Klasyczny przepis na stroganow wołowy krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczny przepis na stroganow wołowy

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • głęboka miska;
  • rondel;
  • talerz do serwowania potraw.

Składniki

Wołowina (polędwica, łopatka) 1 kg
Bezwonny olej roślinny 3 art. l.
koncentrat pomidorowy 70 gramów
Cebula 2 szt.
Masło 30 gramów
Sól pieprz smak
Krem 20% 100 ml
Śmietana 15% 100 gramów
Skrobia ziemniaczana 1 ul. l.
Gałka muszkatołowa 1 szczypta
Woda jest zimna 100 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować to danie, najważniejsze jest dobranie odpowiedniego mięsa. Najlepiej nadaje się polędwica wołowa, jest miękka i delikatna. Ale jeśli nie masz takiego mięsa, weź łopatkę wołową. Powinieneś wybrać mniej muskularny kawałek. Mięso dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.

    Myjemy wołowinę, usuwamy nadmiar tłuszczu z mięsa. filmy.

  • Następnie dwie cebule kroimy na półpierścienie o grubości 2-3 mm.

    Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.

  • Ważne jest, aby mięso pokroić w poprzek włókien o grubości 0,5 cm, a następnie pokroić każdy kawałek na cienkie paski o dowolnej długości.

    Pokrój wołowinę na cienkie, długie kawałki.

  • Dobrze podgrzewamy patelnię, wlewamy 3 łyżki. l. bezwonny olej roślinny, rozłożyć posiekane mięso i smażyć przez 3 – 5 minut na średnim ogniu, aby mięso było zarumienione i zapieczętowane.

    Wysyłamy mięso do smażenia na patelni.

    Ważny! Mięso w procesie smażenia powinno leżeć w jednej warstwie. Jeśli Twoja patelnia jest mała, powinieneś smażyć mięso w częściach, aby było smażone, a nie duszone.

  • Następnie posolić i popieprzać mięso do smaku. Do smaku możesz dodać drobno posiekany czosnek lub dowolne przyprawy i przyprawy.

    Sól i pieprz naczynie.

  • Gotowe mięso przekładamy do głębokiej miski lub na talerz, aby odpoczywało.

    Przełóż mięso na chwilę do miski.

  • Następnie rozgrzać patelnię, dodać 30 g masła i rozsmarować posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

    Osobno podsmażyć cebulę na patelni z masłem.

  • Zróbmy sos. W rondelku wymieszaj 100 ml śmietany 20% i 100 g śmietany 15%, zagotuj, ale nie gotuj.

    W rondelku wymieszać śmietanę i śmietanę.

  • Aby sos nabrał gęstej konsystencji, dodaj 1 łyżkę. l. skrobia ziemniaczana. Skrobię wsypać do miski i wlać 100 ml zimnej wody, dokładnie zagnieść tak, aby skrobia była całkowicie zdyspergowana. Jeśli lubisz cieńszy sos, możesz pominąć skrobię.

    Rozcieńczyć skrobię w wodzie.

  • Rozcieńczoną skrobię dodaj do rondla z resztą składników.

    Stopniowo wprowadzaj skrobię do mieszanki śmietany i śmietany.

  • Dodajemy też szczyptę gałki muszkatołowej i 70 g koncentratu pomidorowego, mieszamy do uzyskania jednorodnej masy, gotujemy sos aż zgęstnieje.

    Do sosu dodać gałkę muszkatołową, koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut.

  • Mięso przekładamy na patelnię na cebulę i wlewamy gotowy sos.

    Dodaj mięso i sos do cebuli na patelni.

  • Mięso dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 do 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej mięso będzie duszone, tym będzie bardziej miękkie. Wybierz czas gotowości według własnego gustu.

    Mięso przykryć i dusić przez około godzinę do miękkości.

  • Gotowe danie połóż na talerzu i podawaj do stołu, możesz posypać dowolną zieleniną. Stroganow wołowy dobrze komponuje się z każdym dodatkiem. Smacznego!

    Jak widać, nawet początkujący kucharz może opanować klasyczny przepis na wołowinę stroganow.

  • Przepis

    W prezentowanym przepisie możesz zobaczyć, jak ugotować pysznego stroganow wołowego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem, dowiedzieć się, jakich składników potrzebujesz, jak zrobić sos. Miłego oglądania!

    Jeśli podobał Ci się stroganow wołowy według klasycznego przepisu, chcesz podzielić się swoją opcją gotowania, masz jakieś dodatki, życzenia – to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Podaruj sobie i swojej rodzinie obfite i smaczne danie!

    Inne przepisy na wołowinę

    Stroganow wołowy w powolnej kuchence

    Azu w powolnej kuchence

    Wołowina z ziemniakami

    Wołowina na parze

    gulasz wołowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author