Klasyczny tort wielkanocny według przepisu krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Najsmaczniejszy klasyczny przepis na ciasto wielkanocne

Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, widelec, pojemnik na ciasto, łopatka kuchenna, szczotka do gotowania, piekarnik.

Składniki

mleko 250 ml
Drożdże 35 gramów
Cukier 100 gramów
Mąka 500 gramów
Masło 120 gramów
Cukier puder 200 gramów
Kurze jajo 5 sztuk.

Gotowanie krok po kroku

  • Wymieszaj 35 gram drożdży z 250 mililitrami mleka. Wymieszaj trochę widelcem.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu przygotuj składniki

  • Następnie dodaj 100 gramów cukru i taką samą ilość mąki, przesiewając przez sito. Dobrze wymieszaj widelcem. Weź ręcznik, przykryj pojemnik i pozostaw na dwadzieścia minut.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, przygotuj ciasto

  • Wbij cztery jajka do szklanej miski. Weź kolejne jajko, oddziel białko od żółtka. Dodaj żółtko do miski z jajkami.
  • Wymieszaj jajka mikserem.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, ugotuj jajka

  • Równolegle, nie przestając przeszkadzać, dodaj 100 gramów cukru. Mieszaj do uzyskania piany.

    Aby uzyskać klasyczny przepis na ciasto wielkanocne, ubij jajka

  • Następnie dodaj mieszaninę do wyrośniętego ciasta i wymieszaj mikserem.

    Połącz składniki, aby według prostego przepisu zrobić klasyczne ciasto wielkanocne.

  • Przesiej 300 gramów mąki do pojemnika przez sito. Wymieszaj w ten sam sposób mikserem.

    Przesiej mąkę na klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu.

  • Mieszając dodać 120 gram masła o temperaturze około 35 stopni. Przesiej kolejne 400 gramów mąki przez sito, mieszając mikserem. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania mikserem, zacznij ugniatać je rękami bezpośrednio w misce.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, zagnieść ciasto

  • Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale powinien być wystarczająco miękki. Wierzch ciasta posyp mąką i równomiernie rozprowadź na wierzchu. Przykryj suchym ręcznikiem i pozostaw ciepło przez półtorej godziny.

    Aby przygotować klasyczny tort wielkanocny według prostego przepisu, połóż ciasto na garo

  • Ciasto zwinąć w kulkę i posypać mąką. Ciasto podzielić na foremki, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na 30-40 minut.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, włóż ciasto do foremki

  • Włóż ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut. Drożdże silnie reagują na temperaturę, więc drzwi piekarnika nie trzeba otwierać. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem. Gotowe ciasteczka powinny mieć kolor jasnobrązowy.

    Rozgrzej piekarnik, aby przygotować ten prosty, klasyczny przepis na ciasto.

  • Przygotowanie glazury. Wymieszaj pozostałe białko mikserem, dodając 200 gramów cukru pudru.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu przygotuj lukier

  • Gotowym lukrem przykryj gotowe gorące ciastka pędzlem kulinarnym lub nożem.

    Do klasycznego ciasta wielkanocnego według prostego przepisu przykryj lukrem

  • Rozłóż równomiernie cały wierzch ciasta. Na nałożoną glazurę posyp posypkę cukierniczą. Smacznego!

    klasyczne ciasta wielkanocne ugotowane według prostego przepisu są gotowe

  • Jak podawać i dekorować potrawy

    Ciasta na wierzchu można ozdobić marmoladą, kwiatami waflowymi lub polewą czekoladową. Oprócz lukru, ciasto wielkanocne można udekorować po prostu posypując cukrem pudrem lub wcale nie posypując. Dzięki temu nie straci swojego estetycznego wyglądu ani smaku. Dla podkreślenia smaku do ciasta można dodać kilka rodzynek lub orzechów (orzeszki ziemne, włoskie, nerkowca).

    Zazwyczaj klasyczne ciasto wielkanocne serwowane jest na świątecznym stole wielkanocnym, ale w każdej chwili nadaje się jako deser. Dobrze komponuje się z czerwonym winem, herbatą, kompotem, różnymi sokami (jabłkowy, pomarańczowy, wiśniowy). Może również służyć jako świetny dodatek do kawy lub mleka.

    Przepis

    Twoja uwaga jest prezentowana nie tylko przepis, ale cały proces gotowania jako całość w .

    Drodzy czytelnicy zostawcie swoje i komentarze. Zawsze chętnie spróbujemy dla Ciebie!

    Inne przepisy na ciasta wielkanocne

    Kulich na cieście kremowym

    Ciasto wielkanocne z kandyzowanymi owocami

    ciasto wiedeńskie

    Ciasto wielkanocne ze skórką

    Ciasto wielkanocne na żółtkach

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author