Klasyczny przepis na lasagne z sosem beszamelowym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak ugotować klasyczną lasagne z sosem bolońskim i beszamelem 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kołek;
  • garnki z szerokim dnem lub duże nieprzywierające patelnie z wysokimi bokami;
  • folia;
  • szklane naczynie do pieczenia;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • wagi kuchenne;
  • łyżki;
  • tarka;
  • chochla.

Składniki

Produkt Ilość
mleko 1 l
Masło 100 gramów
Mąka pszenna 110 g
Ser „Cheddar” 50g
Cebula 2 szt.
tymianek 1 oddział
szałwia 1 oddział
liście pora 2 szt.
Gałka muszkatołowa szczypać
Zmielony czarny pieprz smak
Suche prześcieradła do lasagne 230 gramów
ser Mozzarella 120 gramów
Parmezan 70 gramów
Mielona wołowina 500 gramów
Marchewka 1 szt.
łodyga selera 2 szt.
Pomidory puree 400 gramów
rosół mięsny 150 gramów
Czerwone wytrawne wino 100 gramów
Sól smak
Oliwa z oliwek 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Ze skórki obieramy jedną cebulę i jedną marchewkę. Umyj i pokrój w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj marchewki i cebulę.

  • Myjemy dwie łodygi selera, a także kroimy w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj również selera.

  • Na dużą patelnię z grubym dnem (nadaje się do smażenia) wlej 30 gram oliwy z oliwek i włóż do pieca. Jeśli nie masz takiej patelni, możesz użyć dużej nieprzywierającej patelni z wysokimi bokami. Gdy olej się rozgrzeje, wrzuć do niego posiekaną cebulę. Smażyć, aż będzie przezroczysty.

    W rondelku podsmaż posiekaną cebulę.

  • Do cebuli dodać selera i marchewki. Smażymy, aż będziemy gotowi.

    Dodaj marchewki i seler do cebuli.

  • Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich 500 gramów mielonej wołowiny. Można go również zastąpić wieprzowiną i wołowiną. Gotuj, aż mięso mielone zmieni kolor na szary.

    Następnie rozłóż mięso mielone na warzywach.

  • Dodaj 100 gram wytrawnego czerwonego wina na patelnię, wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 7-10 minut.

    Dodać wytrawne wino, odparować.

  • Dodaj 150 g bulionu mięsnego, wszystko ponownie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez pół godziny.

    Do mięsa z warzywami wprowadzamy bulion mięsny.

  • Dodajemy do smaku 400 gram puree z pomidorów, soli i pieprzu, mieszamy i gotujemy przez godzinę.

    Dodaj sos pomidorowy, sól, jeszcze trochę gotuj.

  • Zawiąż nitką dwa liście pora, gałązkę tymianku i gałązkę szałwii.

    Zawiązujemy kilka aromatycznych ziół.

  • Wlej litr mleka do rondla i postaw go na kuchence, aby się rozgrzał.

    Mleko podgrzewamy.

  • Obierz i umyj jedną cebulę. Do mleka wkładamy połączone pikantne zioła i całą cebulę. Kiedy mleko jest dobrze nasycone przyprawami i cebulą, wyjmujemy je.

    Do mleka wkładamy zioła, całą cebulę, aby nadały jej zapach.

  • Na rozgrzaną dużą patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu z bokami wyłóż 110 gram mąki pszennej. Piecz, aż pachnie orzechowo.

    Mąkę podsmażyć w rondelku.

  • Do mąki dodaj 100 gramów masła i dobrze wymieszaj.

    Dodaj masło do mąki, wymieszaj.

  • Gdy te dwa składniki połączymy, zaczynamy wlewać porcjami podgrzane mleko na patelnię. Następną porcję dodaj dopiero, gdy poprzednia całkowicie się wchłonie.

    Do mąki z masłem dodaj mleko i doprowadź sos do jednolitej konsystencji.

  • Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, 50 gram startego sera Cheddar i gotuj na małym ogniu.

    Do sosu dodaj również gałkę muszkatołową.

  • Gdy oba sosy ostygną, wlej chochlę sosu bolońskiego na dno szklanego naczynia do pieczenia z bokami.

    Rozłóż sos boloński na dnie naczynia do pieczenia.

  • Na wierzchu ułóż żądaną ilość suchych płatków lasagne. Powinny zakryć cały sos.

    Następnie ułóż arkusze lasagne.

  • Wlej pół chochli sosu beszamelowego. Połóż kawałki mozzarelli i posyp tartym parmezanem.

    Lasagne przykryć sosem beszamelowym, ułożyć kawałki mozzarelli, posypać parmezanem.

  • Kolejna warstwa płatów lasagne, sos boloński, sos beszamelowy, mozzarella i parmezan.

    Powtórz warstwy ponownie.

  • Warstwa płatów lasagne, sos beszamelowy, pozostała mozzarella i pozostały parmezan.

    Ostatnią warstwą lasagne powinien być ser.

  • Przykryj naczynie do pieczenia folią. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy lasagne na 35-40 minut.

    Przykryj folią i włóż do piekarnika.

  • Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje i podajemy na stole.

    lasagne gotowana z sosem beszamelowym według klasycznej receptury jest niezwykle smaczna.

  • Przepis

    Zobacz i przekonaj się, jak łatwo i bez wysiłku przygotować pyszną klasyczną lasagne z sosem beszamelowym. To danie idealne na romantyczną kolację we dwoje lub dużą rodzinną ucztę.

    Lasagna to prawdziwe włoskie danie, którego nie każda gospodyni podejmie się przygotowania. Ale ten artykuł może ci udowodnić, że proces gotowania lasagne nie jest taki trudny. Dzięki temu przepisowi nie tylko zadowolisz swoich bliskich czymś nowym, ale także poszerzysz swoje kulinarne horyzonty. A może masz już ugotowaną lasagne? Podobał Ci się wynik? Podziel się swoimi przemyśleniami i opiniami w komentarzach!

    Inne przepisy na lasagne

    Lasagne z kurczakiem

    Przepis na lasagne

    Sos beszamelowy

    Lasagne z Beszamelem

    makaron lasagne

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author