Kompot wiśniowy: mrożony, z pestką, przepisy na zimę z wiśniami, malinami, agrestem, truskawkami, pomarańczami

Przepis na kompot wiśniowy: cierpki rubinowy napój o aromacie lata

Pod względem korzyści kompot jest idealną formą zbiorów zimowych. Biorąc pod uwagę, że surowce poddawane są minimalnej obróbce cieplnej, możliwe jest zachowanie maksymalnej ilości właściwości użytkowych. Tak więc picie napoju wiśniowego daje następujące korzyści:

  • normalizacja ciśnienia krwi;
  • poprawa składu krwi;
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • normalizacja stolca;
  • stymulować zdrowy apetyt;
  • tłumienie bólu kości;
  • normalizacja snu;
  • zwiększona odporność na stres;
  • wzmocnienie odporności;
  • spowolnienie starzenia się organizmu.

Klasyczne blanki

Jeśli w środku mroźnej zimy chcesz poczuć smak świeżych wiśni, przyda się słoik bogatego kompotu. Nic ekstra – tylko jagody, cukier i woda. To wystarczy, aby przygotować napój, który przeniesie Cię z powrotem do ciepłego sezonu.

Tradycyjny

Osobliwości. W wersji klasycznej kompot wiśniowy przygotowywany jest bez sterylizacji. Jagody są sterylizowane podczas gotowania w syropie, pozostaje tylko wlać obrabiany przedmiot do słoików. Wskazana ilość składników obliczona jest na trzylitrową butelkę kompotu.

Będziesz potrzebować:

  • 700 g wiśni;
  • szklanka cukru;
  • 2,7 litra wody.

Gotowanie

  • Umieść wszystkie składniki w pięciolitrowym rondlu.
  • Zagotuj przedmiot. Wkręć palnik i kontynuuj gotowanie przez kolejne siedem minut.
  • Jeśli piana zbierze się na powierzchni, należy ją usunąć.
  • Wsyp kompot do ciepłego wysterylizowanego pojemnika i zwiń.
  • Wygodniej jest wlać kompot z patelni do słoika z chochlą lub dużego kubka z rączką. Ale nie zapomnij dobrze umyć przedmiotu sodą i zalać wrzącą wodą. W przeciwnym razie drobnoustroje dostaną się do butelki, a wszelkie wysiłki pójdą na marne.

    Bez gotowania

    Osobliwości. Napój wiśniowy jest przygotowywany prosto i szybko bez gotowania. Nie musisz gotować jagód w dużych garnkach i miskach, bo napój przygotowywany jest bezpośrednio w butelkach. Ta metoda pozwala zmaksymalizować teksturę i smak jagód.

    Będziesz potrzebować:

    • wiśnia (w zależności od liczby puszek);
    • cukier (500 g na 1 kg surowców).

    Gotowanie

  • Sterylne butelki napełniają jedną trzecią wiśniami.
  • Zalej wrzątkiem, przykryj pokrywkami i odstaw na 5 minut.
  • Płyn z butelek wlej do rondla i zagotuj.
  • Dodaj cukier i gotuj przez kilka minut, aby granulki się rozproszyły.
  • Napełnij butelki z jagodami słodką wodą i zwiń.
  • W sklepie z narzędziami kup nylonową pokrywę z otworami. Dzięki prostemu urządzeniu wygodnie jest spuszczać wodę z butelek. Płyn do ostatniej kropli będzie na patelni, a wiśnie nie wypadną.

    Koncentrować się

    Osobliwości. Ktoś lubi bogate kompoty, a ktoś lubi orzeźwiające napoje o subtelnym smaku jagód. Najlepszym wyjściem z sytuacji jest gotowanie kompotu wiśniowego w formie koncentratu. Po otwarciu słoika zimą wystarczy rozcieńczyć obrabiany przedmiot wodą w optymalnej proporcji.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg wiśni;
    • 800 g cukru;
    • 2 litry wody.

