Klopsiki w powolnej kuchence: przepis krok po kroku z zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne klopsiki w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, łyżka stołowa, deska do krojenia, ostry nóż, miarka, łyżeczka, łyżka stołowa, wolnowar.

Składniki

Produkt Ilość
Pokrojone mięso 600 gramów
Ryż okrągłoziarnisty 110 g
Kurze jajo 1 szt.
Marchewka 130 gramów
Cebula 100 gramów
Mąka pszenna 25 gramów
Sos pomidorowy 4 łyżki. l.
Zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Papryka 1 łyżeczka
Mieszanka pieprzowa 1 łyżeczka
Sól 3 łyżeczki
Woda 640 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musimy przygotować poduszkę warzywną. Z łuski oczyszczamy jedną dużą cebulę o wadze 100 g i kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Niewielką marchewkę o wadze 130 g obieramy i rozcieramy na grubej tarce lub kroimy na małe patyczki.

    Zetrzyj marchewki na tarce.

  • Następnie przechodzimy do napełniania. Do miarki wlać około 440 ml wody, rozpuścić 4 łyżki. l. sos pomidorowy. Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć 2 łyżki. l. koncentrat pomidorowy. Dobrze mieszamy. Kolor wypełnienia powinien być nasycony.

    Sos pomidorowy rozpuścić w wodzie.

  • Dodaj 1 łyżeczkę do nadzienia. papryka. Dzięki temu kolor będzie jeszcze bardziej żywy. Dodaj również 1 łyżeczkę do nadzienia. mieszanka papryki dla podkreślenia smaku klopsików i 1 łyżeczka. z kupą soli. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

    W powstałej mieszance dodaj przyprawy i koniecznie paprykę.

  • Pozostałe 200 ml wlać do szklanki i rozcieńczyć w niej 25 g mąki pszennej (to 1 łyżka stołowa ze szkiełkiem). Dobrze wymieszaj, aby mąkę rozpuścić w wodzie.

    Oddzielnie rozcieńczyć mąkę w szklance wody.

  • Następnie przystępujemy bezpośrednio do przygotowania klopsików. W głębokim pojemniku wymieszaj 110 g umytego ryżu okrągłoziarnistego, 1 jajko kurze, 1/2 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 600 g mięsa mielonego i 2 łyżeczki. Sól.

    Do mielonego mięsa dodać ugotowany ryż, sól, przyprawy.

  • Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

    Dobrze wymieszaj farsz.

  • Na dnie miski multicooker ułóż połowę posiekanej cebuli i połowę marchewki, tworząc w ten sposób poduszkę warzywną.

    W misce multicooker rozkładamy połowę cebuli i marchewki.

  • Następnie mokrymi rękami uformuj małe placki. Lekko ubij w dłonie, aby zachowały swój kształt. Nie ma potrzeby wstępnego smażenia klopsików. Nadajemy zaokrąglony kształt i rozprowadzamy na poduszce. Wskazane jest ułożenie klopsików w jednym rzędzie, ale jeśli to nie zadziała, ułóż je w dwóch rzędach.

    Połóż klopsiki na wierzchu warzyw.

  • Połóż pozostałe warzywa na wierzchu.

    Klopsiki zamknij warstwą pozostałych warzyw.

  • Rozcieńczoną mąkę wsyp do miski i zalej wszystkie składniki sosem pomidorowym. W razie potrzeby ziemniaki lub warzywa można gotować na parze w tym samym czasie.

    Zalej zawartość multicookera mieszanką wody i mąki oraz sosem pomidorowym.

  • Zamykamy pokrywę multicookera i gotujemy w trybie „Gaszenie”, rodzaj produktu to „Mięso”. Czas trwania tego programu to 1 godzina. Gotowe klopsiki nadają się do wszelkich dodatków, takich jak ziemniaki czy biały ryż. Smacznego.

    Pulpety gotowane na wolnym ogniu są soczyste i delikatne.

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować klopsiki w powolnej kuchence. Autor szczegółowo wyjaśnia, co jest potrzebne do tego dania. Wyraźnie pokazuje również, jak rozłożyć poduszkę warzywną, uformować klopsiki i polać wszystko sosem pomidorowym.

    Więc teraz wiesz, jak gotować pyszne i soczyste klopsiki w powolnej kuchence. Jak często gotujesz takie potrawy? Czy uważasz, że smak potraw gotowanych w powolnej kuchence różni się od tych gotowanych na piecu? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

    Inne przepisy na klopsiki

    Klopsiki bez ryżu

    Pulpety Z Ziemniakami

    Pulpety w sosie pomidorowym

    Klopsiki z ryżem

    Pyszne klopsiki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author