Klopsiki: klasyczny przepis z zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne klasyczne klopsiki według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • piekarnik;
  • głęboka patelnia;
  • forma do gotowania;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • zestaw naczyń o różnych głębokościach;
  • zlewka;
  • rondel lub mały rondel;
  • gaza;
  • film spożywczy;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka;
  • mikser;
  • śmigać.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso wieprzowe 1,2 kg
ryż długoziarnisty 1 stos
Cebula 1 szt.
Mąka pszenna 4-5 art. l.
Białko jajka 1 szt.
Wiśnie bez pestek 100 gramów
Cukier 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 75-100 ml
Sól smak
Przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 1 szklankę ryżu długoziarnistego do czystej wody, przesyłamy do rondla lub małego rondelka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy po 5 minutach, następnie trzymamy pod pokrywką przez kolejne 10 minut, aby ryż jest nasycony pozostałą cieczą.

    Ryż gotuje się i pozwala mu się zaparzyć.

  • Mięso myjemy, suszymy i oczyszczamy z wszelkiego rodzaju niejadalnych elementów: kości, żył, chrząstek, folii itp. Kroimy na małe porcje, które przepuszczamy przez maszynkę do mięsa ze średnimi otworami.

    Gotowanie mięsa mielonego.

  • Aby pozbyć się nadmiaru powietrza z mięsa mielonego, mięso mielone zawinąć od góry i od dołu w folię spożywczą i ostrożnie wybić powietrze patelnią, młotkiem lub w inny dogodny sposób.

    Odbijamy mięso mielone, aby wydostał się z niego nadmiar powietrza.

  • Następnie przykryj mięso mielone folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30 minut.

    Pojemnik z mięsem mielonym wysyłamy na pół godziny w lodówce.

  • 1 cebulę obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym rusztem i za pomocą gazy wyciskamy z powstałej masy jak najwięcej soku, aby mięso mielone okazało się bardziej suche i nie rozpadło się podczas gotowania.

    Zmiel cebulę maszynką do mięsa i wyciśnij z niej sok.

  • Oddzielić 1 białko od żółtka i ubić miotłą lub łyżką, aż utworzy się puszysta biała stabilna piana.

    Oddzielnie ubij białko, aż się spieni.

  • W osobnym pojemniku łączymy wszystkie przygotowane składniki: mięso, cebulę, ryż, białko jajka. W razie potrzeby dodajemy również sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki były dobrze rozprowadzone.

    Łączymy ryż, mięso mielone, cebulę i białko.

  • Z mięsa mielonego rzeźbimy średniej wielkości klopsiki. Najlepiej, aby były równomiernie rozmieszczone, aby równomiernie się gotowały. Kilka razy formujemy z nich kulkę, a potem ciasto, aby mięso mielone lepiej się skleiło i wydostał się z niego nadmiar powietrza.

    Po wymieszaniu mięsa mielonego i dodaniu przypraw formujemy okrągłe klopsiki.

  • Aby przygotować pyszną skórkę, obtocz przetwory mięsne w mące, najlepiej lub w bułce tartej.

    Obtocz klopsiki w mące.

  • Wlej 75-100 ml oleju roślinnego na głęboką patelnię (około 1 cm wysokości oleju) i podgrzej. Kładziemy klopsiki i smażymy je przez 2-3 minuty z każdej strony, okresowo odwracając je łopatką lub potrząsając patelnią, jeśli gotujemy pod pokrywką.

    Najpierw podsmaż klopsiki trochę na patelni.

  • Kiedy klopsiki zaczerwienią się, przenosimy je razem z sokiem i olejem z patelni do głębokiego szklanego naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180ºС na 15 minut.

    Następnie przełożyć klopsiki do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 5 minut.

  • W tym czasie w rondelku lub małym rondelku umieścić 100 g wiśni bez pestek, 2 łyżki. l. cukier i trochę wody.

    Gotujemy wiśnie z cukrem.

  • Gotuj tę mieszankę, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje i nadmiar płynu wyparuje.

    Wiśnie gotujemy tak, aby wytworzyły się sok.

  • Lekko schłodzoną masę wiśniową przerywamy w blenderze i otrzymujemy świetny słodko-kwaśny sos do klopsików.

    Następnie masę wiśniową przerywamy blenderem, aż będzie gładka.

  • Ugotowane klopsiki wyjąć z piekarnika i przenieść do naczynia do serwowania. Podawać na gorąco jako danie główne lub jako dodatek do dowolnego przystawki. Oprócz sosu wiśniowego klopsiki można ozdobić posiekanymi ziołami, tartym serem, śmietaną lub dowolnym sosem pomidorowym lub majonezowym.

    Pulpety ugotowane według klasycznej receptury dobrze komponują się z oryginalnym sosem wiśniowym.

  • Przepis

    Gotowanie klopsików to dość żmudna sprawa, ponieważ musisz wziąć pod uwagę wiele niuansów i przygotować różne składniki. Aby nie pomylić się na etapach i zrobić wszystko dobrze, spójrz na przepis na danie i weź szczególnie trudne chwile na ołówku.

    Więc zapoznałeś się z klasycznym przepisem na klopsiki. Co zaskakujące, danie mięsne podawane jest z tak niezwykłym sosem jagodowym. Ale uwierz mi, na pewno będzie warto, bo odkryjesz nowe nieoczekiwane smaki i połączenia. Czy wcześniej gotowałeś w domu klopsiki? Czy masz swój autorski przepis na to danie? Następnie możesz podzielić się nim w komentarzach, a także uzupełnić lub skrytykować ten. Dziękuję za uwagę, życzę miłego posiłku!

    Inne przepisy na klopsiki

    Klopsiki z ziemniakami w piekarniku

    Klopsiki wołowe

    Sos na klopsiki

    Pulpety w sosie śmietanowym

    Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author