    Gotowanie

  • Uwolnij jagody z nasion i napełnij szklany pojemnik do góry. Nie ubijaj wiśni, aby ich nie zmiażdżyć. Wstrząśnij słoikiem lub lekko postukaj w spód stołu, aby surowce leżały ciaśniej.
  • Zagotuj wodę z cukrem i podgrzewaj, aż słodki piasek się rozpuści.
  • Wlej wrzący syrop do pojemnika, od czasu do czasu wstrząsając, aby płyn wypełnił wszystkie puste przestrzenie.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Kilogram wiśni wystarczy na litr lub dwa półlitrowe słoiki. W pierwszym przypadku sterylizacja zajmie 25-30 minut, aw drugim – 20.

    Wiśnie i kompot w szklance

    oryginalne warianty

    Pomimo tego, że smak wiśni jest sam w sobie bogaty i jasny, ta jagoda jest doskonałym „przyjacielem” z innymi owocami. Niektóre dodatki wzbogacają smak kompotu, a inne go zmiękczają. Dzięki przepisowi krok po kroku z łatwością przygotujesz oryginalne drinki na zimę.

    Z wiśniami

    Osobliwości. Wiśnie to nie tylko „krewni” wiśni. To jedna z wielu odmian cierpkich jagód. Nie ma wątpliwości, że to udany tandem. Słodka jagoda delikatnie odciągnie kwas, dzięki czemu smak napoju będzie bardziej miękki i świeży. Ilość surowców obliczona jest na 2 litrowy słoik.

    Będziesz potrzebować:

    • 250 g wiśni;
    • 250 g wiśni;
    • 200 g cukru;
    • jedna trzecia łyżeczki kwasu cytrynowego.

    Gotowanie

  • Umieść jagody w sterylnym pojemniku.
  • Zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i odstaw na 15 minut.
  • Odcedź wodę do rondla, dodaj cukier i gotuj, aż słodki piasek się rozpuści.
  • Do słoika dodać kwasek cytrynowy, napełnić syropem i korkiem.
  • Kompot z pestek wiśni należy wypić w ciągu roku, w przeciwnym razie stanie się niebezpieczny dla zdrowia. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia do dwóch lat, lepiej usunąć nasiona z jagód. Zrób to samo z wiśniami.

    Z malinami i brzoskwiniami

    Osobliwości. Jeśli „wzmacniasz” wiśnie malinami, otrzymujesz potężne narzędzie do wzmocnienia układu odpornościowego i walki z przeziębieniami. Soczysta pachnąca brzoskwinia sprawi, że kompot będzie miał jaśniejszy i świeższy smak.

    Będziesz potrzebować:

    • szklanka wiśni;
    • półtorej szklanki malin;
    • pięć małych brzoskwiń (koniecznie domowych);
    • 300 g cukru.

    Gotowanie

  • Owoce włożyć do ciepłego wysterylizowanego słoika i posypać cukrem.
  • Wlej wrzącą wodę do pojemnika tak, aby całkowicie zakrył obrabiany przedmiot i przykryj pokrywką.
  • Po pięciu minutach dodaj wrzącą wodę, aby napełnić słoik do góry.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Zamiast pięciu brzoskwiń możesz wziąć dziesięć moreli. Wybierz duże mięsiste owoce odmiany „Red-cheeked”, „Melitopolsky”, „Polessky”, „Kuibyshevsky”, „Ananas”.

    Z cytryną

    Osobliwości. Podobnie jak wiśnie, cytryny mają silne właściwości wzmacniające odporność, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe. Jeśli połączysz te produkty w jednym napoju, tylko wzmocnią one wzajemnie swój smak i użyteczne właściwości. Kwas cytrynowy zapewnia długotrwałą konserwację obrabianego przedmiotu.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg wiśni;
    • 600 g cukru;
    • cytrynowy;
    • 5,5 litra wody.

    Gotowanie

  • Połącz wodę z cukrem, zagotuj i poczekaj, aż granulki się rozpuszczą.
  • Wyślij wiśnie do syropu. Gotuj sześć minut po ugotowaniu.
  • Dodaj sok z cytryny, wlej do sterylnych pojemników i zwiń.
  • Z czarną porzeczką

    Osobliwości. Zarówno wiśnie, jak i porzeczki z reguły dają obfite plony. Smak tych jagód jest zupełnie inny. Ale jeśli je połączysz, uzyskasz pyszną, bogatą konserwację. Ilość składników w przepisie obliczona jest na 3 litrowy słoik.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g wiśni;
    • 500 g czarnej porzeczki;
    • 100 g cukru.

