Klasyczne ciasto Mrowisko: przepis ze zdjęciem krok po kroku

Mrowisko Ciasto - prosty klasyczny przepis ze zdjęciem krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, tarka, pergamin, piekarnik, blacha do pieczenia, rondel.

Sam proces gotowania jest dość prosty, choć dość długi ze względu na konieczność oczekiwania na ostygnięcie niektórych produktów.

Składniki

Dla testu
Mąka pszenna (wysokiej jakości) 500 gramów
Masło 250 g (+80 g do napełniania)
Cukier 100 gramów
jajko kurze małe 2 szt.
Proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
Soda 1 szczypta
Śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu 80-120g
Do nalewania
gotowane mleko skondensowane 380g (1 puszka)
Masło 80 gramów
Suchy mak do posypania 1-2 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Do głębokiej miski wsyp 500 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli i sody. Wymieszać wszystkie suche składniki.

    Klasyczne ciasto Mrowisko: przepis ze zdjęciem krok po kroku

  • Dodaj tam 100 g zimnego masła po pokrojeniu na kawałki. Wymieszaj suche składniki z masłem, aż się kruszą.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznego przepisu, należy przygotować ciasto

  • W powstałej masie zrób małe zagłębienie na środku miski, wbij do niej 2 małe lub 1 duże jajko kurze i dodaj około 100 g kwaśnej śmietany.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznego przepisu, do ciasta dodać kwaśną śmietanę

  • Szybko zagnieść miękkie ciasto. W takim przypadku nie jest konieczne mieszanie wszystkich składników przez długi czas, aby ciasto nie ciągnęło się i nie okazało się trudne. Najważniejsze jest osiągnięcie jednolitości ciasta. Możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej kwaśnej śmietany, w zależności od osiągniętej konsystencji.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznego przepisu, zagnieść ciasto

  • Podziel ciasto na 4-6 części, wyślij do ostygnięcia na godzinę w lodówce, a następnie w zamrażarce na 15-20 minut.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznego przepisu, ciasto podzielić na porcje

  • Każdą część schłodzonego ciasta należy zetrzeć i równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia, po przykryciu jej pergaminem lub ułożeniu maty silikonowej.

    Aby zrobić mrowisko według klasycznego przepisu, upiecz ciasto

  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na złoty kolor, około 5-10 minut.

    Aby przygotować ciasto z mrowiska według klasycznego przepisu, ostudź ciasto

  • Wszystkie gotowe „ciasta” drobno pokruszyć, ale tak, aby były kawałki zarówno większe, jak i mniejsze.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznego przepisu, zmiel ciasto

  • Czy wiedziałeś?  Do związania składników w cieście potrzebna jest śmietana. Można go zastąpić mlekiem, kefirem, jogurtem, a nawet wodą. Jednak to ze śmietaną ciasto okazuje się najdelikatniejsze, a im grubsza śmietana, tym smaczniejsze ciasto.

    Dokonywanie wypełnienia

  • Jeśli masz zwykłe mleko skondensowane, musisz całkowicie napełnić słoik zimną wodą i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Ważne jest, aby woda nie wygotowała się, a słoik był cały czas przykryty. Jeśli używasz gotowanego mleka skondensowanego kupionego w sklepie, po prostu podgrzej je do bardziej płynnego stanu.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznego przepisu, ugotuj mleko skondensowane

  • Do małej miski włóż 80 g miękkiego masła i zalej puszkę przegotowanego skondensowanego mleka. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznej receptury przygotuj składniki do polewania

  • Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki miodu. Ale możesz używać kremu bez niego.

    Tworzymy ciasto

  • Wlać przygotowane okruchy płynną śmietaną ze skondensowanego mleka, dokładnie wymieszać.

    Aby przygotować mrowisko według klasycznej receptury, wymieszaj składniki

  • Całą masę układamy w formie zjeżdżalni na talerzyk do serwowania, a następnie rękoma formujemy mrowisko. Możesz nosić jednorazową torbę lub rękawiczki, aby uniknąć zabrudzenia.

    Do przygotowania ciasta mrowiskowego według klasycznej receptury deserowej

  • Na wierzch posyp 1-2 łyżki suszonego maku. Aby lepiej się kleił, zaleca się polanie płynnym miodem na wierzch. Gotowe mrowisko pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego zestalenia.

    Pyszne mrowisko przygotowane według klasycznego przepisu ze zdjęciem gotowe.

  • Nasz pyszny tort został namoczony, na kroju okazał się bardzo piękny, a jego struktura jest idealnie krucha i delikatna. Oczywiście mrowisko jest dość słodkie w smaku, ale tak powinno być.

    Alternatywnie do pokruszonego ciasta dodaje się pokruszone orzechy i mak. Jest zwykle dekorowany według jednego sri, który został przedstawiony powyżej. Swoim oryginalnym wyglądem bardzo przypomina prawdziwe mrowisko, więc tort z pewnością wzbudzi ogromne zainteresowanie wśród najmniejszych członków rodziny.

    Przepis

    Przygotowanie krok po kroku można również obejrzeć w tym filmie. Jasno i czytelnie pokazuje proces przygotowania mrowiskowego ciasta: od wyrabiania ciasta po elegancką dekorację i serwowanie.

    Każda gospodyni domowa ma swoją własną wersję ciasta Anthill, która różni się pod względem składników i metod gotowania. To ciasto z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy i znajdzie się w skarbonce Twoich rodzinnych przepisów. Jeśli możesz podzielić się własnymi pomysłami z innymi, napisz w komentarzach swoje przemyślenia i opcje tworzenia klasycznego mrowiska.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Praga zgodne z GOST
    Ciasto klasyczne Napoleon
    Medovik w powolnej
    kuchence Ciasto zebry z kwaśną śmietaną
    Ciasto radzieckie Mleko ptasie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author