Kompot gruszkowy na zimę: prosty przepis bez sterylizacji na 3-litrowy słoik, gotowanie ich świeżych i suszonych owoców, opcje ze śliwką, winogronami, żurawiną, jarzębiną, pigwą, cytryną

Kompot gruszkowy na zimę: przepisy z innymi owocami, jagodami, wanilią, w wolnym naczyniu

W przypadku kompotu odpowiednie są niedojrzałe, gęste gruszki. Przejrzałe, miękkie owoce najlepiej pozostawić na konfitury lub przetwory. Pomarszczone, zdeformowane okazy z oznakami rozkładu nie będą działać. Owoce gruboskórne najlepiej obrać.

Sterylizuj czy nie

Kompot gruszkowy według dowolnego przepisu można przygotować bez sterylizacji. Oznacza to, że nie trzeba długo podgrzewać puszek przed wirowaniem. Wystarczy przed ułożeniem produktów dobrze je umyć sodą oczyszczoną, wysuszyć i sparzyć wrzątkiem.

Składniki zawarte w skręcie – cukier, kwaśne jagody i owoce, alkohol, kwasek cytrynowy – przyczynią się do procesu utrwalania, zachowają kompot przez całą zimę. Jeśli jednak zostanie podjęta decyzja o sterylizacji, można to zrobić na trzy sposoby.

  • Parowy. Trzymaj pojemnik nad wrzącą wodą. Można to zrobić za pomocą rusztu, sitka lub specjalnej pokrywki z otworem. Umieść urządzenie nad dużym garnkiem z bulgoczącym płynem. Umieść pojemnik na szyi.
  • Wrzenie. Nadaje się do przenoszenia małych puszek. Wlej do nich wodę, umieść na dnie patelni. Połóż pokrywki obok siebie. Wlej wodę do szyjki pojemnika. Gotuj wymaganą ilość czasu.
  • Piekarnik. Umyte słoiki, bez wycierania, założyć na szyję w zimnym piekarniku. Umieść pokrywki obok niego. Ustaw na 120-150°C, podgrzewaj przez wymagany czas.
  • Ekspozycja zależy od objętości pojemnika. Długie nie znaczy dobre, naczynia mogą się przegrzać i pęknąć od zwykłego dotyku. Tabela podaje zalecany czas przechowywania dla różnych pojemników dla każdej metody przetwarzania.

    Tabela – Czas sterylizacji naczyń o różnej objętości

    Objętość pojemnika, litry Przez kilka minut W piekarniku minuty W rondlu, minuty
    0,5 5 10 10
    jeden osiem 15 15
    1,5 10 dwadzieścia dwadzieścia
    3 15 25 trzydzieści

    Niektóre gospodynie domowe sterylizują małe pojemniki w kuchence mikrofalowej. Wystarczy wylać wodę na dno (o 1,5-2 cm), ustawić moc maksymalną. Moczyć słoiki z wodą przez około trzy minuty.

    Wybór przepisu

    Przed gotowaniem należy wybrać owoce, obliczyć proporcje. Nie jest konieczne ścisłe przestrzeganie przepisu. Jeśli na 100 g włożysz mniej lub więcej gruszek, nic złego się nie stanie. Jednak ilość wody i cukru może być nieco inna.

    Łatwo jest dowiedzieć się, ile dokładnie płynu potrzebujesz. Przygotowane owoce włożyć do pojemnika do przechowywania, napełnić wodą. Odcedź płyn na patelnię za pomocą gazy lub specjalnej pokrywki z otworami. Uzyskaj dokładną ilość wody. Podczas gotowania część wilgoci wyparuje, więc dodaj kolejne 100-200 ml płynu.

    Kompot przygotowywany jest w kilku etapach:

    • przygotowanie – umyte owoce umieszcza się w czystych słoikach;
    • gotowanie syropu – woda gotuje się razem z cukrem;
    • nalewanie – gruszki zalewa się słodką wodą;
    • twist – pojemniki są zatkane, odwrócone, przechowywane pod kocem do ostygnięcia.

    W słoiku składniki płynne i stałe są zwykle ułożone w proporcji 50:50. Często owoce zajmują mniej niż połowę słoika, a wodę wylewa się aż do samej szyi. Nie napełniaj szczelnie pojemnika owocami, w przeciwnym razie dostaniesz gruszki w syropie, a nie kompot.

