
Sprzęt i przybory kuchenne: rondelek, miarka, słoiki, pokrywki, zaszewka, nylonowa pokrywka z otworami, koc lub narzuta, kuchenka.
Składniki
Produkt | Ilość |
śliwki | 300-400g |
Cukier | 250g |
Woda | 3 litry |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw musisz dokładnie spłukać śliwki. 
Następnie rozkładamy je na ręczniku, po rozłożeniu na tacy lub na stole. Jest to konieczne, aby ręcznik wchłonął nadmiar wody. 
W czasie gdy śliwki schną, odpowiednie słoiki trzeba umyć i wysuszyć, a pokrywki zagotować. Wskazane jest również sterylizowanie słoików w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej. Umyte śliwki przenosimy do czystych słoików, napełniając je około jednej trzeciej. Nie trzeba usuwać pestek ze śliwek, ponieważ po zalaniu wrzątkiem pokrojona śliwka natychmiast straci swój kształt. Chociaż należy pamiętać, że jeśli mamy odmianę śliwek o cienkiej skórce, to i tak pęknie, bo nie wytrzyma takich temperatur. 
Następnie trzeba zagotować czystą wodę, którą napełnimy śliwki. Ten przepis oparty jest na metodzie podwójnego nalewania. Najpierw wlej przygotowane śliwki do słoików po prostu wrzącą wodą, bez dodawania do nich cukru ani innych składników. Napełnione słoiki przykrywa się wstępnie ugotowanymi pokrywkami i pozostawia na chwilę do zaparzenia. 
Następnie wlej całą wodę ze słoików na patelnię. Najwygodniejszym sposobem na to jest nylonowa pokrywka z otworami. 
Następnie przystępujemy do przygotowania syropu. Aby to zrobić, potrzebujemy 250 g cukru na każde 3 litry syropu. Takie stężenie cukru pozwala pić kompot bez rozcieńczania go. Patelnię z odsączonym płynem stawiamy na kuchence, dodajemy do niej cukier i dobrze mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty, po czym od razu wlewamy z powrotem do słoika ze śliwkami. Musisz wylać się po szyję. Następnie przykrywamy słoik pokrywką i zwijamy za pomocą zszywarki. 
Odwróć zwinięty słoik do góry nogami. Jest to konieczne, aby pokrywka była dodatkowo wysterylizowana z gorącej zawartości i aby można było zobaczyć, czy pokrywka jest zwinięta z wysoką jakością. Zrolowane słoiki owijamy ciepłym kocem lub narzutą i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wskazane jest przechowywanie takiego kompotu w ciemnym, chłodnym miejscu. Smacznego. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak szybko i łatwo rolować kompot śliwkowy na zimę według przepisu opartego na metodzie podwójnego zasypu. Autorka szczegółowo opowiada, jak przygotować śliwki i ugotować syrop. Wyjaśnia również szczegółowo, jak sprawdzić szczelność zwiniętej puszki.
Teraz już wiesz, jak szybko zrobić kompot śliwkowy na zimę według prostego przepisu. Lubisz domowe zachody słońca? Jak często rzucasz kompoty? Ile cukru dodajesz do nich? Jakich owoców i jagód używasz? Podziel się swoimi kulinarnymi sztuczkami w komentarzach.