Kiełbasa czekoladowa na słodko z ciastek 🍫 według przepisu krok po kroku

Pyszna kiełbasa na słodko czekoladowe - tylko 3 składniki 🍫

Sprzęt i przybory kuchenne: lodówka, waga kuchenna i inne przybory miarowe, pojemna miska głęboka, rondel lub inny pojemnik z grubym dnem, szpatułka drewniana lub silikonowa, łyżka stołowa, nożyczki, ostry nóż, woreczek foliowy, pieczenie papier.

Składniki

składniki proporcje
czekolada mleczna 1 płytka
gorzka czekolada 1 płytka
mleko 30-50 ml
mleko skondensowane 150-170g
ciasteczka 300g
masło 30-50g

Gotowanie krok po kroku

ugniatanie ciasta

  • Bierzemy jedną tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady i łamiemy je na małe kawałki. Kawałki słodkiego składnika wkładamy do rondla lub innego pojemnika z grubym dnem.

    Gotowanie słodkiej kiełbasy z ciastek

  • Wlej to samo 30-50 ml mleka i wyślij składniki do niskiego ognia. Przy aktywnym i ciągłym mieszaniu rozpuść czekoladę do stanu płynnego.

    Przygotuj mleko do gotowania

  • Masę czekoladową wlej do głębokiej miski, a następnie dodaj do niej pół puszki mleka skondensowanego. Składniki mieszamy zwykłą łyżką stołową do uzyskania jednorodnej, lepkiej konsystencji.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Kruche ciasteczka w ilości 300 g pakowane są do plastikowej torebki. Równomiernie wypoziomuj go na całym opakowaniu, a następnie użyj wałka do ciasta, aby go zmiażdżyć, aby pozostały duże kawałki.

    Aby przygotować danie, zmiażdż ciasteczka

  • Duże okruchy wysyłamy do miski z mieszanką skondensowanego mleka i czekolady. Dokładnie wymieszaj składniki, starając się zagnieść jednorodne ciasto.

    Aby przygotować danie, uformuj kiełbasę

  • Przygotowujemy produkt

  • Dobrze nasmaruj papier do pieczenia 30-50 g wstępnie zmiękczonego masła. Ciasto rozprowadzamy na natłuszczonym papierze i mokrymi rękami formujemy z niego kiełbasę. Z tej ilości ciasta otrzymuje się dwie kiełbaski.

    Aby przygotować danie, uformuj produkt

  • Ściśle owijamy półfabrykat w papier, a następnie skręcamy krawędzie, tworząc rodzaj dużego cukierka. Kiełbasę wysyłamy do lodówki na co najmniej trzy godziny.

    Aby przygotować danie, włóż kiełbasę do lodówki

  • Po tym czasie wyjmujemy przysmak z lodówki i bez rozkładania papieru kroimy smakołyk na porcje. Produkt podajemy z herbatą, kawą lub rozkoszujemy się jego smakiem bez niczego.

    Pyszna Słodka Kiełbasa Czekoladowa - Tylko 3 Składniki

  • Pomocna informacja

    • Kiełbasę z słodkiej czekolady z ciasteczkami można dość długo przechowywać w zamrażarce, w każdej chwili wyjmując deser i delektując się nią z herbatą, kawą lub kakao z mlekiem.
    • W razie potrzeby, przed bezpośrednim podaniem słodkiego deseru, kiełbasę można uwolnić z papieru i dobrze zawinąć w cukier puder, a następnie pokroić na małe plasterki.
    • Podczas wyrabiania ciasta niektórzy kucharze dodają posiekane pianki lub różne kandyzowane owoce. W przypadku zastosowania owoców kandyzowanych smakołyk okaże się kolorowy i bardzo apetyczny, co niewątpliwie przypadnie do gustu małym łakomczuchom.
    • Również ten przepis pozwala na dodanie dowolnych orzechów, wcześniej połamanych na małe kawałki.

    Przepis

    Ten film szczegółowo opisuje cały proces przygotowania słodkiej kiełbasy, powstałej na bazie tylko trzech składników: ciastek, czekolady i mleka skondensowanego.

    W ten sposób szybko i łatwo samodzielnie zrobisz doskonały deser w postaci słodkiej kiełbaski. Powiedz nam w komentarzach, jak przygotowujesz ten smakołyk i jakich dodatkowych dodatków używasz. Nie zapomnij również dać nam znać, co myślisz o smaku kiełbasy czekoladowej z ciasteczkami, przyrządzonej według opisanej metody. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author