    Odmiany drobne i soczyste zaleca się w całości zwijać. W przeciwnym razie podczas procesu konserwacji owoce „rozprzestrzenią się”, a kompot będzie musiał zostać przefiltrowany. Duże, gęste owoce kroimy na połówki, ćwiartki lub plastry.

    Tradycyjny

    Opis. Najprostszy przepis. Możesz wziąć za podstawę, dodać różne owoce i jagody do smaku, biorąc pod uwagę proporcje.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – jedna szklanka;
    • woda – 3 l.

    Jak zrobić

  • Dobrze umyj owoce.
  • Wytnij pomarszczone, zgniłe miejsca, oderwij ogonki.
  • Wlać do przygotowanych pojemników.
  • Zagotuj wodę, wlej do słoików.
  • Przytrzymaj przez pół godziny.
  • Odcedź płyn z powrotem do rondla.
  • Wsyp cukier, gotuj na małym ogniu.
  • Gdy syrop się zagotuje, gotuj przez pięć minut, wyjmij z pieca.
  • Wlej płyn do pojemnika, przekręć.
  • Aby zapewnić pełną sterylność, napełnione, ale niezamknięte słoiki można sterylizować na kuchence lub w piekarniku. Umieść pojemnik na wyłożonym ręcznikiem dnie garnka. Zalej wodę „na ramiona”, gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Przykryte słoiki można wstawić do piekarnika w temperaturze 120°C na 20-30 minut.

    Cytrynowy

    Opis. Owoce cytrusowe dodają świeżości i wigoru każdemu napojowi. Dodatkowo kwaśny sok jest naturalnym konserwantem.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • cytryna – jedna;
    • woda – 2 l.

    Jak zrobić

  • Podpal wodę.
  • Po ugotowaniu dodaj cukier.
  • Poczekaj, aż się rozpuści i zagotuje.
  • Gdy płyn się zagotuje, opłucz gruszki, wytnij rdzenie.
  • Pokrój skórkę z cytryny razem z białą warstwą, miąższ pokrój w plastry.
  • Umieść owoce na dnie czystego słoika.
  • Wlać wrzący syrop, zwinąć.
  • Pomarańczowy

    Opis. Polecamy piękny orzeźwiający kompot do podania z ćwiartką cytryny i gałązką mięty. Ilość cukru można zwiększyć według potrzeb. Napój może smakować po trzech godzinach.

    Co przygotować:

    • gruszki – osiem sztuk;
    • mała pomarańcza – cztery sztuki;
    • cukier – 60 g;
    • woda – 1 l;
    • miód – 100 ml;
    • sok z cytryny – dwie łyżki stołowe;
    • goździk – trzy pąki.

    Jak zrobić

  • Obierz gruszki, wytnij rdzeń.
  • Wymieszaj sok z cytryny z cukrem, dodaj miód, goździki, wodę.
  • Włóż gruszki, włóż miksturę do pieca.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Wyjmij gruszki łyżką cedzakową, umieść w przygotowanych pojemnikach.
  • Pomarańcze obrać, miąższ podzielić na plasterki.
  • Włóż syrop, gotuj przez pięć minut.
  • Usuń plastry pomarańczy, przełóż na gruszki.
  • Gotuj płyn przez pięć minut.
  • Zalej owoce i zwiń.
  • Winogrono

    Opis. Na kompot nadają się wszelkie winogrona – z pestkami lub bez, białe, ciemne, kwaśne, słodkie. Możesz mieszać różne odmiany, aby napój nabrał przyjemnego różowawego koloru i kwaśnej nuty.

    Co przygotować:

    • gruszki – 150 g;
    • kiszmisz – 50 g;
    • cukier – 100 g;
    • woda – 800 ml;
    • plasterek cytryny – dwa kawałki;
    • kwas cytrynowy – 1 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój umyte gruszki na ćwiartki, odetnij skrzynki nasienne.
  • Pokrój każdą ćwiartkę na dwie części.
  • Oddziel winogrona od gałęzi, spłucz.
  • Tak przygotowane owoce przełożyć do słoików, dodać plasterki cytryny.
  • Zagotować wodę.
  • Dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści.
  • Dodaj kwas, wymieszaj.
  • Poczekaj na zagotowanie, wlej do pojemników z owocami.
  • Zwiń, odstaw do ostygnięcia.
  • Zamiast winogron można użyć śliwki wiśniowej, derenia, agrestu. Oblicz ilość cukru zgodnie z kwasowością jagód.

