
Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, łyżka stołowa i łyżeczka, miarka, deska do krojenia, nóż, blender (młynek do mięsa), miski, drobna tarka, naczynie do pieczenia, patelnia, kuchenka, łopatka, piekarnik.
Składniki
Mąka | 1 ul. l. ze zjeżdżalnią |
Filet z kurczaka | 0,6 kg |
Cebula | 1 szt. |
Ser topiony | 1 szt. |
Olej roślinny | 50 ml |
Sól | smak |
Kwaśna śmietana | 1,5-2 łyżki. l. |
Papryka | 1-1,5 łyżeczki |
Gałka muszkatołowa | 0,5 łyżeczki |
Bazylia | 1 łyżeczka |
Przyprawy do kurczaka | 0,5 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Ryż | 0,5 stosu. |
Woda | 500 ml |
Gotowanie krok po kroku
Zagotuj 0,5 szklanki ryżu do miękkości (nie dodawaj soli). Pokrój cebulę na małe kawałki. 
Filet z kurczaka o wadze 0,6 kg jest również krojony na małe kawałki. 
Zmiel cebulę blenderem (możesz użyć maszynki do mięsa). Wkładamy to do miski. 
Siekamy również filet w blenderze i rozprowadzamy go na cebulę. 
Dodaj do tego ugotowany ryż. 
Na drobnej tarce nacieramy ser topiony i wysyłamy do mięsa mielonego. 
Sól do smaku (koniecznie spróbuj, aby nie przesolić). Dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu – również według własnego gustu. Do mieszanki wysyłamy 0,5 łyżeczki. przyprawy do kurczaka Dokładnie zagnieść mięso mielone, lepiej zrobić to rękami. 
Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością (gram 20) oleju roślinnego. Tworzymy klopsiki (dla wygody można postawić obok miskę z wodą – w celu zmoczenia rąk). 
Klopsiki wkładamy do formy. 
Podgrzej 30 ml oleju roślinnego na patelni. Dodaj do oleju 1,5-2 łyżki. l. kwaśna śmietana, niech trochę się zagotuje. 
Wlej 1-1,5 łyżeczki na patelnię. papryka. Dodaj 1 łyżeczkę. bazylika. Dodajemy również 0,5 łyżeczki. Gałka muszkatołowa. Dodaj również trochę czarnego mielonego pieprzu. Nie zapomnij posolić. Wszystko miksujemy. 
Następnie wlej około 200 ml wody. Wlej 1 łyżkę. l. z kupą mąki. Dokładnie wymieszać. Jak tylko sos zacznie się gotować, wlej kolejne 300 ml wody.
Gdy sos znów się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i wlej klopsiki do formy. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180-200ºС i umieszczamy w nim formę. Czekamy, aż klopsiki będą gotowe – to 40-45 minut. Delikatne, soczyste klopsiki dobrze komponują się z każdym dodatkiem. 
Przepis
Autor filmu szczegółowo pokazuje proces gotowania wspaniałego dania w piekarniku – najdelikatniejszych klopsików z kurczaka z dodatkiem ryżu w pikantnym sosie.
Czy lubiliście, drodzy czytelnicy, klopsiki z kurczaka w aromatycznym sosie? A może wolisz ugotować je według innego przepisu? Napisz o swoich wrażeniach.
Inne przepisy na klopsiki
Mielone klopsiki
Klopsiki z ryżem i sosem
Mielone klopsiki
Klopsiki z sosem
Klopsiki na patelni
Miłego czytania!