Klasyczny stroganow wołowy ze śmietaną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczny przepis na stroganow wołowy ze śmietaną

Sprzęt i przybory kuchenne:  nóż, łyżka, deska do krojenia, patelnia, płyta grzewcza.

Składniki

Produkt Ilość
polędwica wołowa 450 gramów
Żarówka 1 szt.
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Masło 1 ul. l.
Sól 0,5 łyżeczki
pieprz mielony 1 szczypta
Papryka 1 łyżeczka
Mąka (do panierowania mięsa) 100 gramów
Krem 250g
Musztarda 1 łyżeczka
Pietruszka 0,5 wiązki

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój w cienkie paski w poprzek włókien 450 g pulpy wołowej. Teraz bardzo trudno jest znaleźć świeżą polędwicę wołową, która byłaby idealna do tego dania. Dlatego możesz wziąć świeżą miąższ wołowy (cielęciny) bez żył. Aby mięso było bardziej miękkie, zalecamy trochę je odrzucić. Aby to zrobić, przykryj niepokrojone mięso folią spożywczą i odbij młotkiem kuchennym. Dzięki folii spożywczej kawałki mięsa nie rozsypują się po kuchni, a młotek pozostanie czysty.

    Polędwicę wołową pokroić w długie cienkie plastry.

  • Wsyp 100 g mąki do wygodnego naczynia i posmaruj w nim mięso, strzepnij nadmiar. Dzięki mące wołowina zachowa soczystość, a po usmażeniu będzie miała piękną, złocistą skórkę. Możesz pominąć tę pozycję, jeśli chcesz.

    obtoczyć kawałki mięsa w mące.

  • Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy jedną łyżkę warzyw i masła, pozwalamy się rozgrzać. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie i wyślij na patelnię. Cebulę podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia.

    Osobno na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w półpierścienie na złoty kolor.

  • Stawiamy kolejną patelnię na ogniu, pozwalamy się rozgrzać, wlewamy jedną lub dwie łyżki oleju roślinnego i wlewamy mięso. Smażyć na dużym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Lepiej jest ułożyć go w jednej warstwie, aby był dobrze zarumieniony ze wszystkich stron. Smaż wołowinę przez 5-7 minut na dużym ogniu.

    na innej patelni usmaż mięso na złoty kolor.

  • Następnie dodaj smażoną cebulę, 250 g śmietanki wysokotłuszczowej. Użyliśmy śmietanki z borowików o zawartości tłuszczu 23%. Możesz wziąć dowolne, o ile ich zawartość tłuszczu wynosi co najmniej 20%. Zamiast śmietany możesz użyć śmietany lub mleka. W przypadku duszenia w mleku można dodać trochę mąki, aby zagęścić sos.

    Połącz mięso z cebulą, dodaj śmietanę.

  • Dodaj jedną łyżeczkę musztardy, wszystko wymieszaj. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz, mieloną paprykę do smaku, wymieszaj. Dusić jeszcze przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Możesz dodać dowolne inne przyprawy, wszystko według własnego uznania. Aby nadać gotowemu daniu przyjemny aromat, dodaj cały ząbek czosnku, liść laurowy. Po duszeniu usuń czosnek i liść laurowy.

    Dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku.

  • Stroganow wołowy ze śmietaną jest gotowy do podania. Mięso można podawać jako dodatek do ziemniaków gotowanych w dowolnej formie, dowolnych płatków zbożowych lub makaronu. Stroganow wołowy dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw.

    Przygotowaliśmy więc stroganow wołowy ze śmietaną według klasycznej receptury.

  • Przepis

    Jeśli to obejrzysz, całkowicie dowiesz się, jak przygotować wołowinę na stroganow wołowy, w jakim stanie powinna być smażona. Zobaczysz, jak apetycznie wyjdzie gotowe danie.

    Jak widać, ten przepis nie jest szczególnie czasochłonny. Sądząc po opiniach naszych czytelników, stroganow wołowy ze śmietaną jest lubiany przez dorosłych i dzieci. Podziel się wrażeniami z dania mięsnego w komentarzach. Jakiego kremu użyłeś. Jaki dodatek podano dodatkowo?

    Inne przepisy na wołowinę

    Stroganow wołowy ze śmietaną

    Stroganow wołowy z wątroby

    befstroganow

    Stroganow wołowy w powolnej kuchence

    Azu w powolnej kuchence

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author