    Kampot z całych gruszek

    Żurawina

    Opis. Jagoda „bagienna” jest bogata w witaminę C, nadaje napojom charakterystyczny kwaśny smak. Czerwone jagody dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie co późne odmiany gruszek. Okazuje się jesienny kompot, który przygotowuje się w 30-40 minut.

    Co przygotować:

    • gruszka – 200 g;
    • żurawina – 50 g;
    • woda – 2,5 l;
    • cukier – trzy łyżki;
    • goździki – dwie sztuki.

    Jak zrobić

  • Wytnij rdzenie, grubo posiekaj gruszki.
  • Opłucz jagody, wyrzuć zepsute.
  • Przygotowane składniki zalać wodą, podpalić.
  • Poczekaj na zagotowanie, dodaj goździki, dodaj cukier.
  • Gotuj przez pięć do dziesięciu minut.
  • Zdjąć z ognia i przelać do pojemników.
  • Pigwa

    Opis. Zwykle cierpkie, gęste owoce pigwy nie są spożywane na świeżo. Ale owoce doskonale prezentują się w przygotowaniu i konserwacji. Połączenie z gruszką pozwala stworzyć napój o delikatnym aromacie, bogatej kolorystyce.

    Co przygotować:

    • gruszka – 400 g;
    • pigwa – 400 g;
    • woda – 2 l;
    • cukier – 200 g.

    Jak zrobić

  • Owoce obrać, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę.
  • Plastry owoców posyp cukrem, odstaw na 20-30 minut.
  • Wlej wodę, włóż do pieca.
  • Gotuj do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Gotuj przez kolejne siedem do ośmiu minut, zdejmij z ognia.
  • Przełóż owoce do słoików łyżką cedzakową.
  • Zagotuj syrop, wlej do pojemników.
  • Porzeczka

    Opis. Jagody porzeczki dojrzewają w środku lata, a większość gruszek – w sierpniu-październiku. Aby ugotować kompot, łącząc składniki w jednym słoiku, zamroź lub osusz jagody. Suszone porzeczki parzyć wrzątkiem przed użyciem.

    Co przygotować:

    • gęste gruszki – 1 kg;
    • porzeczka – 500 g;
    • woda – 2,5 l;
    • cukier – 1 kg.

    Jak zrobić

  • Pokrój gruszki, wytnij nasiona.
  • Posortuj jagody, wyrzuć zepsute.
  • Plastry gruszki włożyć do czystego słoika.
  • Połóż jagody na wierzchu.
  • Ostrożnie wsyp cukier.
  • Zagotuj wodę, napełnij słoiki wrzącą wodą.
  • Korek, załóż pokrywki.
  • jabłko

    Opis. Unia jabłkowo-gruszkowa to klasyka smaków. Owoce doskonale się uzupełniają, zwłaszcza jeśli połączy się różne odmiany – kwaśną i słodką. Kwas jabłkowy sprawia, że ​​napój nie jest tak słodki, wydziela nuty miodowo-gruszkowe.

    Co przygotować:

    • gruszka – 200 g;
    • jabłko – 500 g;
    • cukier – 350 g;
    • woda – 2,2 litra.

    Jak zrobić

  • Owoce umyć i wysuszyć.
  • Przeciąć na pół, wyciąć rdzenie.
  • Umieść kawałki w czystych słoikach.
  • Zagotuj wodę, wlej do pojemnika.
  • Przytrzymaj przez 20 minut.
  • Odcedź, podpal.
  • Wsyp cukier, wymieszaj.
  • Gotować przez około pięć minut po ugotowaniu.
  • Wlać do pojemnika z owocami, zwinąć.
  • Kompot jabłkowo-gruszkowy dobrze komponuje się z innymi owocami i jagodami. Uzupełnij napój pachnącą cytryną, plastrami pomarańczy, żurawiną, żurawiną, śliwką, owocami wiśni.

    Jarzębina

    Opis. Owoce dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie, dobrze wyglądają w słoiku. Aronia nadaje napojowi cierpki smak, piękny kolor. Używaj tylko dojrzałych jagód.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1 kg;
    • aronia – 300 g;
    • cukier – 300 g;
    • woda – 2,5 litra.