    Gotowanie

  • Umieść jagody w sterylnym słoiku. Najpierw usuń porzeczkę z gałęzi.
  • Obrabiany przedmiot zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i owinąć ręcznikiem frotte.
  • Po kwadransie wlej „napar” do rondla i zagotuj.
  • Dodaj cukier i gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Wlej syrop do butelki i zwiń.
  • Zamiast porzeczek można użyć aronii. W takim przypadku do butelki należy dodać szczyptę kwasu cytrynowego, aby zapobiec fermentacji.

    Klucz do zszywania na tle trzylitrowych puszek

    Ze śliwkami

    Osobliwości. Pomimo tego, że wiśnie nie przypominają śliwek smakiem, kolorem ani kształtem, owoce te są najbliższymi krewnymi wśród upraw owoców pestkowych. Co więcej, hodowcy krzyżują je, uzyskując niesamowite hybrydy. Dlatego jeśli zdecydujesz się ugotować kompot wiśniowy na zimę, nie możesz się pomylić dodając do niego śliwki.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg wiśni;
    • 2 kg śliwek;
    • 1,5 kg jabłek (odmiany kwaśne);
    • 700 g cukru.

    Gotowanie

  • Z wiśni i śliwek usunąć pestki, jabłka z rdzenia i pokroić w cienkie plasterki.
  • Owoce równomiernie rozłóż w sterylnych pojemnikach i zalej wrzątkiem. Przykryj pokrywkami, owinąć ręcznikiem frotte i odstawić na pół godziny.
  • Odcedź wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj, aż granulki się rozpuszczą.
  • Zalej wrzący syrop na obrabiany przedmiot i korek.
  • Do konserwacji należy wybrać duże mięsiste śliwki o kwaśnym smaku. Najlepiej nadają się odmiany „Annushka”, „Xenia”, „Blue Gift”, „Souvenir of the East”, „Honey”.

    Z truskawkami

    Osobliwości. Wiśnie i truskawki to dwa letnie ulubione. Mogą konkurować nie tylko smakiem, ale także korzyściami dla organizmu. Jeśli nie możesz zdecydować, która jagoda jest lepsza, nie masz innego wyjścia, jak zrobić kompot truskawkowo-wiśniowy.

    Będziesz potrzebować:

    • 600 g wiśni;
    • 300 g małych truskawek;
    • 500 g cukru.

    Gotowanie

  • Złóż jagody w sterylnym pojemniku i zalej wrzącą wodą.
  • Po dziesięciu minutach spuść wodę na patelnię, dodaj cukier i gotuj przez trzy minuty od momentu zagotowania.
  • Wrzący syrop wlej do pojemnika i zwiń.
  • z agrestem

    Osobliwości. Jeśli lubisz kompoty z orzeźwiającą kwaskowatością, połącz wiśnie z zielonym agrestem. „Owłosiona” jagoda nada napojowi świeżości i zneutralizuje wiśniową cierpkość.

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g wiśni;
    • 200 g agrestu;
    • 250 g cukru;
    • pół łyżeczki kwasu cytrynowego.

    Gotowanie

  • Umieść jagody w sterylnym pojemniku i zalej je wrzątkiem. Przykryj pokrywką.
  • Po godzinie wlej „napar” do rondla, połącz z cukrem i gotuj przez pięć minut.
  • Jagody wlać do słoika z wrzącą słodką wodą, dodać kwasek cytrynowy i korek.
  • Liście wiśni sprawią, że kompot będzie bardziej pachnący i odporny na fermentację. Zagotuj dwa lub trzy dobrze umyte liście z syropem. Nie musisz wkładać ich do banku.

    Mrożony kompot wiśniowy: przygotowanie błyskawiczne

    Jeśli nie masz czasu na konserwowanie kompotów lub nie masz wystarczająco dużo miejsca na przechowywanie butelek, nie oznacza to wcale, że zimą zostaniesz bez pysznego napoju witaminowego. Wystarczy zamrozić bordową jagodę. A kiedy masz ochotę rozpieszczać się aromatem lata, możesz szybko i łatwo zrobić kompot z wiśni.

