Kompot śliwkowy na zimę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kompot ze śliwek bez pestek - najprostszy i najsmaczniejszy przepis bez sterylizacji

Sprzęt kuchenny:

  • miska;
  • nóż;
  • 3 litrowe słoiki;
  • pokrowce;
  • patelnia;
  • czajnik;
  • nylonowy pokrowiec z otworami;
  • łyżka.

Składniki

Na podstawie jednego 3-litrowego słoika:

śliwki 1 kg
Woda 1,5-2 litry
Cukier 250-300g

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie śliwek do konserw

  • Dojrzałe śliwki posortować, umyć w zimnej wodzie, usunąć szypułki.

    Dokładnie umyj śliwki.

  • Rozłóż na ręczniku, aby lekko wysuszyć. Śliwki przeciąć nożem na pół i usunąć pestki.

    Wysuszyć umyte śliwki na ręczniku.

    Ważny!  Jeśli zdecydujesz się nie usuwać kości, pamiętaj, że takiego kompotu nie można przechowywać dłużej niż 1 rok.

  • Przygotowanie słoików do konserw

  • Do konserwacji bierzemy 3-litrowe słoiki, dokładnie myjemy mydłem lub sodą, spłukujemy czystą wodą.

    Dokładnie umyj trzylitrowe słoiki.

  • Zestaw do sterylizacji na parze lub w gorącym piekarniku. Zagotuj pokrywki słoików.

    Słoiki sterylizujemy w piekarniku.

  • przygotowanie kompotu

  • Przygotowane śliwki układa się w 3-litrowych słoikach. Powinny wypełnić pojemnik 1/3 lub 1/2. Im więcej włożysz śliwek, tym bogatszy będzie Twój kompot.

    Układamy jedną trzecią każdego słoika ze śliwkami.

  • Zagotuj wodę w garnku lub czajniku. Śliwki zalać wrzątkiem pod samą szyjkę słoika, przykryć pokrywką i odstawić na 1 godzinę do ostygnięcia. W tym czasie owoce będą dobrze parować.

    Wlej śliwki do słoików z wrzącą wodą.

  • Na słoik nakładamy nylonową pokrywkę z otworami, na patelnię wlewamy wodę (woda nabrała różowego odcienia).

    Po godzinie ostrożnie spuść wodę ze słoika.

  • Syrop do gotowania

  • Na jeden 3-litrowy słoik bierzemy 250-300 g cukru.

    Na jeden 3-litrowy słoik kompotu potrzebujesz 300 g cukru.

  • Wsyp cukier do rondla z wodą, którą po ugotowaniu na parze śliwek odcedziliśmy.

    Wsyp cukier do rondla i zagotuj syrop.

  • Postaw garnek na ogniu, zagotuj. Wymieszaj cukier w wodzie do rozpuszczenia. Syrop gotować przez 2-3 minuty.

    Syrop gotuj przez 5 minut.

  • Zaraz po ugotowaniu napełnij śliwki syropem do brzegów słoika i zwiń wieczko.

    Natychmiast ostrożnie zalej śliwki gorącym syropem i zwiń słoiki.

  • Po zszyciu odwróć słoiki do góry nogami. Robimy to po to, żeby pokrywka była dodatkowo wysterylizowana, i żeby zobaczyć, czy zawinęliśmy słoik z wysoką jakością, czy płyn nie przechodzi.

    Po zszyciu słoiki z kompotem śliwkowym należy odwrócić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Ważny! Jeśli pojawi się mokra plama, oznacza to, że do słoika dostanie się powietrze i taka konserwacja nie wytrzyma. Pilnie wymaga ponownego uruchomienia.

  • Słoiki owijamy ciepłym kocem, aby dłużej utrzymywały ciepło. Im dłużej słoiki są ciepłe, tym silniejsza jest pasteryzacja owoców, co oznacza, że ​​będą one przechowywane znacznie dłużej. Po ostygnięciu słoików należy je wyjąć w ciemnym miejscu.

    Najlepiej byłoby owinąć słoiki kompotu w ciepły ręcznik lub koc.

  • opcje gotowania

    Kiedy przygotowujesz kompot, możesz dodać do śliwek dowolne owoce lub jagody. Mogą to być czereśnie, porzeczki, maliny, jabłka i wiele więcej według własnego gustu. Kompot nabierze nieco innego smaku i koloru, ale to nie sprawi, że będzie mniej smaczny.

    Czy wiedziałeś?  Oprócz doskonałego smaku śliwka ma wiele właściwości leczniczych i leczniczych. Śliwki są szczególnie bogate w witaminy P i witaminy P, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić naczynia krwionośne. Co więcej, witamina P jest dobrze zachowana nawet podczas przetwarzania. Ponadto śliwka jest naturalną hybrydą śliwki wiśniowej i tarniny. Śliwka (zwłaszcza suszona – suszona śliwka) ma działanie przeczyszczające i moczopędne, ma działanie lecznicze w miażdżycy, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby, serca, nerek, nadciśnieniu.

    Przepis

    W tym możesz zobaczyć, jak przygotować kompot na zimę.

    Kompot witaminowy dla Ciebie i Twoich gości gotowy. Możesz go pić bez rozcieńczania, a jeśli kompot wydaje się zbyt słodki, dodaj trochę wody. Każda gospodyni domowa ma swoje sekrety robienia kompotu, ale we wszystkich przypadkach i we wszystkich przepisach okazuje się, że jest to orzeźwiający, zdrowy napój bogaty w witaminy. Pij i bądź zdrowy! A jeśli chcesz, podziel się w komentarzach własnymi przepisami na pyszny kompot śliwkowy.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author