Klopsiki gotowane na parze w powolnej kuchence: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne klopsiki na parze w powolnej kuchence 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • multicooker;
  • tarka;
  • miska;
  • głęboki pojemnik do mieszania mięsa mielonego;
  • miska na parze.

Składniki

Mięso mielone z kurczaka 500 gramów
Kasza Gryczana (surowa) 100 gramów
Cebula 100 gramów
Skrobia (ziemniaczana, kukurydziana lub ryżowa) 15 gramów
Woda 80 ml
Mieszanka pieprzowa 1/3 łyżeczki
Kurkuma 1/3 łyżeczki
Sól 2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Kasza gryczana (100 g) przenosi się do głębokiej miski, dokładnie myje i zalewa wrzątkiem około 1 cm powyżej poziomu samej kaszy. Pojemnik przykrywamy kaszą gryczaną z talerzem na wierzchu i odstawiamy na 10 minut (ten czas wystarczy, aby płatki ugotowały się na parze).

    Gotowanie klopsików dla pary w powolnej kuchence

  • Cebule (wystarczy Ci jedna cebula ważąca ok. 100 g), wyczyść, umyj i trzy na drobnej tarce.

    Przygotuj składniki na klopsiki

  • Mięso mielone rozkładamy w głębokim pojemniku. Dodaj do niej startą cebulę, 1/3 łyżeczki. mieszanka pieprzowa (można zastąpić zwykłym mielonym czarnym pieprzem), 1/3 łyżeczki. kurkuma, kasza gryczana na parze (musisz najpierw spuścić z niej pozostałą wodę), 15 g skrobi, 2 łyżeczki. sól i 80 ml zimnej wody.

    Aby przygotować klopsiki, wymieszaj składniki

  • Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do równomiernego rozprowadzenia. Początkowo powstałe mięso mielone może wydawać się nieco wodniste, jednak pozostawione na 5 do 10 minut nieco zgęstnieje i stanie się bardziej gęste. Aby klopsiki były wspanialsze, po określonym czasie ręcznie wrzuć mięso mielone kilka razy i wrzuć je z powrotem do pojemnika. Po wykonaniu tej manipulacji, mokrymi rękami, zacznij formować średniej wielkości kółka z mięsa mielonego i włóż je do miski parowej dołączonej do każdego multicookera.

    Przygotuj sprzęt do gotowania klopsików

  • Wlej 1 litr zimnej wody do metalowej miski multicookera i umieść na wierzchu nasz pojemnik z klopsikami.

    Aby ugotować klopsiki, ustaw żądany tryb

  • Zamykamy pokrywę multicookera i włączamy ją w trybie „Para” na 20 minut. Gdy multicooker da sygnał, że danie jest gotowe, wyłącz je i podawaj klopsiki na stół. Smacznego!

    Klopsiki gotowane na parze w powolnej kuchence: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Sposoby dekorowania i serwowania potraw

    Jeśli chcesz, aby klopsiki były bardziej „inteligentne”, możesz dodać drobno posiekane warzywa do mielonego mięsa. Ponieważ klopsiki zawierają kaszę gryczaną, nie powinieneś przygotowywać dla nich przystawki. Takie danie lepiej podać z sałatką ze świeżych warzyw. Podczas serwowania klopsiki można polać pomidorem, sosem śmietanowym lub roztopionym masłem.

    Przepis

    W tym przepisie wyraźnie widać, jak gotowane są klopsiki z kurczaka w powolnej kuchence.

    Przepis na takie klopsiki to tylko wybawienie dla tych, którzy nie mają możliwości spędzania dużo czasu na gotowaniu. Jednak pomimo całej gwałtowności gotowania danie okazuje się bardzo smaczne.

    Podobał Ci się ten przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na klopsiki

    Klopsiki z ryżem

    klopsiki rybne

    Pulpety w sosie śmietanowym

    Udekoruj klopsiki

    Pulpety w sosie pomidorowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author