
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, łyżka, deska do krojenia, patelnia, płyta grzewcza.
Składniki
Produkt | Ilość |
polędwica wołowa | 450 gramów |
Żarówka | 1 szt. |
Olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
Masło | 1 ul. l. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
pieprz mielony | 1 szczypta |
Papryka | 1 łyżeczka |
Mąka (do panierowania mięsa) | 100 gramów |
Krem | 250g |
Musztarda | 1 łyżeczka |
Pietruszka | 0,5 wiązki |
Gotowanie krok po kroku
Pokrój w cienkie paski w poprzek włókien 450 g pulpy wołowej. Teraz bardzo trudno jest znaleźć świeżą polędwicę wołową, która byłaby idealna do tego dania. Dlatego możesz wziąć świeżą miąższ wołowy (cielęciny) bez żył. Aby mięso było bardziej miękkie, zalecamy trochę je odrzucić. Aby to zrobić, przykryj niepokrojone mięso folią spożywczą i odbij młotkiem kuchennym. Dzięki folii spożywczej kawałki mięsa nie rozsypują się po kuchni, a młotek pozostanie czysty. 
Wsyp 100 g mąki do wygodnego naczynia i posmaruj w nim mięso, strzepnij nadmiar. Dzięki mące wołowina zachowa soczystość, a po usmażeniu będzie miała piękną, złocistą skórkę. Możesz pominąć tę pozycję, jeśli chcesz. 
Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy jedną łyżkę warzyw i masła, pozwalamy się rozgrzać. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie i wyślij na patelnię. Cebulę podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. 
Stawiamy kolejną patelnię na ogniu, pozwalamy się rozgrzać, wlewamy jedną lub dwie łyżki oleju roślinnego i wlewamy mięso. Smażyć na dużym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Lepiej jest ułożyć go w jednej warstwie, aby był dobrze zarumieniony ze wszystkich stron. Smaż wołowinę przez 5-7 minut na dużym ogniu. 
Następnie dodaj smażoną cebulę, 250 g śmietanki wysokotłuszczowej. Użyliśmy śmietanki z borowików o zawartości tłuszczu 23%. Możesz wziąć dowolne, o ile ich zawartość tłuszczu wynosi co najmniej 20%. Zamiast śmietany możesz użyć śmietany lub mleka. W przypadku duszenia w mleku można dodać trochę mąki, aby zagęścić sos. 
Dodaj jedną łyżeczkę musztardy, wszystko wymieszaj. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz, mieloną paprykę do smaku, wymieszaj. Dusić jeszcze przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Możesz dodać dowolne inne przyprawy, wszystko według własnego uznania. Aby nadać gotowemu daniu przyjemny aromat, dodaj cały ząbek czosnku, liść laurowy. Po duszeniu usuń czosnek i liść laurowy. 
Stroganow wołowy ze śmietaną jest gotowy do podania. Mięso można podawać jako dodatek do ziemniaków gotowanych w dowolnej formie, dowolnych płatków zbożowych lub makaronu. Stroganow wołowy dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw. 
Przepis
Jeśli to obejrzysz, całkowicie dowiesz się, jak przygotować wołowinę na stroganow wołowy, w jakim stanie powinna być smażona. Zobaczysz, jak apetycznie wyjdzie gotowe danie.
Jak widać, ten przepis nie jest szczególnie czasochłonny. Sądząc po opiniach naszych czytelników, stroganow wołowy ze śmietaną jest lubiany przez dorosłych i dzieci. Podziel się wrażeniami z dania mięsnego w komentarzach. Jakiego kremu użyłeś. Jaki dodatek podano dodatkowo?
Inne przepisy na wołowinę
Stroganow wołowy ze śmietaną
Stroganow wołowy z wątroby
befstroganow
Stroganow wołowy w powolnej kuchence
Azu w powolnej kuchence
Miłego czytania!