    Z jabłkami i cynamonem

    Osobliwości. Jeśli chcesz czegoś orzeźwiającego latem i pikantnego zimą, ugotuj kompot z wiśni i jabłek w rondlu. Owoce nadadzą napojowi łagodnej słodyczy. Ostatnim akcentem będzie pachnący cynamon, który dobrze komponuje się z jabłkami.

    Będziesz potrzebować:

    • 350 g mrożonych wiśni;
    • 350 g jabłek;
    • 50 g pigwy;
    • 100 g cukru;
    • laska cynamonu;
    • 2,5 litra wody.

    Gotowanie

  • Zagotuj wodę, dodaj cukier i podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści.
  • Do gotującego się syropu dodać wiśnie, cienko pokrojone jabłka, pokrojone w plasterki pigwy i cynamon.
  • Poczekaj do zagotowania, gotuj przez kolejne pięć minut i przykryj pokrywką.
  • Gotuj jeszcze minutę, wyłącz palnik i pozwól naparowi się zaparzyć, aż całkowicie ostygnie.
  • Jeśli nie masz laski cynamonu, użyj mielonej przyprawy. Wystarczy pół łyżeczki.

    Słoik trzylitrowy z kompotem wiśniowym

    z pomarańczą

    Osobliwości. Aromat owoców cytrusowych to aromat ferii zimowych. Jeśli chcesz zafundować sobie napój jagodowy połączony z nutami cytrusowymi, uzupełnij go pomarańczą. Kompot nabierze przyjemnej pikanterii.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g mrożonych wiśni;
    • Pomarańczowy;
    • trzy łyżki cukru;
    • dwie szklanki wody.

    Gotowanie

  • Zagotuj wodę z jagodami.
  • Dodaj cukier i gotuj przez dziesięć minut.
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok z miąższu.
  • Dodaj skórkę do przyszłego kompotu i gotuj przez pięć minut.
  • Gdy napój ostygnie, wlej odcedzony sok pomarańczowy.
  • Pozwól naparowi parzyć przez godzinę.
  • Na minutę przed końcem gotowania dodaj do kompotu kilka gałązek mięty. Gotowy schłodzony napój w jakiś sposób przypomina popularny koktajl Mojito.

    z rokitnikiem

    Osobliwości. Rokitnik zwyczajny, czyli ananas syberyjski, to niesamowicie smaczna i zdrowa jagoda. Wzmacnia system odpornościowy, dodaje wytrzymałości i dodaje energii. Dobrze komponuje się również z wiśniami. Okazuje się, że bogaty napój, popularnie nazywany „Kislinką”. Przy tak użytecznym kompocie całkiem możliwe jest zastąpienie szkodliwych gazowanych lemoniad.

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g mrożonych wiśni;
    • 150 g mrożonego rokitnika zwyczajnego;
    • 250 g cukru;
    • dwie łyżeczki kwasu cytrynowego;
    • 3,5 litra wody.

    Gotowanie

  • Zagotuj wodę z jagodami.
  • Dodaj cukier, a gdy się rozpuści – kwasek cytrynowy.
  • Gotuj przez pięć minut pod przykryciem.
  • Nalegaj, aż całkowicie ostygnie.
  • Przygotowanie napoju wiśniowego w wolnej kuchence zajmie godzinę. Przez pierwsze 30 minut kompot należy gotować w trybie „Zupa” lub „Para”, po czym przetwarza się go w trybie „Ogrzewanie” przez kolejne pół godziny.

    z jagodami

    Osobliwości. Delikatny aromat dzikich jagód i bogaty smak wiśni to idealne połączenie na zimowy napój. Przyprawy orientalne nadadzą kompotowi ciekawych odcieni i zapewnią lekki efekt rozgrzewający.

    Będziesz potrzebować:

    • dwie garście mrożonych wiśni;
    • garść mrożonych borówek;
    • garść mrożonych truskawek;
    • garść mrożonej żurawiny (opcjonalnie)
    • trzy liście porzeczki (opcjonalnie);
    • trzy kwiatostany goździków;
    • pół laski cynamonu;
    • trzy łyżki cukru;
    • 3 litry wody.

