
Sprzęt i przybory kuchenne:
- multicooker;
- tarka;
- miska;
- głęboki pojemnik do mieszania mięsa mielonego;
- miska na parze.
Składniki
Mięso mielone z kurczaka | 500 gramów |
Kasza Gryczana (surowa) | 100 gramów |
Cebula | 100 gramów |
Skrobia (ziemniaczana, kukurydziana lub ryżowa) | 15 gramów |
Woda | 80 ml |
Mieszanka pieprzowa | 1/3 łyżeczki |
Kurkuma | 1/3 łyżeczki |
Sól | 2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Kasza gryczana (100 g) przenosi się do głębokiej miski, dokładnie myje i zalewa wrzątkiem około 1 cm powyżej poziomu samej kaszy. Pojemnik przykrywamy kaszą gryczaną z talerzem na wierzchu i odstawiamy na 10 minut (ten czas wystarczy, aby płatki ugotowały się na parze). 
Cebule (wystarczy Ci jedna cebula ważąca ok. 100 g), wyczyść, umyj i trzy na drobnej tarce. 
Mięso mielone rozkładamy w głębokim pojemniku. Dodaj do niej startą cebulę, 1/3 łyżeczki. mieszanka pieprzowa (można zastąpić zwykłym mielonym czarnym pieprzem), 1/3 łyżeczki. kurkuma, kasza gryczana na parze (musisz najpierw spuścić z niej pozostałą wodę), 15 g skrobi, 2 łyżeczki. sól i 80 ml zimnej wody. 
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do równomiernego rozprowadzenia. Początkowo powstałe mięso mielone może wydawać się nieco wodniste, jednak pozostawione na 5 do 10 minut nieco zgęstnieje i stanie się bardziej gęste. Aby klopsiki były wspanialsze, po określonym czasie ręcznie wrzuć mięso mielone kilka razy i wrzuć je z powrotem do pojemnika. Po wykonaniu tej manipulacji, mokrymi rękami, zacznij formować średniej wielkości kółka z mięsa mielonego i włóż je do miski parowej dołączonej do każdego multicookera. 
Wlej 1 litr zimnej wody do metalowej miski multicookera i umieść na wierzchu nasz pojemnik z klopsikami. 
Zamykamy pokrywę multicookera i włączamy ją w trybie „Para” na 20 minut. Gdy multicooker da sygnał, że danie jest gotowe, wyłącz je i podawaj klopsiki na stół. Smacznego! 
Sposoby dekorowania i serwowania potraw
Jeśli chcesz, aby klopsiki były bardziej „inteligentne”, możesz dodać drobno posiekane warzywa do mielonego mięsa. Ponieważ klopsiki zawierają kaszę gryczaną, nie powinieneś przygotowywać dla nich przystawki. Takie danie lepiej podać z sałatką ze świeżych warzyw. Podczas serwowania klopsiki można polać pomidorem, sosem śmietanowym lub roztopionym masłem.
Przepis
W tym przepisie wyraźnie widać, jak gotowane są klopsiki z kurczaka w powolnej kuchence.
Przepis na takie klopsiki to tylko wybawienie dla tych, którzy nie mają możliwości spędzania dużo czasu na gotowaniu. Jednak pomimo całej gwałtowności gotowania danie okazuje się bardzo smaczne.
Podobał Ci się ten przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na klopsiki
Klopsiki z ryżem
klopsiki rybne
Pulpety w sosie śmietanowym
Udekoruj klopsiki
Pulpety w sosie pomidorowym
Miłego czytania!