Klasyczny tort wielkanocny wed┼éug przepisu krok po kroku ­čŹę ze zdj─Öciem

Najsmaczniejszy klasyczny przepis na ciasto wielkanocne

Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, widelec, pojemnik na ciasto, łopatka kuchenna, szczotka do gotowania, piekarnik.

Składniki

mleko 250 ml
Dro┼╝d┼╝e 35 gram├│w
Cukier 100 gram├│w
M─ůka 500 gram├│w
Masło 120 gramów
Cukier puder 200 gram├│w
Kurze jajo 5 sztuk.

Gotowanie krok po kroku

  • Wymieszaj 35 gram dro┼╝d┼╝y z 250 mililitrami mleka. Wymieszaj troch─Ö widelcem.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu przygotuj składniki

  • Nast─Öpnie dodaj 100 gram├│w cukru i tak─ů sam─ů ilo┼Ť─ç m─ůki, przesiewaj─ůc przez sito. Dobrze wymieszaj widelcem. We┼║ r─Öcznik, przykryj pojemnik i pozostaw na dwadzie┼Ťcia minut.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, przygotuj ciasto

  • Wbij cztery jajka do szklanej miski. We┼║ kolejne jajko, oddziel bia┼éko od ┼╝├│┼étka. Dodaj ┼╝├│┼étko do miski z jajkami.
  • Wymieszaj jajka mikserem.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, ugotuj jajka

  • R├│wnolegle, nie przestaj─ůc przeszkadza─ç, dodaj 100 gram├│w cukru. Mieszaj do uzyskania piany.

    Aby uzyska─ç klasyczny przepis na ciasto wielkanocne, ubij jajka

  • Nast─Öpnie dodaj mieszanin─Ö do wyro┼Ťni─Ötego ciasta i wymieszaj mikserem.

    Po┼é─ůcz sk┼éadniki, aby wed┼éug prostego przepisu zrobi─ç klasyczne ciasto wielkanocne.

  • Przesiej 300 gram├│w m─ůki do pojemnika przez sito. Wymieszaj w ten sam spos├│b mikserem.

    Przesiej m─ůk─Ö na klasyczne ciasto wielkanocne wed┼éug prostego przepisu.

  • Mieszaj─ůc doda─ç 120 gram mas┼éa o temperaturze oko┼éo 35 stopni. Przesiej kolejne 400 gram├│w m─ůki przez sito, mieszaj─ůc mikserem. Gdy ciasto stanie si─Ö trudne do wymieszania mikserem, zacznij ugniata─ç je r─Ökami bezpo┼Ťrednio w misce.

    Aby przygotowa─ç klasyczne ciasto wielkanocne wed┼éug prostego przepisu, zagnie┼Ť─ç ciasto

  • Nie powinien przykleja─ç si─Ö do d┼éoni, ale powinien by─ç wystarczaj─ůco mi─Ökki. Wierzch ciasta posyp m─ůk─ů i r├│wnomiernie rozprowad┼║ na wierzchu. Przykryj suchym r─Öcznikiem i pozostaw ciep┼éo przez p├│┼étorej godziny.

    Aby przygotować klasyczny tort wielkanocny według prostego przepisu, połóż ciasto na garo

  • Ciasto zwin─ů─ç w kulk─Ö i posypa─ç m─ůk─ů. Ciasto podzieli─ç na foremki, przykry─ç r─Öcznikiem i pozostawi─ç w cieple na 30-40 minut.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu, włóż ciasto do foremki

  • W┼é├│┼╝ ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut. Dro┼╝d┼╝e silnie reaguj─ů na temperatur─Ö, wi─Öc drzwi piekarnika nie trzeba otwiera─ç. Gotowo┼Ť─ç mo┼╝na sprawdzi─ç drewnianym patyczkiem lub no┼╝em. Gotowe ciasteczka powinny mie─ç kolor jasnobr─ůzowy.

    Rozgrzej piekarnik, aby przygotowa─ç ten prosty, klasyczny przepis na ciasto.

  • Przygotowanie glazury. Wymieszaj pozosta┼ée bia┼éko mikserem, dodaj─ůc 200 gram├│w cukru pudru.

    Aby przygotować klasyczne ciasto wielkanocne według prostego przepisu przygotuj lukier

  • Gotowym lukrem przykryj gotowe gor─ůce ciastka p─Ödzlem kulinarnym lub no┼╝em.

    Do klasycznego ciasta wielkanocnego według prostego przepisu przykryj lukrem

  • Roz┼é├│┼╝ r├│wnomiernie ca┼éy wierzch ciasta. Na na┼éo┼╝on─ů glazur─Ö posyp posypk─Ö cukiernicz─ů. Smacznego!

    klasyczne ciasta wielkanocne ugotowane wed┼éug prostego przepisu s─ů gotowe

  • Jak podawa─ç i dekorowa─ç potrawy

    Ciasta na wierzchu mo┼╝na ozdobi─ç marmolad─ů, kwiatami waflowymi lub polew─ů czekoladow─ů. Opr├│cz lukru, ciasto wielkanocne mo┼╝na udekorowa─ç po prostu posypuj─ůc cukrem pudrem lub wcale nie posypuj─ůc. Dzi─Öki temu nie straci swojego estetycznego wygl─ůdu ani smaku. Dla podkre┼Ťlenia smaku do ciasta mo┼╝na doda─ç kilka rodzynek lub orzech├│w (orzeszki ziemne, w┼éoskie, nerkowca).

    Zazwyczaj klasyczne ciasto wielkanocne serwowane jest na ┼Ťwi─ůtecznym stole wielkanocnym, ale w ka┼╝dej chwili nadaje si─Ö jako deser. Dobrze komponuje si─Ö z czerwonym winem, herbat─ů, kompotem, r├│┼╝nymi sokami (jab┼ékowy, pomara┼äczowy, wi┼Ťniowy). Mo┼╝e r├│wnie┼╝ s┼éu┼╝y─ç jako ┼Ťwietny dodatek do kawy lub mleka.

    Przepis

    Twoja uwaga jest prezentowana nie tylko przepis, ale ca┼éy proces gotowania jako ca┼éo┼Ť─ç w .

    Drodzy czytelnicy zostawcie swoje i komentarze. Zawsze ch─Ötnie spr├│bujemy dla Ciebie!

    Inne przepisy na ciasta wielkanocne

    Kulich na cie┼Ťcie kremowym

    Ciasto wielkanocne z kandyzowanymi owocami

    ciasto wiedeńskie

    Ciasto wielkanocne ze sk├│rk─ů

    Ciasto wielkanocne na żółtkach

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author