    Gotowanie

  • Zagotuj wodę z jagodami.
  • Dodaj liście i przyprawy.
  • Od momentu zagotowania gotuj przez kwadrans.
  • Trzymaj pod przykryciem, aż całkowicie ostygnie.
  • Wiśnie nie muszą być rozmrażane przed gotowaniem kompotu. W przeciwnym razie stracą swój kształt i cały sok.

    Kompot z wiśni i śliwek wiśniowych w słoiku

    8 błędów prowadzących do fermentacji

    Kiedy ostatnia puszka kompotu jest zatkana, wydaje się, że można się zrelaksować. W rzeczywistości teraz szef gospodyni jest pełen obaw o bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego. Chciałbym, żeby kompot nie fermentował, ale cieszył smakiem do następnego ciepłego sezonu. Aby zapobiec zepsuciu napoju, uważaj na osiem błędów.

  • Słabe przetwarzanie owoców. Jagody należy posortować i dokładnie umyć. Najmniejsza cząstka ziemi lub piasku, a także jedna zgniła wiśnia mogą zrujnować kilka litrów kompotu. Pamiętaj, aby usunąć sadzonki.
  • Słaba obsługa puszek. Resztki jedzenia, kurz i inne zewnętrzne zanieczyszczenia – wszystko to należy usunąć ze szklanych pojemników. Umyj słoiki sodą lub musztardą, zalej wrzącą wodą, wysterylizuj. Nie zapomnij zagotować pokrywek.
  • Niewystarczająca sterylizacja. Temperatura syropu, czas gotowania półfabrykatów, czas wstępnej obróbki pojemnika – wszystko to wpływa na bezpieczeństwo kompotu.
  • Brak szczelności. Słabej jakości pokrywki, zdeformowane gumki, wadliwa zaszewka mogą doprowadzić do przedostania się powietrza i zarazków do słoika. Takie przygotowanie nie potrwa długo.
  • Bez składanej pokrywy. Główną oznaką hermetycznego zablokowania jest niewielka wklęsłość wieczka do wewnątrz. Jeśli tak się nie stało po schłodzeniu, wkładasz zbyt dużo obrabianego przedmiotu do słoika lub zbyt mocno schładzasz kompot.
  • Wrzące jagody. Jeśli używałeś przejrzałych owoców lub przekroczyłeś czas gotowania, możliwe jest rozgotowanie. Nie oznacza to, że kompot się zepsuł, ale okres przydatności do spożycia jest znacznie skrócony. Spróbuj spożyć taki produkt w ciągu najbliższych trzech miesięcy.
  • Naruszenie integralności puszek. Nawet jeśli pojemnik jest wizualnie nienaruszony, nie jest faktem, że nie ma na nim małych pęknięć i odprysków. Potrzebna jest dokładniejsza kontrola. Istnieje również ryzyko uszkodzenia słoika podczas mycia, napełniania, sterylizacji i zamykania.
  • Rozciąganie czasu gotowania. Nie możesz dziś ugotować syropu, a jutro ugotuj go ponownie i przelej do butelki. Wszystko musi być zrobione na raz.
  • Jeśli od razu zauważysz brak ugięcia pokrywy, konserwację można uratować. Alternatywnie kompot można wypić natychmiast. Możesz też ponownie gotować lub sterylizować przez dziesięć minut i ponownie zakorkować.

    Sfermentowany kompot nie nadaje się już do spożycia. Łyk takiego napoju może doprowadzić do poważnych zaburzeń odżywiania i chorób przewodu pokarmowego.

    Po opanowaniu przepisu na kompot wiśniowy, który lubisz, wypełnisz zwykłe zimowe dni jasnymi letnimi kolorami. A jeśli chcesz jak najlepiej wykorzystać napój, wybieraj jagody odpowiedzialnie. Uważa się, że większość witamin znajduje się w czarnych wiśniach.

    Inne przepisy na napoje

    Kompot wiśniowo- śliwkowy
    Kompot morelowy Kompot
    mandaryński
    Kawa z cynamonem i bitą śmietaną
    Kawa bez ekspresu, turka i ekspresu do kawy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author