    Jak zrobić

  • Pokrój gruszki, wytnij nasiona.
  • Wlej do czystych słoików.
  • Jagody myjemy, dodajemy do gruszek.
  • Zagotować wodę, wlać do pojemników.
  • Przykryj pokrywkami, pozostaw do zaparzenia na dziesięć minut.
  • Odcedź napar, włóż do pieca.
  • Po ugotowaniu trzymaj na małym ogniu przez dwie minuty.
  • Ponownie wlej syrop, odstaw na dziesięć minut.
  • Zagotuj, zalej ostatni raz.
  • Zwiń i przewróć brzegi.
  • Z suszonych owoców

    Opis. Pod wpływem gorącej wody owoce wypełniają się wilgocią, zachowując większość składników odżywczych. Kompot ma ciemny, nasycony kolor.

    Co przygotować:

    • suszone gruszki – 200 g;
    • woda – 1 l;
    • cukier – 100 g.

    Jak zrobić

  • Opłucz gruszki wrzątkiem.
  • Owoce zalać wodą, zagotować.
  • Po ugotowaniu gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 35 minut.
  • Dodaj cukier, dobrze wymieszaj.
  • Podgrzewaj, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.
  • Wyjąć z pieca, przelać do pojemników.
  • Gruszki pokrojone w plastry

    dzika róża

    Opis. Pachnący i zdrowy napój przygotuje na mrozy, doda energii. Suszone owoce dzikiej róży są absolutnymi liderami pod względem zawartości witaminy C (1,2 g na 100 g).

    Co przygotować:

    • gruszki – 500 g;
    • woda – 3 l;
    • dzika róża – 200 g;
    • cukier – 200 g.

    Jak zrobić

  • Suszone jagody zalać wodą, podpalić
  • Po ugotowaniu gotuj na małym ogniu przez kwadrans.
  • Z gruszek pokroić nasiona, pokroić w plasterki.
  • Dodaj do jagód, gotuj do wrzenia.
  • Wlej cukier, gotuj przez sześć do ośmiu minut.
  • Wyjmij z pieca, pozostaw do zaparzenia na godzinę.
  • Wlej do banków.
  • Kompot z dzikiej róży można zamknąć w inny sposób: nadziewając każdy owoc gruszki jagodami. Wytnij nasiona, nie przecinając miąższu na pół. Umieść jagodę dzikiej róży w uformowanej wnęce. Spróbuj w ten sposób przygotować napój z malinami, borówkami, jarzębiną, wiśniami, listkami mięty.

    Drażliwy

    Opis. Dziką śliwkę zaleca się uzupełnić dziką – drobną dziką gruszką. Połączenie owoców stworzy zdrowy napój, który poprawia trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Zgodnie z tym samym przepisem możesz ugotować kompot ze słodkich odmian ogrodowych.

    Co przygotować:

    • dziczyzna – 1 kg;
    • jagody tarniny – 700 g;
    • woda – 3 l;
    • cukier – 200 g.

    Jak zrobić

  • Owoce umyć i wysuszyć.
  • Z jagód usunąć pestki, gruszek odłamać ogonki, duże owoce przeciąć na pół.
  • Zalej jagody wrzątkiem przez pięć minut.
  • Przygotowane owoce włożyć do czystych słoików.
  • Zagotować trzy litry wody, wlać do pojemników.
  • Pozostaw na co najmniej godzinę do całkowitego ostygnięcia.
  • Odcedź wodę, dodaj cukier.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, moczyć przez pięć minut.
  • Wlej płyn do pojemników.
  • Wanilia

    Opis. Wanilię należy dodawać ostrożnie – duże dawki sprawią, że napój będzie gorzki. Wystarczy włożyć ćwierć łyżeczki. Aby uzyskać bogatszy smak, możesz użyć laseczki cynamonu zamiast wanilii lub razem z nią.

    Co przygotować:

    • gruszki – 2 kg;
    • cukier – 500 g;
    • woda – 5 l;
    • sok z cytryny lub rozcieńczona „cytryna” – dwie łyżki stołowe;
    • wanilina – jedna trzecia łyżeczki.

    Jak zrobić

  • Przekrój na pół i usuń pestki z gruszek.
  • Do wody wlej cukier, wanilię, sok z cytryny.
  • Po ugotowaniu dodaj kawałki owoców.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, wyłącz ogrzewanie.
  • Gotuj dziesięć minut.
  • Włóż gruszki do miski łyżką cedzakową.
  • Zagotuj syrop, polej owocami.
  • Zwiń, zawiń, aż ostygnie.
  • Nie myl proszku waniliowego z cukrem waniliowym. Możesz użyć jednego. Cukier waniliowy do smaku będzie potrzebował trochę więcej niż czysta wanilia. Należy wziąć pod uwagę całkowitą ilość cukru pudru w kompocie, aby nie przesłodzić.

