, nada mu niezwykły smak i wyjątkowy aromat. Powiedz mi, czy spotkałeś już podobny przepis? Podobał Ci się ten pomysł na keczup? Nie zapomnij podzielić się swoimi kulinarnymi doświadczeniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author