Klopsiki gotowane na parze: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne klopsiki gotowane na parze

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • podwójny kocioł lub multicooker;
  • miska do mieszania mięsa mielonego;
  • talerze na składniki;
  • urządzenie do gotowania ryżu;
  • nóż, łyżka;
  • tarka;
  • sito lub durszlak do ryżu;
  • prasa do czosnku;
  • miskę wody do zmoczenia rąk.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso z indyka lub kurczaka 350-400g
Cebula 1 głowa
Marchewka 1 szt.
Cukinia 70 gramów
Ryż 2 łyżki stołowe. l. bez zjeżdżalni
Czosnek 3 goździki
pieprz czarny mielony, sól, smak
Inne przyprawy (rozmaryn, chmiel suneli, mieszanka pieprzowa, bazylia itp.), posiekane zioła do podania smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj ryż: 2 łyżki. l. bez szkiełka zalać szklanką wody i gotować do połowy. Podczas gotowania ryżu przygotuj inne składniki.

    Ryż myje się i gotuje.

  • Zetrzyj jedną średnią marchewkę na grubej tarce. Oczyszczamy główkę cebuli i ścieramy ją na grubej tarce lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę.

  • Mięso z indyka (350 – 400 g) zmielić w maszynce do mięsa. Możesz również przygotować mięso mielone.

    Przełóż indyka przez maszynkę do mięsa.

  • 70 g cukinii (około jednej trzeciej małego owocu), umyj i zetrzyj na średniej tarce. Jeśli cukinia jest młoda, potrzyj ją razem ze skórą. Dla soczystości dodaje się cukinię w klopsikach. W tym samym celu zamiast cukinii odpowiednia jest dynia lub papryka.

    Zetrzyj cukinię.

  • Ugotowany do połowy ryż składamy w durszlaku i odstawiamy do odsączenia. Nie musisz płukać ryżu.

    Niech ugotowany ryż ostygnie.

  • Ząbki czosnku posiekać (2 szt.) w prasie do czosnku lub drobno posiekać nożem. Przygotuj swoje ulubione przyprawy.

    Siekamy czosnek.

  • Zaczynamy łączyć składniki: do mielonego mięsa dodajemy cebulę, marchew, cukinię, ryż, czosnek i przyprawy.

    W misce połącz wszystkie przygotowane składniki.

  • Wszystko dokładnie zagnieść łyżką lub tylko rękoma.

    Dokładnie wymieszaj mielone mięso.

  • Zacznijmy formować klopsiki. Zmocz palce w wodzie i zwiń małe kulki (o średnicy 5-6 cm) z mięsa mielonego. Ostrożnie ułóż te okrągłe półprodukty na płaskiej płycie lub płycie.

    Tworzymy okrągłe klopsiki.

  • Przygotowujemy podwójny kocioł: wlewamy wodę do znaku „maksimum”. Do sitka w środku wkładamy przyprawy i ząbek czosnku pokrojony na pół dla smaku. Możesz również gotować w powolnej kuchence, jeśli ma specjalny pojemnik do gotowania na parze.

    Przyprawy umieszczamy w specjalnej komorze podwójnego kotła.

  • Parowar umożliwia jednoczesne gotowanie dania głównego i przystawki. Dlatego klopsiki można umieścić w dolnej misce, a udekorować np. zielonym groszkiem i kalafiorem w górnej misce.

    Klopsiki wkładamy do koszyka na parze.

  • Ustawiamy czas na pół godziny, zamykamy urządzenie pokrywką i ruszamy do pracy. Po 30 minutach pyszne i zdrowe klopsiki z indyka są gotowe. Układa się je na talerzu ozdobionym posiekanymi ziołami. Podawana z odtłuszczoną kwaśną śmietaną lub warzywami gotowanymi na parze.

    Klopsiki gotowane na parze są niezwykle delikatne.

  • Czy wiedziałeś?  Aby danie było naprawdę dietetyczne, nie zaleca się dodawania do niego soli ani minimalnej ilości. Jednak nie każdy lubi takie mdłe jedzenie. Jeśli chcesz zachować równowagę między korzyściami a doznaniami smakowymi, obficie posolić wodę, w której ryż będzie ugotowany.

    Przepis

    Zobacz, jak pyszne są klopsiki gotowane na parze w poniższym przepisie.

    Dzisiejszy przepis pokazuje, że kuchnia dietetyczna może być nie tylko zdrowa, ale i apetyczna. Jakie jedzenie dietetyczne gotujesz? Podziel się z innymi czytelnikami w komentarzach. Razem sprawimy, że nasza dieta będzie bardziej urozmaicona i zdrowa.

    Inne przepisy na klopsiki

    pulpety z kurczaka

    Mielone klopsiki

    Klopsiki w cieście francuskim

    Klopsiki w powolnej kuchence

    Klopsiki z kaszą gryczaną

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author