Klasyczne lecho krok po kroku 🌶 przepis ze zdjęciem

Przepis Klachchissky na gotowanie pysznego lecho na zimę 🌶

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, głęboki rondel, deska do krojenia, blender lub maszynka do mięsa, słoiki 0,5-0,7 litra, nóż, miski, chochla.

Składniki

Papryka 3 kg
Pomidory 2 kg
Cebula 4 rzeczy.
Czosnek 1 głowa
Rafinowany olej roślinny 1 stos (200 ml)
Cukier granulowany 1 stos
Sól 2 łyżki stołowe. l.
Ocet 70% 1 ul. l.

Czy wiedziałeś?  W klasycznej wersji gotowania cebula nie jest używana, więc nie można jej włożyć. Polecamy jednak dodać go dla większej soczystości i słodyczy.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj słoiki i pokrywki, myjąc je i sterylizując. 3 kg papryki umyć, obrać z rdzenia i pestek. Pokrój na słomki (wersja klasyczna), pierścienie lub półpierścienie – w dowolny wygodny i odpowiedni dla Ciebie sposób, według własnego gustu.

    Gotowanie lecho według klasycznej receptury

  • Obierz 4 średniej wielkości cebule z łuski i pokrój w cienkie półpierścienie. Podzielić główkę czosnku na ząbki i drobno posiekać w pierścienie. Następnie musisz usunąć skórkę z dwóch kilogramów pomidora. Aby było to łatwiejsze, na każdym pomidorze należy wykonać nacięcia w poprzek nożem, a następnie całą ilość zalać wrzątkiem. Dopuszczamy również opcję nie zdejmowania skóry, jednak w tym przypadku w lecho natrafią się nieprzyjemne kawałki.

    Aby przygotować Lecho, przygotuj składniki

  • W „kąpieli” z wrzącą wodą pomidory należy trzymać około 10 minut, następnie spuścić wodę i nożem w łatwy sposób usunąć folię.

    Aby przygotować lecho, zblanszuj pomidory

  • Przekręć obrane pomidory w maszynce do mięsa lub posiekaj w misce blendera do uzyskania jednolitego puree.

    Aby przygotować lecho, posiekaj pomidory

  • Powstałą masę wlej do głębokiego rondla, dodaj 1 szklankę cukru, 2 łyżki soli (bez szkiełka) i szklankę rafinowanego oleju słonecznikowego. Dodaj również posiekaną cebulę i pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Garnek postawić na kuchence, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warto zauważyć, że w trakcie gotowania warzywa staną się bardziej miękkie i zmniejszą objętość.

    Aby przygotować Lecho, połącz składniki

  • Po pół godzinie do pozostałych składników dodać krążki czosnku, po 5 minutach wlać nieco mniej niż jedną łyżkę 70% octu i wymieszać. Jego smak w naczyniu nie będzie wyczuwalny, potrzebny jest tylko do sterylizacji. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.

    Aby przygotować lecho, dodaj pieprz

  • Za pomocą łyżki wlej Lecho do słoików do samej góry i dokręć pokrywki.

    Aby przygotować Lecho, włóż je do słoika

  • W efekcie otrzymaliśmy niesamowicie smaczne, naturalne lecho według klasycznej technologii gotowania z dodatkiem cebuli na słodycz. Konserwację można przechowywać dłużej niż rok, ale z reguły nie zachowuje się tak długo. Dzięki dodatkowi octu słoiki nie eksplodują i będą stać przez długi czas. Smak Lecho jest lekko słodki, umiarkowanie pikantny i ma wyraźny pomidorowy smak.

    Klasyczne lecho krok po kroku 🌶 przepis ze zdjęciem

  • Podawaj na każdą uroczystość lub po prostu na lunch lub kolację w dni powszednie. To świetna przekąska, która pomaga w chwilach, gdy nie ma nic innego w domu.

    Przepis

    Przepis można wyraźnie zobaczyć w tym filmie. W nim zobaczysz, jak pokroić pomidory, aby usunąć skórkę, w jakim stanie gotować paprykę w soku pomidorowym, dowiesz się, po co Ci cebula i wiele więcej.

    Ochrona nigdy nie jest zbyteczna. To świetna opcja dopełnienia każdego posiłku, idealna przekąska na ucztę i po prostu pyszne samodzielne danie. Jeśli jesteś fanem słodkiej papryki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. W sezonie zimowym takie słoiki z lecho bardzo pomagają. Napisz, czy udało Ci się zrobić wszystko, co opisano w artykule i jaki był wynik.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author