
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, łyżka, deska do krojenia, miska głęboka, patelnia z pokrywką, płyta grzewcza.
Składniki
Mięso mielone | 500 gramów |
Ryż (surowy) | 0,5 stosu. |
jajko | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Kwaśna śmietana | 2 łyżki stołowe. l. |
Liść laurowy | 3 szt. |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól | 2 łyżeczki |
Pieprz | 0,5 łyżeczki |
Mąka | 1 ul. l. |
Olej roślinny | 50g |
Woda | 1 stos |
Gotowanie krok po kroku
Etap przygotowawczy
- Ugotuj ryż z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, włóż szklankę wody do ognia, pozwól mu się zagotować. W tym czasie pod bieżącą wodą umyj 0,5 szklanki ryżu. Do wrzącej wody dodaj trochę soli, wyślij ryż. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości, około 5 minut. Gotowy ryż wrzucamy do durszlaka, spłukujemy wodą i zostawiamy tak, aby woda odpłynęła.
- Teraz przygotujmy farsz. Do naszego przepisu wystarczy 500 g mielonej wieprzowiny i wołowiny. Najlepiej zrobić to samemu, skręcając 250 g miąższu wołowo-wieprzowego w maszynce do mięsa. Jeśli nie ma ochoty ani możliwości, aby to zrobić, kup gotowe mięso mielone. Najważniejsze, że jest świeży, ma przyjemny zapach i lubisz go.

Gotowanie klopsików
Mięso mielone przesyłamy do głębokiej miski, dodajemy ryż i dobrze mieszamy. Czyścimy jedną cebulę, myjemy ją. Można go przepuszczać przez maszynkę do mięsa wraz z mięsem mielonym, posiekanym blenderem, startym grubą tarką lub bardzo drobno posiekanym. Cebulę wysyłamy do mięsa mielonego, mieszamy. 
Dodaj sól i pieprz do smaku. Dozwolone jest lekko słone mięso mielone, ponieważ podczas gotowania ryż wchłonie część soli. Wbij jajko na mięso mielone, wszystko dobrze wymieszaj. Teraz zbieramy całe mięso mielone w jedną bryłę, bierzemy je do ręki, podnosimy 15 centymetrów nad miskę i wrzucamy do miski. Nazywa się to biciem mięsa mielonego. Powtarzamy tę procedurę 15 razy. W ten sposób mięso uwolni białko, masa stanie się lepka, a klopsiki zachowają swój kształt podczas smażenia. 
Teraz tworzymy klopsiki. Aby mięso mielone nie przyklejało się do rąk, zwilżamy je wodą lub olejem roślinnym. Wsyp mąkę do osobnego talerza. Kształtujemy klopsiki rękoma. Ich rozmiar powinien być o połowę mniejszy od dużego jaja kurzego. Zwijamy półfabrykaty w mące.Tę procedurę wykonujemy z całym mięsem mielonym. 
Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy 50 g bezwonnego oleju roślinnego, podgrzewamy. Rozprowadzamy półfabrykaty klopsików, smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Następnie włóż wszystkie klopsiki na patelnię, na której zostały usmażone. W szklance gorącej wody włóż jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Dodaj 0,5 łyżeczki. sól, dobrze wymieszaj, aby rozpuścić koncentrat pomidorowy. Wlać do klopsików, dodać trzy liście laurowe i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. 
Podczas duszenia klopsików przygotuj sos śmietanowy. W pół szklanki ciepłej wody rozpuść 2 łyżki śmietany i jedną łyżkę mąki. wlej śmietanę do klopsików, delikatnie wymieszaj sos pomidorowo-śmietanowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotowe klopsiki można podawać od razu. Możesz zaoferować im dowolną przystawkę i sałatkę. 
Przepis
Aby bardziej szczegółowo zrozumieć każdy etap tworzenia klopsików, sprawdź to. Dowiesz się, jak wypada gotowy farsz, jak go ubić. Zobaczysz gotowe klopsiki, usłyszysz opinię autora filmu o ich aromacie i smaku.
Ten przepis na klopsiki z sosem jest bardzo podobny do tego, którego używają kucharze w ogrodzie. Jeśli go użyłeś, napisz w komentarzach, czy wszystko ci się udało. Czy ty i twoja rodzina lubiliście klopsiki.
Inne przepisy na klopsiki
Klopsiki dla pary
Klopsiki z ryżem
klopsiki rybne
Pulpety w sosie śmietanowym
Udekoruj klopsiki
Miłego czytania!