
Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, widelec, pojemnik na ciasto, łopatka kuchenna, szczotka do gotowania, piekarnik.
Składniki
mleko | 250 ml |
Drożdże | 35 gramów |
Cukier | 100 gramów |
Mąka | 500 gramów |
Masło | 120 gramów |
Cukier puder | 200 gramów |
Kurze jajo | 5 sztuk. |
Gotowanie krok po kroku
Wymieszaj 35 gram drożdży z 250 mililitrami mleka. Wymieszaj trochę widelcem. 
Następnie dodaj 100 gramów cukru i taką samą ilość mąki, przesiewając przez sito. Dobrze wymieszaj widelcem. Weź ręcznik, przykryj pojemnik i pozostaw na dwadzieścia minut. 
Wbij cztery jajka do szklanej miski. Weź kolejne jajko, oddziel białko od żółtka. Dodaj żółtko do miski z jajkami. Wymieszaj jajka mikserem. 
Równolegle, nie przestając przeszkadzać, dodaj 100 gramów cukru. Mieszaj do uzyskania piany. 
Następnie dodaj mieszaninę do wyrośniętego ciasta i wymieszaj mikserem. 
Przesiej 300 gramów mąki do pojemnika przez sito. Wymieszaj w ten sam sposób mikserem. 
Mieszając dodać 120 gram masła o temperaturze około 35 stopni. Przesiej kolejne 400 gramów mąki przez sito, mieszając mikserem. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania mikserem, zacznij ugniatać je rękami bezpośrednio w misce. 
Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale powinien być wystarczająco miękki. Wierzch ciasta posyp mąką i równomiernie rozprowadź na wierzchu. Przykryj suchym ręcznikiem i pozostaw ciepło przez półtorej godziny. 
Ciasto zwinąć w kulkę i posypać mąką. Ciasto podzielić na foremki, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na 30-40 minut. 
Włóż ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut. Drożdże silnie reagują na temperaturę, więc drzwi piekarnika nie trzeba otwierać. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem. Gotowe ciasteczka powinny mieć kolor jasnobrązowy. 
Przygotowanie glazury. Wymieszaj pozostałe białko mikserem, dodając 200 gramów cukru pudru. 
Gotowym lukrem przykryj gotowe gorące ciastka pędzlem kulinarnym lub nożem. 
Rozłóż równomiernie cały wierzch ciasta. Na nałożoną glazurę posyp posypkę cukierniczą. Smacznego! 
Jak podawać i dekorować potrawy
Ciasta na wierzchu można ozdobić marmoladą, kwiatami waflowymi lub polewą czekoladową. Oprócz lukru, ciasto wielkanocne można udekorować po prostu posypując cukrem pudrem lub wcale nie posypując. Dzięki temu nie straci swojego estetycznego wyglądu ani smaku. Dla podkreślenia smaku do ciasta można dodać kilka rodzynek lub orzechów (orzeszki ziemne, włoskie, nerkowca).
Zazwyczaj klasyczne ciasto wielkanocne serwowane jest na świątecznym stole wielkanocnym, ale w każdej chwili nadaje się jako deser. Dobrze komponuje się z czerwonym winem, herbatą, kompotem, różnymi sokami (jabłkowy, pomarańczowy, wiśniowy). Może również służyć jako świetny dodatek do kawy lub mleka.
Przepis
Twoja uwaga jest prezentowana nie tylko przepis, ale cały proces gotowania jako całość w .
Drodzy czytelnicy zostawcie swoje i komentarze. Zawsze chętnie spróbujemy dla Ciebie!
Inne przepisy na ciasta wielkanocne
Kulich na cieście kremowym
Ciasto wielkanocne z kandyzowanymi owocami
ciasto wiedeńskie
Ciasto wielkanocne ze skórką
Ciasto wielkanocne na żółtkach
Miłego czytania!