Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczny przepis na ciasto z żółwiami - smak dzieciństwa

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • miska głęboka (2 szt.);
  • trzepaczka lub mikser;
  • szczoteczka silikonowa;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • Puchar;
  • talerz na półfabrykaty;
  • rondel;
  • duże naczynie lub tacę.

Składniki

Jaja kurze (surowe) 6 szt.
Mąka premium 2 stosy
Cukier granulowany 3,5 stosu.
Soda 1 łyżeczka (niekompletny)
Kwaśna śmietana 500 gramów
mleko 3-4 ul. l.
Masło 50g
kakao w proszku 4 łyżeczki (ze zjeżdżalnią)
Olej roślinny 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale wymaga przygotowania, dlatego zalecamy wcześniejsze przygotowanie niezbędnych składników i przyborów, aby nie rozpraszać się ani nie robić zamieszania podczas procesu. Takie podejście pozwoli również zaoszczędzić cenny czas. Więc zacznijmy gotować.

  • 6 jaj kurzych rozbić do głębokiej miski, dodać do nich 1,5 szklanki cukru pudru i ubić trzepaczką do uzyskania białej masy.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Do osobnej miski wsyp 2 szklanki mąki, dodaj do niej wodę sodową (1 łyżeczka bez szkiełka), dobrze wymieszaj, wlej do masy jajeczno-cukrowej i zagnieść ciasto. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym (1 łyżeczka), uformuj na niej małe ciastka (na jedno ciasto przypada około pół łyżki ciasta) i wyślij do pieczenia w piekarniku podgrzanym do 180-190 ° C na złoty kolor. Między każdym ciastem należy zostawić wolną przestrzeń, ponieważ podczas pieczenia pasują i powiększają się. Po przygotowaniu bazy możesz zacząć przygotowywać śmietanę.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Włóż 500 g śmietany, 1 szklankę cukru do innej głębokiej miski i ubij te produkty, aż uzyskasz jednorodną masę.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Teraz musisz uformować ciasto. Aby to zrobić, potrzebujesz dużego naczynia lub tacy. Każde ciasto należy zanurzyć w mieszance śmietany z cukrem i ułożyć w postaci żółwia. Resztę kwaśnej śmietany nałożyć na wierzch, aby uzyskać lepszą impregnację. Następnie możesz zacząć przygotowywać glazurę.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Do rondla wsyp 1 szklankę cukru, kakao w proszku (4 łyżeczki ze szkiełkiem), mleko (3-4 łyżki stołowe) i 50 g masła. Wszystko dobrze wymieszaj, włóż mały ogień i trochę zagotuj. Gotowa glazura powinna być lekko rozciągliwa.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Wierzch ciasta udekorować gotowym lukrem i pozostawić do zaparzenia przez co najmniej 2 godziny. Jak tylko deser zostanie zaparzony, możesz zacząć pić herbatę.

    Klasyczny Tort Turtle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Przepis sugeruje najłatwiejszą opcję dekorowania ciasta, dzięki czemu możesz je udekorować według własnego uznania. Za pomocą polewy czekoladowej możesz narysować różne wzory.

    Ponadto do dekoracji można użyć wielobarwnych słodkich kamieni, owoców, jagód, a nawet orzechów. Ciasto wygląda bardzo ładnie, jeśli położysz plasterki kiwi na całej powierzchni. Możesz także zrobić więcej kwaśnej śmietany, a za pomocą barwnika spożywczego zamień deser w jasne i piękne arcydzieło.

    Przepis

    Zwracamy uwagę na przepis z instrukcjami krok po kroku, jak przygotować bardzo smaczny i dość nietypowy deser.

    Czy próbowałeś Turtle Cake? Czy ty i twoi bliscy lubiliście tę słodycz? Podziel się wrażeniami i sposobami dekorowania w komentarzach. A także zostaw przydatne wskazówki i zalecenia dotyczące przygotowania tego słodkiego dania.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Żółw ze śmietaną
    Ciasto Napoleon
    Ciasto Mrowisko
    Ciasto Praga według GOST
    Classic Ciasto Napoleona

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author