
Sprzęt i przybory kuchenne:
- pojemniki na składniki;
- sito;
- nóż;
- tablica;
- film;
- dwie patelnie;
- Łopatka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Cebula | 1 szt. |
Czosnek | 2 goździki |
Ziemniak | 2 szt. |
rzodkiewka | 1 szt. |
Słodka czerwona papryka | 1 szt. |
Tłuszcz z ogona | 100 gramów |
Mięso wołowe | 400 gramów |
Marchewka | 1 szt. |
kapusta pekińska | 300g |
Zira | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
mielona ostra papryka | smak |
Woda | 500-600 ml |
Sól | smak |
Pomidory | 2 szt. |
kolendra | 1 pęczek |
jajko | 1 szt. |
Mąka | 2-3 stosy. |
Olej roślinny | smak |
Gotowanie krok po kroku
Cebulę i czosnek namoczyć w wodzie. 
Ubijamy jajko do miski. Dodaj sól i pół szklanki wody. 
Ubij to wszystko widelcem. Posyp mąką. 
Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto rękami na blacie. 
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. 
Czyścimy cebulę, czosnek i ziemniaki. Czyścimy rzodkiewkę i paprykę. 
Pokrój paprykę na półpierścienie. 
Pokrój kurczaka w duże paski. 
Bierzemy dużą patelnię, włączamy ogień i roztapiamy tłuszcz. 
Pokrój wołowinę na kawałki. Włóż kolejny garnek i dodaj wodę. 
Marchewki myjemy i kroimy w paski. 
Skwarki wyjmujemy z tłuszczu z patelni. 
Natychmiast włóż wołowinę do rondla z płynem z tłuszczu. 
Pokrój cebulę i czosnek. 
Rzodkiewkę i ziemniaki pokroić w paski. 
Do mięsa dodać cebulę i czosnek. Mieszamy. 
Dodaj kminek i wymieszaj. Dodaj czarny pieprz i czerwoną paprykę. Dobrze wymieszać. 
Plasterki kapusty pekińskiej. 
Dodaj marchewki do wołowiny, wymieszaj i od razu dodaj pieprz. 
Następnie dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. 
Dodaj rzodkiewkę. 
Ciasto bierzemy, rozprowadzamy na blacie. Ciasto rozwałkowujemy na ciasto i zaczynamy rozwałkować wałkiem. 
Wlej wodę do rondla z mięsem i warzywami. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko pod pokrywką. 
Zalej ciasto olejem roślinnym. Smaruj po obu stronach. 
Ciasto rozwałkować na kiełbasę. Kroimy na małe półpierścienie i tak otrzymujemy makaron. 
Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy do połowy. 
Opłucz na sicie pod zimną wodą, aby przestało się gotować. Ugotuj makaron w kilku przejściach, jeśli jest go za dużo. 
Do gotowego makaronu dodaj olej, wymieszaj, aby się nie sklejał. 
Zawsze sprawdzaj, czy mięso i warzywa są gotowe. Dodaj kapustę, wymieszaj. 
Pokrój pomidory i dodaj do reszty warzyw i mięsa. 
Kroimy kolendrę. 
Połóż makaron na talerzu. Na wierzchu posmaruj sos mięsem i warzywami. 
Posyp wierzch kolendrą. Gotowe! 
Przepis
Obejrzyj to, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo ugotować klasycznego lagmana. Autor bardzo szczegółowo wyjaśnia, jak to zrobić. Dzieli się wskazówkami, sekretami, dzięki którym z łatwością powtórzysz ten przepis w swojej kuchni. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, jak ugotować pysznego lagmana według prostego przepisu. Zaledwie kilka godzin i lagman jest gotowy. A co najważniejsze, to danie można bezpiecznie przygotować dla całej rodziny lub dla gości. Te klasyczne przepisy przypadną do gustu prawdziwym koneserom pysznego jedzenia. Lubisz takie nietypowe dania? Czy wiesz, że gotowanie lagmana jest takie proste? Napisz swoje odpowiedzi poniżej w komentarzach!