
Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka miska;
- Łopatka;
- łyżka;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- patelnia;
- tarka;
- deska do krojenia;
- nóż;
- cedzidło;
- mikser;
- talerz;
- talerz;
- kształt (możesz użyć kubka lub szklanki);
- Papier do pieczenia;
- piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 350 gramów |
Kurze jajo | 1 szt. |
Woda | 200 ml |
Krem tłusty | 100 ml |
Ser Adyge | 400 gramów |
Buraczany | 200 gramów |
zmielona gałka muszkatołowa | 10 gramów |
Miód | 1 ul. l. |
Sól | smak |
Zieloni (opcjonalnie) | smak |
Masło | 10 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Stopniowo mieszaj przesianą mąkę z zimną wodą i dodaj sól. Dla tych, którzy mają niewielkie doświadczenie z ciastem, lepiej dodać 1 jajko kurze. Zaczynamy ugniatać. Aby ciasto było bardziej elastyczne, możesz dodać 1 łyżkę. l. tłusta śmietana lub olej roślinny. 
Najpierw zagnieść cienkie ciasto i odstawić na 15 minut. 
Następnie dodaj resztę mąki i wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Zawiń ugniecione ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. 
Gdy ciasto odpoczywa, zacznij przygotowywać nadzienie. Ser Adyghe nacieramy na grubej tarce. 
Dodaj trochę ciężkiej śmietany. Powinieneś uzyskać jednorodną masę tłuszczową. 
Buraki należy najpierw piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone buraki kroimy na małe kawałki, aby wygodniej było zmielić je blenderem. 
Wysyłamy buraki do miski blendera. W razie potrzeby dodaj sól, trochę gałki muszkatołowej i 1 łyżkę. l. miód. Aby ułatwić ubijanie, dodaj trochę śmietanki. 
Zmiel blenderem do uzyskania gładkości. 
Aby puree z buraków było jeszcze bardziej przewiewne, ubij pozostałą śmietankę osobno i dodaj do niej. Delikatnie wymieszaj. Najlepiej zrobić to szpatułką. 
Następnie zaczynamy rozwałkować ciasto. Lekko oprószyć stół mąką, zagnieść ciasto i rozwałkować na warstwę o grubości 3 mm. 
Okrągłe półfabrykaty wyciskamy za pomocą formy. Zamiast formy możesz użyć szklanki lub filiżanki. 
Na środku obrabianego przedmiotu ułóż trochę mielonego mięsa serowego. 
Następnie łączymy dwa rogi, potem kolejne dwa rogi, aby uzyskać węzeł i mocujemy krawędzie. Wynik powinien być kwadratową kopertą. 
Zanurz knedle we wrzącej wodzie, gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj przez 5 minut. 
Gotowe pierogi należy doprawić masłem. 
Knedle rozkładamy na porcjowanych talerzach, dekorujemy kremem z buraków. W razie potrzeby można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego! 
Przepis
Znajdziesz w nim szczegółowy przepis krok po kroku na wykonanie pierogów z serem Adyghe i kremem z buraków. Autorka szczegółowo opowiada, jak zagnieść ciasto, przygotować mielony ser i krem z buraków. Oferuje również ciekawą formę szczypania pierogów w postaci kwadratowej koperty.
Więc teraz wiesz, jak szybko i łatwo gotować pierogi z serem Adyghe i kremem z buraków. Czy przygotowałeś wcześniej coś podobnego? Jakie nadzienie wolisz do pierogów? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na pierogi
Vareniki z grzybami
Knedle twarogowe
Knedle Ziemniaczane
Vareniki z cebulą
Vareniki z surowymi ziemniakami
Miłego czytania!