Klasyczny przepis Beshbarmak zdjęcie krok po kroku

Jak gotować beshbarmak w domu

Ojczyzną beszbarmaka jest Azja Środkowa, gdzie to danie jest tradycyjnie przygotowywane w święta. Jest przygotowywany w domu bardzo szybko i okazuje się bardzo smaczny. W tłumaczeniu na język rosyjski trudne do wymówienia słowo „beszbarmak” oznacza „pięć palców”, co charakteryzuje osobliwości jego użycia. Kazachowie jedli go rękoma, podając z bulionem mięsnym („tuzduk”) w głębokich miskach. Przygotowanie tego dania to przyjemność.

Z czego zrobiony jest beszbarmak?

W klasycznej kuchni azjatyckiej za podstawę dania uznawano koninę, a jej wykwintne odmiany wykorzystywano na świąteczny stół. Później listę mięs uzupełniono o jagnięcinę, mięso wielbłąda, a nawet wołowinę. Cóż, dziś przepis na beshbarmak z kurczaka jest powszechny, ponieważ nawet w Azji Środkowej mięso drobiowe jest tańsze niż bydło, a zwłaszcza konie.

Oprócz mięsa przepis zawiera warzywa i domowy makaron. Proces gotowania jest niezwykle prosty, a danie smaczne i oryginalne. Po opanowaniu tej technologii możesz regularnie zachwycać swoich bliskich nowym smakiem drobiu, innym niż bardziej znany kurczak lub indyk w piekarniku.

Przepis krok po kroku na zrobienie beshbarmak

Jak więc ugotować beshbarmak z kurczaka? Będziesz potrzebować:

  • 1 średni kurczak
  • 3 żarówki
  • przyprawy, sól i pieprz,
  • 1 ul. łyżka oleju roślinnego
  • ¾ szklanka wody
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka.

Proces robienia besbarm ze zdjęciem

  • Opłucz kurczaka, umieść go w rondlu o objętości co najmniej 5 litrów. Wlej wodę, aby całkowicie przykryć mięso. Jeśli kurczak jest duży, można go podzielić na kilka części.
  • Postaw rondel na kuchence. Gdy woda się zagotuje, usuń piankę i zmniejsz ciepło do minimum. Dodaj sól i przyprawy na patelnię, przykryj pokrywką, gotuj przez 2,5-3 godziny.
  • Około godziny przed przygotowaniem kurczaka zacznij przygotowywać ciasto. Wlej wodę do miski, dodaj olej roślinny, jajka i sól, wymieszaj. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić. Jeśli nie, stopniowo dodawaj więcej mąki. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  • Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie. Smaruj patelnię olejem roślinnym i smaż cebulę do ugotowania (nie powinna się chrupać).
  • Ugotowanego kurczaka wyjąć z bulionu, nałożyć na naczynie, lekko ostudzić. Mięso oddzielić od kości, rękoma rozerwać na kawałki.
  • Wyjmij ciasto, podziel na 3 części, rozwałkuj nie więcej niż 3 mm grubości. Pokrój ciasto na diamenty.
  • Do szklanego pojemnika wlać część bulionu, w którym gotowano kurczaka. W pozostałej części gotuj powstały makaron z domowego ciasta przez 5-7 minut.
  • Podawaj beshbarmak z kurczaka wraz z bulionem, który można popijać naczyniem.
  • Beszbarmak z kurczaka, jedna porcja

    5 sekretów pysznego jedzenia

    Wiedząc, jak gotować beshbarmak z kurczaka, możesz nieco ulepszyć przepis, dzięki czemu będzie optymalny dla Twojej rodziny.

  • Jeśli pilnujesz swojej wagi, nie odmawiaj sobie przyjemności spożywania czasem beshbarmaka. Ale przed ugotowaniem kurczaka pokrój go, usuń wewnętrzny tłuszcz i ogon. Wtedy bulion okaże się niezbyt bogaty.
  • Podczas wyrabiania ciasta dodaj wodę z lodem (na godzinę przed gotowaniem włóż szklankę do zamrażarki). Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i giętkie.
  • Nie ograniczaj się tylko do jednego smaku! Można ją urozmaicić warzywami, które, jak wiadomo, świetnie zaprzyjaźniają się z kurczakiem. Przygotuj pieczeń z 3 cebuli, 2 marchewek, 1 papryki i 2 dużych pomidorów. Aby to zrobić, najpierw usuń skórkę z pomidora, parz wrzącą wodą, posiekaj. Oczyść i pokrój pozostałe warzywa. Na patelnię włożyć cebulę i marchewki, doprowadzić do ugotowania na pół, następnie dodać paprykę i pomidory. Zgasić 5 minut.
  • Wygodniej jest zjeść danie, w którym nadzienie leży nie na powierzchni, ale w cieście. Aby to zrobić, przygotuj domowy makaron w postaci okrągłych naleśników. Wyjąć ciasto, zrobić z niego kiełbasę o grubości 10 cm, pokroić na kawałki o szerokości 1 cm, każdy kawałek rozwałkować o grubości 2-3 mm. Podczas podawania dania na środek naleśnika można włożyć nadzienie i owinąć jego brzegi kopertą.
  • Makaron ugotować we wrzącym bulionie partiami, aby liście się nie sklejały.
  • Jak podawać beshbarmak

    Istnieją 2 techniki podawania.

    • Klasyczny – włóż gotowe mięso, warzywa i domowe makarony do osobnych dań, połóż na stole. Daj każdemu gościowi talerz, w którym zbierze swój beszbarmak, nakładając potrzebną ilość nadzienia. Następnie stawiamy miski z bulionem, w którym gotowano mięso (nie ciasto!). Tradycyjnie potrawę popijamy bulionem.
    • Porcja – weź głębokie talerze. Do każdego włożyć po 2-3 liście domowego makaronu, na wierzch ułożyć mięso, a następnie warzywa. Naczynie polać bulionem tak, aby lekko przykryło makaron. Podawaj posypane kolendrą lub natką pietruszki.

    Jak widać, za tajemniczą nazwą beshbarmak kryło się bardzo proste i bezpretensjonalne danie. Ale jakie to pyszne, koniecznie wypróbuj ten przepis!

    Inne przepisy na drób

    Wątróbka w multicookerze

    Kurczak w słoiku

    Kurczak w piekarniku

    Kurczak z miodem

    Jak marynować kurczaka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author