Klasyczny przepis na lagman krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczny przepis na lagman to niesamowite i pachnące danie 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • pojemniki na składniki;
  • sito;
  • nóż;
  • tablica;
  • film;
  • dwie patelnie;
  • Łopatka.

Składniki

Produkt Ilość
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 goździki
Ziemniak 2 szt.
rzodkiewka 1 szt.
Słodka czerwona papryka 1 szt.
Tłuszcz z ogona 100 gramów
Mięso wołowe 400 gramów
Marchewka 1 szt.
kapusta pekińska 300g
Zira smak
Zmielony czarny pieprz smak
mielona ostra papryka smak
Woda 500-600 ml
Sól smak
Pomidory 2 szt.
kolendra 1 pęczek
jajko 1 szt.
Mąka 2-3 stosy.
Olej roślinny smak

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę i czosnek namoczyć w wodzie.

    cebula z czosnkiem zalać wodą.

  • Ubijamy jajko do miski. Dodaj sól i pół szklanki wody.

    Wbij jajko do miski, dodaj sól i wodę.

  • Ubij to wszystko widelcem. Posyp mąką.

    Po wymieszaniu płynnych składników dodaj do nich mąkę.

  • Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto rękami na blacie.

    Zagnieść ciasto.

  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw.

  • Czyścimy cebulę, czosnek i ziemniaki. Czyścimy rzodkiewkę i paprykę.

    Myjemy wszystkie warzywa.

  • Pokrój paprykę na półpierścienie.

    Słodka papryka pokrojona w paski.

  • Pokrój kurczaka w duże paski.

    Pokrój kurczaka na kawałki.

  • Bierzemy dużą patelnię, włączamy ogień i roztapiamy tłuszcz.

    Tłusty ogon rozkładamy w kociołku i podgrzewamy tłuszcz.

  • Pokrój wołowinę na kawałki. Włóż kolejny garnek i dodaj wodę.

    Pokrój wołowinę na kawałki.

  • Marchewki myjemy i kroimy w paski.

    Marchewkę kroimy w paski.

  • Skwarki wyjmujemy z tłuszczu z patelni.

    Wyjmij boczek z patelni.

  • Natychmiast włóż wołowinę do rondla z płynem z tłuszczu.

    Mięso rozsmarowujemy w tłuszczu.

  • Pokrój cebulę i czosnek.

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • Rzodkiewkę i ziemniaki pokroić w paski.

    Pokrój rzodkiewkę w paski.

  • Do mięsa dodać cebulę i czosnek. Mieszamy.

    Do mięsa dodać cebulę i czosnek.

  • Dodaj kminek i wymieszaj. Dodaj czarny pieprz i czerwoną paprykę. Dobrze wymieszać.

    Dodajemy przyprawy.

  • Plasterki kapusty pekińskiej.

    Plasterki kapusty pekińskiej.

  • Dodaj marchewki do wołowiny, wymieszaj i od razu dodaj pieprz.

    Do mięsa dodać marchewki, a następnie słodką paprykę.

  • Następnie dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj.

    Mięso wymieszać z warzywami.

  • Dodaj rzodkiewkę.

    Dodaj rzodkiewkę z kotła do mięsa.

  • Ciasto bierzemy, rozprowadzamy na blacie. Ciasto rozwałkowujemy na ciasto i zaczynamy rozwałkować wałkiem.

    Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta.

  • Wlej wodę do rondla z mięsem i warzywami. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko pod pokrywką.

    W kociołku dodaj wodę do mięsa z warzywami i gotuj na wolnym ogniu.

  • Zalej ciasto olejem roślinnym. Smaruj po obu stronach.

    Nasmaruj warstwę ciasta olejem roślinnym.

  • Ciasto rozwałkować na kiełbasę. Kroimy na małe półpierścienie i tak otrzymujemy makaron.

    Ciasto zwijamy w bułkę i kroimy makaron.

  • Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy do połowy.

    gotowanie makaronu do lagmana.

  • Opłucz na sicie pod zimną wodą, aby przestało się gotować. Ugotuj makaron w kilku przejściach, jeśli jest go za dużo.

    Gotowy makaron myjemy.

  • Do gotowego makaronu dodaj olej, wymieszaj, aby się nie sklejał.

    Dodaj trochę oleju roślinnego do makaronu.

  • Zawsze sprawdzaj, czy mięso i warzywa są gotowe. Dodaj kapustę, wymieszaj.

    Dodaj kapustę do mięsa z warzywami.

  • Pokrój pomidory i dodaj do reszty warzyw i mięsa.

    Dodaj pokrojonego pomidora do naczynia.

  • Kroimy kolendrę.

    Drobno posiekaj kolendrę.

  • Połóż makaron na talerzu. Na wierzchu posmaruj sos mięsem i warzywami.

    Włóż makaron do miski, a na wierzch dodaj mięso i warzywa.

  • Posyp wierzch kolendrą. Gotowe!

    Teraz znasz klasyczny przepis na lagman.

  • Przepis

    Obejrzyj to, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo ugotować klasycznego lagmana. Autor bardzo szczegółowo wyjaśnia, jak to zrobić. Dzieli się wskazówkami, sekretami, dzięki którym z łatwością powtórzysz ten przepis w swojej kuchni. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak ugotować pysznego lagmana według prostego przepisu. Zaledwie kilka godzin i lagman jest gotowy. A co najważniejsze, to danie można bezpiecznie przygotować dla całej rodziny lub dla gości. Te klasyczne przepisy przypadną do gustu prawdziwym koneserom pysznego jedzenia. Lubisz takie nietypowe dania? Czy wiesz, że gotowanie lagmana jest takie proste? Napisz swoje odpowiedzi poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author