Klasyczne włoskie ciasto do pizzy 🍕 według prostego przepisu

Klasyczne ciasto drożdżowe do pizzy - włoski przepis 🍕

Sprzęt i przybory kuchenne:  sitko, duża miska (2 sztuki), miarka, taca, czysty wilgotny ręcznik.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna „Ekstra” 550-600g
Drożdże prasowane 1-1,5 g
Woda w temperaturze pokojowej 330 ml
Sól 15 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski wlej wodę (330 ml) o temperaturze pokojowej. Dodaj sól (15 gramów) do wody i mieszaj ręką lub łyżką, aż całkowicie się rozpuści.

    Gotowanie klasycznego ciasta na pizzę

  • Przesiej mąkę (550-600 gramów) do suchej, czystej miski. W przypadku prawdziwej włoskiej pizzy lepiej jest wziąć mąkę bardzo drobno, delikatnie zmieloną zgodnie z międzynarodową klasyfikacją „Zero-Zero”, a mamy tę odmianę „Extra”. Wsyp jedną dziesiątą mąki do słonej wody z całej objętości i mieszaj ręką.

    Przygotuj składniki na ciasto na pizzę

  • Do miski wrzuć żywe prasowane drożdże (1-1,5 grama) i delikatnie rozpuść je w mieszaninie mąki i słonej wody. Tak mało drożdży jest pobieranych, ponieważ ciasto musi rosnąć bardzo powoli, stopniowo się rozwarstwiając. Gdy drożdże się rozproszą, dodaj pozostałą mąkę do płynnej mieszanki i ręcznie zagniataj ciasto. Proces mieszania składników trwa nie dłużej niż 10 minut.

    Aby przygotować ciasto do pizzy, wymieszaj składniki

  • Powierzchnię stołu posyp mąką i wyjmij ciasto z miski. Nadal aktywnie i intensywnie wyrabiaj ciasto przez co najmniej 20 minut. Wygodniej jest to zrobić, trzymając ciasto jedną ręką, a drugą wyciągnąć, złożyć i docisnąć. Po 20 minutach intensywnego ugniatania powinna pojawić się ciepła, gładka bryła ciasta z małymi porami w środku.

    Aby przygotować ciasto do pizzy, wymieszaj składniki

  • Ugniecione ciasto przełożyć do suchej miski i przykryć czystym, wilgotnym ręcznikiem. Wyjmij ciasto w miejsce bez przeciągów na dokładnie 2 godziny. Po 2 godzinach, gdy minie pierwszy etap wzrostu ciasta, wyjmiesz ciasto z miski i pokroisz na 2 części. Podziel ponownie każdą część na pół i uformuj 4 kulki o wadze 180-220 gram, tocząc je po powierzchni stołu. Uformowane kulki układamy na posypanej mąką tacce i przykrywamy wilgotnym ręcznikiem. W blasze kulki ciasta powinny mieć od 6 do 8 godzin , można je zostawić na całą noc, a dopiero po tym czasie z ciasta można zrobić pyszną prawdziwą pizzę neapolitańską.

    klasyczne ciasto na pizzę gotowe

  • Przepis

    Jak wymieszać składniki i zagnieść klasyczne ciasto na prawdziwą włoską pizzę, zobacz.

    Poznałeś przepis na wykonanie klasycznego włoskiego ciasta na pizzę. Ze względu na to, że ciasto musi wyrastać stopniowo, proces ten trwa od 6 do 8 godzin, dlatego lepiej przygotować ciasto wcześniej. Idealny na noc. Przygotuj ciasto zgodnie z podanym przepisem i ciesz się jego cienką strukturą, chrupiącym wierzchem i delikatnym wnętrzem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią na temat przepisu w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto do pizzy

    ciasto mleczne

    ciasto na pizzę

    Ciasto drożdżowe na pizzę

    Ciasto twarogowe na pizzę?

    Najlepsze ciasto na pizzę?

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author