    W wolnej kuchence

    Opis. Wolnowar to wygodne i wszechstronne urządzenie, w którym najłatwiej jest ugotować kompot gruszkowy.

    Co przygotować:

    • gruszka – 1 kg;
    • woda – 2 l;
    • cukier – 500 g;
    • sok z cytryny – dwie łyżki stołowe;
    • goździk – dwa pąki.

    Jak zrobić

  • Obierz umyte gruszki ze skóry.
  • Przeciąć na pół, wyciąć rdzenie.
  • Włóż do czystego słoika.
  • Wlej wodę do miski, dodaj cukier.
  • Ustaw tryb „Multi-cook” lub „Gaszenie” na 160 ° C.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, wlej sok, wrzuć pączki goździków.
  • Po pięciu minutach wyłącz urządzenie, zalej owoce gorącym syropem.
  • Kompot gruszkowy w słoiku

    Dziecięce

    Opis. Kompot bez cukru można przygotować na zdrową żywność dla niemowląt. Napój zaleca się podawać od siedmiu do ośmiu miesięcy. Aby być bezpiecznym, sterylizuj wypełnione słoiki.

    Co przygotować:

    • gruszka – jedna;
    • jabłko – jeden;
    • woda – 700 ml.

    Jak zrobić

  • Owoce opłukać, zdjąć skórkę, oczyścić nasiona.
  • Pokrój miąższ na małe kawałki.
  • Napełnij wodą, przykryj pokrywką, pozostawiając niewielką szczelinę, włóż do pieca.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, wyłącz palnik.
  • Zamknij szczelnie pokrywkę, odstaw na godzinę.
  • Wlać do pojemników, odstawić do przechowywania.
  • Dla siebie dorośli mogą przygotować niesłodzony kompot z octem winnym (łyżeczka na litr wody). Obrane i obrane gruszki pokrojone w plastry. Zanurz we wrzącej wodzie z octem na dziesięć minut. Podziel owoce na miski. Zagotuj wodę, zalej gruszki.

    Każdy przepis na kompot można dostosować do własnych potrzeb. Dozwolone jest zmniejszenie lub zwiększenie ilości cukru, owoców, wody. Odmiany kwaśne, szczególnie zmieszane z kwaśnymi jagodami, zaleca się obficie dosładzać. Jako konserwant możesz dodać nie tylko cukier i sok z cytryny. Zachowane zostaną rum, pachnący likier lub ocet owocowy.

    Kompot Gruszki lub jabłka pokroić do słoika o pojemności 3l, można też wymieszać oba, okazuje się, że nie jest źle, tak aby dno było zamknięte 2-3 cm w górę. Wlej szklankę cukru i zalej wrzącą wodą. Porady, jak zrobić kompot gruszkowy, żeby nie wybuchł, odstawić otwarty słoik na około 3-4 minuty, stukać w krawędzie słoika, aby bąbelki unosiły się, i zrolować słoik. Trwa długo i bardzo rzadko wybucha, ale smak jest po prostu pyszny.

    Markiza, http://www.flowers-house.ru/showthread.php?t=3414

    Zwyczajowo gruszki blanszuje się na kompoty. Jabłka blanszowane, pigwa. Wszystkie inne owoce z miękką miazgą natychmiast zalewa się wrzącym syropem. Lepiej ugotować syrop z dodatkiem kwasu cytrynowego: Na 3 litrowy słoik kompotu pół litra owoców i jagód, a na 2,5 litra wody cukier około 1 szklanki lub mniej (więcej) zagotować, wlać 1 łyżeczkę. kwasek cytrynowy, zagotuj i zalej owoce tym syropem. Reakcja między roztworem cukru a kwasem jest gwałtowna, więc woda na patelni powinna znajdować się palcem 4 poniżej krawędzi.

    Elena Kazak, https://otvet.mail.ru/question/169274595

    Inne przepisy na napoje

    Kompot z agrestu
    Kompot z ranetki Kompot
    z mrożonego rokitnika i świeżych jagód Kompot z dereni Kompot z cukinii

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author